Προς μία βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Αχέροντα

 
Περιοχή που συνδυάζει φυσικό κάλλος και μυθολογικές καταβολές ο Αχέροντας, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, αρκεί φυσικά να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί κατάλληλα.Αυτό αποτελεί βασικό στόχο του Δήμου Δωδώνης, ο οποίος προκειμένου να τον υλοποιήσει, συμμετέχει ως εταίρος σε ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης κατά την...
πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.Σ’ αυτήν έγινε επίσης γνωστή η ίδρυση Κέντρου Κοινότητας στον Δήμο Δωδώνης και η διατήρηση σε σταθερές τιμές των ανταποδοτικών τελών και των τελών ύδρευσης.

Για τον Αχέροντα
Έναν από τους εταίρους στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων για την περιοχή του μυθικού Αχέροντα αποτελεί πλέον ο Δήμος Δωδώνης, όπως έκανε γνωστό στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο Χρήστος Ντακαλέτσης.Βασικός στόχος του προγράμματος, το οποίο είναι μεσοπρόθεσμο, έτσι όπως προσδιορίστηκε από την ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) είναι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής στηριγμένη στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού υψηλής ποιότητας, με σεβασμό στο ιδιαίτερο περιβάλλον της και με ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού της ενδιαφέροντος».Οι πηγές Αχέροντα πληρούν όλα τα κριτήρια για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και η συνεργασία του Δήμου Δωδώνης με τη ΜΟΔ αποτελεί ένα καταρχήν θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

11111111111111111
 
Κέντρο Κοινότητας
Θετική έκβαση είχε το αίτημα του Δήμου Δωδώνης σχετικά με την ίδρυση Κέντρου Κοινότητας, όπως έκανε γνωστό ο Χρ. Ντακαλέτσης. Ο Δήμος είχε απευθυνθεί στην Διαχειριστική Αρχή ζητώντας στα πληθυσμιακά κριτήρια να λαμβάνεται υπόψιν ο de facto πληθυσμός. Το αίτημα συζητήθηκε στην τελευταία Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ και έγινε αποδεκτό μετά την θετική εισήγηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη.Έτσι, ανοίγει ο δρόμος ώστε στην επόμενη πρόσκληση να υποβάλλει πρόταση και ο Δήμος Δωδώνης προκειμένου να δημιουργήσει μία σημαντική κοινωνική δομή για την περιοχή.

Σταθερά τα τέλη
Στο μεταξύ, σταθερά και χωρίς καμία αναπροσαρμογή παραμένουν για τρίτη χρονιά τα ανταποδοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης του Δήμου Δωδώνης. Η απόφαση ελήφθη επίσης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Γιώργου Θεοχάρη.Σημειώνεται ότι το 2014, η Δημοτική Αρχή είχε προχωρήσει σε γενναία μείωση των τελών, τα οποία από τότε παραμένουν σταθερά παρά τις συνεχείς περικοπές πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.Το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης, σε ειδική συνεδρίαση, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, ενέκρινε τον ισολογισμό και τον απολογισμό του προηγούμενου διαχειριστικού έτους.

Επιχορηγήσεις – έργα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι έκτακτες επιχορηγήσεις του Δήμου κατά το 2016 ανήλθαν στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Την ίδια χρονιά ολοκληρώθηκαν έργα ύψους 700 χιλιάδων ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων. Το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου φτάνει στα 2,3 εκατομμύρια.
Όπως σημείωσε στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, το 2016 ήταν μία χρονιά που ο Δήμος ανέδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο, πράγμα που θα συνεχίσει να πράττει και το επόμενο διάστημα.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
 
Προς μία βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Αχέροντα Προς μία βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Αχέροντα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 24, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.