Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου για το νοσοκομείο Φιλιατών


H κατάσταση στο ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών έχει επανειλημμένα απασχολήσει την EINH.

Πρόκειται για ένα υποστελεχωμένο ακριτικό περιφερικό νοσοκομείο της Ηπείρου με υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας για το Θεσπρωτικό λαό. Η προσπάθεια του Διοικητή του να στηρίξει το αντίθετο, παρουσιάζοντας πλεόνασμα 1.135.000 ευρώ στο προϋπολογισμό συμβαδίζει με την προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει την αντίληψη ότι το ΕΣΥ χρηματοδοτείται με τέτοια επάρκεια ώστε να υπάρχει πλεόνασμα. Κατά συνέπεια δεν μας προκαλεί έκπληξη η προσπάθεια του διοικητή να φιμώσει κάθε φωνή που αναδεικνύει στοιχεία της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και η καταπάτηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τόσο ο Διοικητής, όσο και ο νύν Δ/ντης της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου παραπέμπονται σε δίκη, κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση με συγκεκριμένο στόχο τον αποκλεισμό της συναδέλφου Μαίρης Μουσελίμη, Ιατρού Ακτινοδιαγνώστη -Δ/ντριας του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, ενεργού μέλους της ΕΙΝΗ, του συλλόγου εργαζομένων και μέλους του ΔΣ του νοσοκομείου ως εκλεγμένης εκπροσώπου των ιατρών, από την διεκδίκηση της θέσεως του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Φιλιατών.

Η ΕΙΝΗ ως συνδικαλιστικό όργανο είναι ενήμερη για τις πολλές ενέργειες δόλιας συμπεριφοράς και κακοδιοίκησης με στόχο την φίμωση, την απομόνωση και την εξουδετέρωση όσων έχουν διαφορετική άποψη από αυτήν που έχει ο Διοικητής ως εκπρόσωπος του Υπουργείου και της Κυβέρνησης. Στις 31/08/2017 απέστειλε δημόσια ανακοίνωσή της, που απεστάλη στην ΟΕΝΓΕ και το Υπουργείο Υγείας. Κατά συνέπεια βρίσκεται στο πλευρό όσων συναδέλφων έχουν άλλη από αυτόν γνώμη, αλλά γνωρίζουν να τη στηρίζουν και να την παλεύουν και στα όργανα του Νοσοκομείου και στο συνδικαλιστικό κίνημα και με ένδικα μέτρα όταν αυτό απαιτείται. Η ανακοίνωσή μας τότε προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Διοικητή για να δικαιολογήσει ….τα αδικαιολόγητα. 




Υπήρξε όμως και συνέχεια…, αφού η αυθαιρεσία και η αντιεπιστημονικότητα έχουν συνέχεια, όσο δεν αναδεικνύονται και γίνονται άλλοθι όχι μόνο για τους διοικούντες, αλλά και για την κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι παλεύει …. για << την ηθικοποίηση του ΕΣΥ >>. Ο ισχυρισμός αποδεικνύεται …σαθρό αφήγημα, όσο και εάν το Υπουργείο Υγείας αλλά και η 6η ΥΠΕ συνεχίζουν να καλύπτουν τέτοιες συμπεριφορές.

Αναφερόμαστε σε πρόσφατη εντολή στο πρόσωπο της συναδέλφου Μουσελίμη Μαίρης, Ιατρού Ακτινοδιαγνώστη και Διευθύντριας του Ακτινολογικού Εργαστηρίου του ΓΝ Φιλιατών για εκτέλεση υπερήχων και χορήγηση διάγνωσης με επιφυλάξεις(;;;), λόγω παλαιότητας του υπερηχοτομογράφου και περιορισμένης ευκρίνειας, με ……..εναλλακτική πρότασή του προς του κλινικούς γιατρούς για παραπομπή των ασθενών σε ιδιωτικά κέντρα(!!), γεγονός που αναδείχθηκε από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, που τα καταδίκασαν, αναγκάζοντας το διοικητή… να περιδιαβεί τα S0CIAL MEDIA για να τα διασκεδάσει…. Το αφήγημά του ότι βρίσκεται ανάμεσα σε μια διευθύντρια γιατρό που του λέει ότι το μηχάνημα ανεπαρκεί για σύγχρονη διάγνωση… και μια εταιρεία που διαβεβαιώνει για το αντίθετο καταρρίπτεται από τα έγγραφα που υπάρχουν.

Αναφερόμαστε παράλληλα σε πρόσφατη παρέμβαση στην κατάρτιση προγράμματος των παρασκευαστών του μικροβιολογικού εργαστηρίου, παρακάμπτοντας σκοπίμως την Συντονίστρια διευθύντρια και ισχυριζόμενος ότι μπορεί να λειτουργούν εργαστήρια χωρίς υπεύθυνο παρασκευαστή.

