Παραμυθιά: Τo βράδυ της Πέμπτης η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δονάτου του Θαυματουργού


Την ανακομιδή των Iερών Λειψάνων του Αγίου Δονάτου του Θαυματουργού εορτάζει η Παραμυθιά, την Πέμπτη και την Παρασκευή 28 και 29 Σεπτεμβρίου.

Την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου και από ώρα 7.00μ.μ, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ.ΤΙΤΟΥ. Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού και ώρα 8:45μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δονάτου, επι της οδού Κ. Καραμανλή.

Την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:00π.μ., θα τελεσθεί όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων 49 Προκρίτων της πόλεως Παραμυθίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. ΤΙΤΟΥ. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο της Θυσίας των 49 Προκρίτων.

Η ιστορία του Ιερού Λειψάνου:



Μετά το θάνατο του Αγίου Δονάτου, το ιερό λείψανο πέρασε πολλές περιπέτειες, μέχρι την επιστροφή τμήματος αυτού στην Παραμυθιά. Ο Αγιος Δονάτος εκοιμήθει το 387 και τάφηκε κοντά στο ναό που ίδρυσε εκείνος και σε τάφο που τον ετοίμασε μόνος του στην περιοχή της σημερινής Γλυκής.

2017 χρόνια μετά και για λόγους ασφαλείας (από την κάθοδο διαφόρων φυλών), το ιερό λείψανο του Αγίου Δονάτου μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα όπου και παρέμεινε υπό φύλαξη στην Κασσιώπη. Την μεταφορά έκανε το 604 ο επίσκοπος Ευροίας Ιωάννης μαζί με τμήμα του ιερού κλήρου της περιοχής. Έτσι και αλλιώς την Παραμυθιά και την Κέρκυρα, συνδέουν και τα ιερά λείψανα του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Θεοδώρας, τα όποιο μετά την Κωνσταντινούπολη και πριν την μεταφορά τους στην Κέρκυρα, φιλοξενήθηκαν στην Παραμυθιά.

Το 1125 ο Ενετός Δόγης Domenico Michelli μετέφερε (έκλεψε) το λείψανο του Αγίου Δονάτου στην Ιταλία, οποίο και παρέμεινε στην Βενετία στο νησί Μουράνο στο ναό της Παναγίας, όπου και τοποθετήθηκε σε περίλαμπρο βάθρο. Το ιερό λείψανο του Αγίου Δονάτου τιμήθηκε ιδιαίτερα από τους Ιταλούς πιστούς.

Με τον εντοπισμό του Λειψάνου στην Ιταλία δημιουργήθηκε μια επιτροπή επιστροφής του λειψάνου στην Παραμυθιά υπο τον αείμνηστο εκπαιδευτικο Αποστολάκη, και μετά από μεγάλο αγώνα και με την καταλυτική συνεισφορά του Μητροπολίτη Παραμυθιάς κ.κ Τίτου, τμήμα του ιερού λειψάνου επέστρεψε στην Παραμυθιά. Εναποτέθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά.

Το ιερό λείψανο επέστρεψε στην Παραμυθιά τον Σεπτέμβριο του 2000 με όλη την Θεσπρωτία να υποδέχεται τον Άγιο της στην είσοδο της πόλης, σε μια μέρα που έμεινε χαραγμένη στις μνήμες όλου του κόσμου.

Διαβάστε εδώ τα πάντα για τον Αγιο Δονάτο τον Θαυματουργό.


 
Παραμυθιά: Τo βράδυ της Πέμπτης η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δονάτου του Θαυματουργού Παραμυθιά: Τo βράδυ της Πέμπτης η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δονάτου του Θαυματουργού Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 27, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.