Ξεκινάει η αναστήλωση των πηγαδιών και της οικίας Μπούση στο Σούλι



Ξεκινάει η αναστήλωση των οηγαδιών και της οικίας Μπούση στο Σούλι. 
Ειδικότερα εγκρίνονται οι όροι προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού/εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και του δήμου Σουλίου για την υλοποίηση του έργου «Αναστύλωση – επισκευή οικίας Μπούση και πηγαδιών στον Ιερό Χώρο του Σουλίου, προϋπολογισμού 200.000 €". 
Τα περισσότερα πηγάδια, που είναι κατασκευασμένα σε σχήμα κυκλικό, βρίσκονται κοντά στο κάστρο της Κιάφας και ο συνολικός αριθμός τους πλησίαζε στο παρελθόν τα 400, αφού κάθε οικογένεια Σουλιωτών διέθετε το δικό της. 
Σήμερα, στην περιοχή με την ονομασία Πηγάδια είναι συγκεντρωμένα περίπου 67 πηγάδια εκ των οποίων στέκονται όρθια τα 40. 


Πρόκειται για μια μικρή πεδιάδα ανάμεσα στα βουνά, εκεί όπου στέκονται ακόμα οι τοίχοι από το σπίτια των Μποτσαραίων και του Τζαβέλα, καθώς και το Βουλευτήριο, όπου έκαναν τις συνάξεις οι οπλαρχηγοί και οι εκπρόσωποι των οικογενειών. 
Ο συνολικός αριθμός των πηγαδιών πλησίαζε στο παρελθόν τα 400. 
Τα πηγάδια ήταν ουσιαστικά στέρνες, γιατί εκεί συγκέντρωναν το νερό της βροχής. 
Το νερό τους, κατά τη διάρκεια της πολύχρονης πολιορκίας του Σουλίου από τις ορδές του Αλή Πασά και του γιου του Βελή, ξεδιψούσε τους μαχητές και κράτησε στη ζωή τις οικογένειές τους». 
Οι Σουλιώτες έριξαν ασβέστη σε πολλά πηγάδια για να στερήσουν το νερό από τους Τουρκαλβανούς, όταν αυτοί πλησίασαν την περιοχή τους κατά τις επιχειρήσεις του 1792, όπως μεταφέρουν μαρτυρίες που διαιωνίζονται από γενιά σε γενιά. 


 
Ξεκινάει η αναστήλωση των πηγαδιών και της οικίας Μπούση στο Σούλι Ξεκινάει η αναστήλωση των πηγαδιών και της οικίας Μπούση στο Σούλι Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.