Αναφερόμαστε επιπρόσθετα στην αυθαίρετη παρέμβασή του στο πρόγραμμα εφημεριών χωρίς ενημέρωση και με επιλεκτικό τρόπο.

Αναφερόμαστε τέλος και πάνω από όλα στη συγκροτημένη του προσπάθεια να στοιχειοθετήσει την εικόνα του ιδανικού manager, αφού πρόσφατα παρουσίασε πλεόνασμα 1.135.000 ευρώ στο προϋπολογισμό του Γ.Ν.Φιλιατών, με στόχο να στηρίξει το σαθρό και επικίνδυνο αφήγημα της κυβέρνησης για την υγεία του λαού και τα δικαιώματα των εργαζόμενων υγειονομικών, ότι το σύστημα υγείας χρηματοδοτείται επαρκώς έως του σημείου να παράγει πλεονάσματα, ενώ την ίδια στιγμή το νοσοκομείο αδυνατεί να παρέχει βασικές υπηρεσίες υγείας που έχει επιτακτική ανάγκη ο λαός της περιοχής, λόγω έλλειψης ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων (π.χ. γυναικολογική κλινική με έναν επικουρικό γυναικολόγο, οφθαλμολογική κλινική με έναν επικουρικό οφθαλμίατρο, ουρολογική κλινική με έναν ουρολόγο, χωρίς νευρολόγο, ψυχίατρο και με τις περισσότερες κλινικές και τμήματα να λειτουργούν με 3 ειδικούς ιατρούς, που σίγουρα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών), νοσηλευτών (π.χ. από το 2015 δεν υπάρχει νοσηλευτής στο ακτινολογικό εργαστήριο-αξονικό τομογράφο), παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού, που επιτείνεται με τις παρεμβάσεις του στα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα. Η υποβάθμιση των υπηρεσιών επιτείνεται πρόσθετα και λόγω του πεπαλαιωμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε πολλά τμήματα. 




Η συμπεριφορά του εν λόγω Διοικητή είναι αλαζονική, εγωιστική και φτάνει σε σημεία άσκησης τρομοκρατίας, ψυχολογικής βίας και κατάχρησης εξουσίας απέναντι στο προσωπικό του νοσοκομείου. Φαίνεται ότι αγνοεί ότι στοιχεία της διοίκησης είναι:
  • η ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και όχι η τρομοκρατία και ο πειθαναγκασμός του
  • η διαχείριση των οικονομικών πόρων για τις ανάγκες υγείας του λαού της περιοχής. Ο Διοικητής οφείλει να απαντήσει για το τι έπραξε στην κατεύθυνση αυτή σε σχέση με προηγούμενες διοικήσεις. Τι έκανε για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από το νοσοκομείο. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη με βάση ποια κριτήρια κατανεμήθηκαν ακόμα και οι δωρεές προς το νοσοκομείο, με βάση ποια επιστημονική εισήγηση οργάνου μπήκαν οι προτεραιότητες και με ποιες συνεδριάσεις του ΔΣ αυτές προχώρησαν για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Επειδή εν κατακλείδι θεωρούμε ότι αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση των συλλογικών, συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων να αποκαλύπτουν την αλήθεια, να παίρνουν μαχητική θέση υπέρ του δίκιου των εργαζομένων και των δικαιωμάτων του λαού.

Και επειδή στις 27-09-2017 έχει οριστεί η συζήτηση της Μήνυσής της συναδέλφου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσπρωτίας σε βάρος τόσο του Διοικητή όσο και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας για παράβαση καθήκοντος.

Η ΕΙΝΗ αποφασίζει να παρευρεθεί στο πλευρό της αγωνιζόμενης συναδέλφου κατά την εκδίκαση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσπρωτίας στη δίκη ενάντια στο Διοικητή του νοσοκομείου Φιλιατών Κο Σπυρίδωνα Δερδεμέζη και τον νυν Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Κο Αθανάσιο Μποροδήμο, που κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση με συγκεκριμένο στόχο τον αποκλεισμό της από την διεκδίκηση της θέσεως του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Φιλιατών, όπως αυτές περιγράφονται στο Κατηγορητήριο της Εισαγγελέως Ηγουμενίτσας (Α.Β.Μ. 192 και 218/16 –24-11-2016).

Για το ΔΣ της ΕΙΝΗ
Η πρόεδρος Ο Γεν. γραμματέας
Κιτσανού Μαργαρίτα Παππάς Χαράλαμπος 
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου για το νοσοκομείο Φιλιατών Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου για το νοσοκομείο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 21, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.