Τροπολογία - προσθήκη βουλευτών του ΚΚΕ για την επαναφορά της ταχυδρομικής ατέλειας στον επαρχιακό τύπο

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiykm_o4MuoHJuYVi0CU0Ir_34RdqV1gR_Y71tD8Dnn7a_C672B_3Ybl3LvcHWClmD6gi1A7ILmQ3s6_g38nQChVHw8f2LOreYZjjMY_qTvqiBr_wZxLGNlcxnOWy2CVZLYtj9j5o_XQSI/w1200-h630-p-k-no-nu/8b1a6a82dbfaa22c4ea9bdc8efebc63e.jpg


Τροπολογία - προσθήκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Τροποποίηση ν. 2939/2011 για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών και άλλων προϊόντων, προσαρμογή στην Οδηγία 2015/720/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και άλλες διατάξεις», το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, Μανώλης Συντυχάκης, Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη και Γιώργος Λαμπρούλης, για την επαναφορά ταχυδρομικής ατέλειας Επαρχιακού Τύπου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας - προσθήκης:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Τροποποίηση ν. 2939/2011 για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών και άλλων προϊόντων, προσαρμογή στην Οδηγία 2015/720/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και άλλες διατάξεις».

Θέμα: Επαναφορά ταχυδρομικής ατέλειας Επαρχιακού Τύπου

Αιτιολογική έκθεση

Στο όνομα της «ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού και ανάπτυξης της υγιούς επιχειρηματικότητας» (όπως ενέγραφε η αιτιολογική έκθεση της εισαγόμενης σχετικής νομοθετικής διάταξης) και σε εκπλήρωση σχετικής μνημονιακής υποχρέωσης, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τον περασμένο Αύγουστο, μέσα στο κατακαλόκαιρο, στο νομοσχέδιο με τίτλο: «Ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, τροποποίηση του ν. 3548/2007, σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού Τύπου, ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα στις έντυπες εκδόσεις, δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» και στο άρθρο 40 περ. α΄, χωρίς περιγραφή της καταργούμενης ρύθμισης, προχώρησε στην κατάργηση της ταχυδρομικής έκπτωσης για την ταχυδρομική, μέσω ΕΛΤΑ, διακίνησης μέχρι 400 αντιτύπων ανά έκδοση που ίσχυε επί δεκαετίες, για τα έντυπα (εφημερίδες και περιοδικά), περιφερειακά και τοπικά, αλλά και κλαδικά και κυρίως έντυπα που εκδίδονται τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση, των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι μέλη της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου ή που μπορούν να είναι μέλη της πιο πάνω Ένωσης. Σε εντελώς επιλεκτική βάση, η κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση διατήρησε την ταχυδρομική έκπτωση μόνο για τις νομαρχιακές και τοπικές εφημερίδες, οι οποίες περιλαμβάνονται στην εκάστοτε (κατ’ έτος) εκδιδόμενη υπουργική απόφαση του αρμόδιου για τον Τύπο και τα ΜΜΕ, στις οποίες γίνονται οι καταχωρήσεις του Δημοσίου και Οργανισμών του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Η πιο πάνω άδικη και επιλεκτική ρύθμιση είναι καταστροφική για πολλές περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες, οι οποίες με κόπο και εξαιρετικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να επιβιώσουν και να ενημερώνουν τους συμπολίτες τους και θα τις οδηγήσει στο λουκέτο. Ήδη, εξαιτίας της πιο πάνω άδικης κυβερνητικής ρύθμισης, ορισμένες τοπικές εφημερίδες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, αρκεί να επισημάνουμε ότι όσο διαρκούσε η ταχυδρομική έκπτωση, οι τοπικές εφημερίδες πλήρωναν για τη διακίνηση 400 αντιτύπων το ποσό των 13 λεπτών του ευρώ (0,13 ευρώ) για κάθε τεμάχιο. Τώρα, μετά την κατάργηση της ταχυδρομικής έκπτωσης, τα ταχυδρομεία ζητούν για κάθε τεμάχιο ένα ευρώ και τριάντα πέντε λεπτά (1,35 ευρώ). Δηλαδή, μια μηνιαία ας πούμε τοπική εφημερίδα, για να μπορέσει να διακινήσει 400 αντίτυπα, καλείται πλέον να πληρώσει 540 ευρώ για ταχυδρομικά τέλη, ποσό απαγορευτικό για την επιβίωσή της.

Προκειμένου να διορθωθεί η πιο πάνω περιγραφείσα κατάφωρη αδικία σε βάρος μεγάλου αριθμού τοπικών, περιφερειακών αλλά και κλαδικών εντύπων, προτείνουμε την παρακάτω τροπολογία, για την κατάργηση του άρθρου 40 περ. α του ν. 4487/2017 και την επαναφορά των διατάξεων της περίπτωσης 2 της παραγράφου Ι και της παραγράφου ΙΙ του άρθρου ΜΟΝΟΥ της ΚΥΑ 16682/2011.

Τροπολογία - Προσθήκη

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Τροποποίηση ν. 2939/2011 για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών και άλλων προϊόντων, προσαρμογή στην Οδηγία 2015/720/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και άλλες διατάξεις».

Καταργείται η περίπτωση α΄ του άρθρου 40 του ν. 4487/2017 (ΦΕΚ 116Α/9.8.2017) και επαναφέρονται σε ισχύ οι παρ. Ι περίπτωση 2 και παρ. ΙΙ της Κ.Υ.Α. 16682/2011.

Οι προτείνοντες βουλευτές,
Γιάννης Γκιόκας
Μανώλης Συντυχάκης
Χρήστος Κατσώτης
Λιάνα Κανέλλη
Γιώργος Λαμπρούλης.


Τροπολογία - προσθήκη βουλευτών του ΚΚΕ για την επαναφορά της ταχυδρομικής ατέλειας στον επαρχιακό τύπο Τροπολογία - προσθήκη βουλευτών του ΚΚΕ για την επαναφορά της ταχυδρομικής ατέλειας στον επαρχιακό τύπο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 02, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.