Η "απόβαση" των Δανών στα μονοπάτια της Θεσπρωτίας - Του Γιώργου Μαλαμίδη



Μετά από την τεράστια επιτυχία της διαφημιστικής καμπάνιας το 2016 για τα Σύβοτα και την μαγική ακτογραμμή της Θεσπρωτίας, ένα από τα όνειρά μου ήταν οι Δανοί να αρχίσουν να "πλημμυρίζουν" και τα ενδότερα αυτής της ευλογημένης γης.

Φαίνεται τελικά ότι το 2018 θα είναι χρονιά ορόσημο για τον τόπο μας, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η νέα διαφημιστική καμπάνια προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο ορειβατικές διαδρομές στην Θεσπρωτία μέσω καταλόγου που θα κυκλοφορήσει σε όλη την Δανία. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι η παραπάνω φωτογραφία μου που απεικονίζει το μαγικό ελατόδασος της Ελαταριάς (Λαμπανίτσας) από τις πλαγιές της Χιονίστρας, αποτελεί την κεντρική εικόνα προώθησης για όλες τις πεζοπορικές διαδρομές και διακοπές περιπέτειας σε όλους τους σημαντικούς προορισμούς του τεράστιου τουριστικού γραφείου Folkeferie.dk (Malta, Madeira, Sicily , Porto Santo, Ιθάκη, ...), όπως αναφέρεται και στο πάνω μέρος του αφιερώματος (Hionistra) η φώτο τραβήχτηκε εκεί.

Σίγουρα ακολουθεί ένα γεμάτο φθινόπωρο κατά την διάρκεια του οποίου μαζί με το El Greco Tours στα Σύβοτα, που έχει την καθοδήγηση του εγχειρήματος θα παρέχω πολλές εικόνες, 3d και video από όλες τις διαδρομές που καλύπτουν σχεδόν όλη την Θεσπρωτία, έχοντας σαν στόχο την σωστή και ποιοτικότερη δυνατό προώθηση της περιοχής.

Αξιοσημείωτο είναι άλλωστε το γεγονός ότι η υπεύθυνη στις ορειβατικές διαδρομές από την Δανία, έμεινε άκρως εντυπωσιασμένη απο την Θεσπρωτία, κατά την διάρκεια ολοήμερου τουρ που κάναμε μαζί για να δει από κοντά τα μονοπάτια. Σίγουρα πρέπει να σταθούμε στα λεγόμενά της κατά την διάρκεια της διαδρομής, ότι δηλαδή " το τοπίο αλλάζει κάθε τόσο θυμίζοντας μου μέρη που έχω κάνει ορειβασία σε πολλά άλλα κράτη ...". Σίγουρα λοιπόν θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Θεσπρωτία είναι ο "Τόπος όλων των τοπίων".


Το βασικό ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι το εξής:
"Μπορούμε να δεχθούμε εγκάρδια τους ανθρώπους αυτούς και να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τον τόπο μας, φέρνοντας εν συνεχεία πολύ περισσότερους?"
" Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε υπηρεσίες άριστης ποιότητας οποιαδήποτε στιγμή και αν έρθουν?"
"Θέλουμε τελικά τον τουρισμό στα μέρη μας?"
Η απάντηση είναι ότι όχι ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι και μάλλον δεν τον θέλουμε!
Τι εντύπωση θα σχηματίσουμε όταν έξω από σχεδόν κάθε χωριό ή μνημείο που θα περάσουν οι διαδρομές υπάρχει και μια μικρή χωματερή και καινούριες σχηματίζονται καθημερινά?
Τι θα κάνουμε με τις άκρες κάθε δρόμου επαρχιακού ή μη που είναι "ασφυκτικά" γεμάτοι με πλαστικά μπουκαλάκια?
Τι θα γίνει τελικά με τους εδώ και πολλά χρόνια "κλειστούς" αρχαιολογικούς χώρους?
Τι θα γίνει τελικά με τα φαινόμενα λειψυδρίας στα Σύβοτα και ιδιαίτερα στην Πέρδικα που παρατηρήθηκαν φέτος?
Ποιος θα τα βάλει με τις αγέλες των μαντρόσκυλων που συχνάζουν στα όρια των "σύγχρονων φεουδαρχών"?
Με τους «φεουδάρχες» τους ίδιους?


Σίγουρα οι παραπάνω αποτελούν ερωτήσεις με πολλαπλούς αποδέκτες. Είναι γνωστό ότι πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν σε θέματα υποδομών ώστε τα ενδότερα της Θεσπρωτίας να γίνουν προσιτά σε περισσότερο ακόμα κόσμο. Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι σε πολλά μέρη και μνημεία δεν μπορεί να προσεγγίσει μεγάλο τουριστικό λεωφορείο.
Εύχομαι λοιπόν κατά την διάρκεια της νέας περιόδου μέχρι την νέα σεζόν του 2018 οι προσπάθειες να εστιαστούν σε αυτά τα πολύ βασικά ζητήματα και να δοθεί λύση μια καλή. Θα είμαι συνεργάτης σας σε αυτή τη προσπάθεια, και μη ξεχνάμε να βάζουμε πάνω απ’ όλα την Θεσπρωτία πρώτη.
Να ευχαριστήσω φυσικά για άλλη μια φορά τον γενικό διευθυντή του El Greco Tours Markos Margiolakis και τον διευθυντή Συβότων Ευάγγελο Αναστασίου καθώς στάθηκαν πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας και πάντοτε κινούνται με όραμα για τον τόπο. 
Επίσης 1000 ευχαριστώ στον καλό μου φίλο Leonidas Tzanis για την πολύτιμη βοήθειά του.
Λεωνίδα θα τα καταφέρουμε!
Η "απόβαση" των Δανών στα μονοπάτια της Θεσπρωτίας - Του Γιώργου Μαλαμίδη Η "απόβαση" των Δανών στα μονοπάτια της Θεσπρωτίας - Του Γιώργου Μαλαμίδη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 21, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.