Το επικίνδυνο βακτήριο E-coli εντοπίστηκε στο πόσιμο νερό στο Ξέχωρο Φιλιατών


Το επικίνδυνο βακτήριο E-coli εντοπίστηκε στο πόσιμο νερό στο χωριό Ξέχωρο Φιλιατών, μετά από δειγματοληψία του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Ηπείρου, στις 26 Σεπτεμβρίου 2017.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο της Περιφέρειας προς τον Δήμο Φιλιατών, τον συνήγορο του πολίτη και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2017.

Σύμφωνα με αυτό, η υπηρεσία πραγματοποίησε δειγματοληψία νερού από δύο σημεία στην Τ Κ. Ξέχωρου. ένα από την πηγή «Μπουγδάρα» (υπαίθρια βρύση) και ένα δεύτερο από την εξωτερική βρύση της οικίας του κ. Μπάλλου Παύλου.



Το πρώτο δείγμα βρέθηκε σύμφωνο με την ΚΥΑ Γ1(δ)/ΓΠ οικ. 67322(ΦΕΚ 3282/β/19-9-2017), ως προς τις παραμέτρους που εξετάστηκαν, ενώ το δεύτερο δείγμα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης βρέθηκε ΜΗ σύμφωνο, ως προς τις παραμέτρους των ολικών κολοβακτηριοειδών E.Coi και εντερόκοκκων.

Το είδος παραμέτρων που ανιχνεύτηκαν, σύμφωνα με την Περιφέρεια, φανερώνουν κακή συντήρηση του συστήματος ύδρευσης, κοπρανώδη μόλυνση του νερού και έλλειψη χλωρίωσης του.

Η υπηρεσία προχωράει με το συγκεκριμένο έγγραφο, σε συστάσεις προς τον Δήμο Φιλιατών για τις διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα:
  1. Διακοπή υδροδότησης της Τ .Κ. Ξέχωρου και λεπτομερείς έλεγχος του δικτύου ύδρευσης για τον εντοπισμό των αιτιών της μόλυνσης και την αποκατάσταση τυχόν βλαβών.
  2. Σχολαστική καθαριότητα της δεξαμενής συγκέντρωσης του νερού (άδειασμα – καθάρισμα πυθμένα και τοιχωμάτων - πλύσιμο –υπερχλωρίωση). To νερό της υπερχλωρίωσης πρέπει να τρέξει στο δίκτυο, κατόπιν ενημέρωσης των κατοίκων χωρίς να χρησιμοποιηθεί για πόση.
  3. Η επαρκής προστασία των πηγών υδροδότησης με τη δημιουργία ζωνών προστασίας και η απομάκρυνση τυχόν κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων γύρω από αυτές.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο του Δήμου Φιλιατών κ. Πέτρο Κατσάρη, ο Δήμος προχώρησε σε καθαρισμό της δεξαμενής, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, καθώς και σε υπερχλωρίωση του δικτύου.

Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου λήφθηκαν εκ νέου δείγματα από τον Δήμο Φιλιατών, στα οποία έγινε ανάλυση από το επιστημονικό εργαστήριο ΒΙΟΑΝΑΛΥΣΗ και φαίνεται πως το πρόβλημα έχει λυθεί, αφού οι νέες αναλύσεις είναι καθαρές.

Ωστόσο για ακόμα μία φορά βλέπουμε τις αρμόδιες αρχές να λειτουργούν με καθυστέρηση, αφού χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 2 μήνες, από όταν εντοπίστηκε το πρόβλημα, μέχρι να ασχοληθεί κάποιος μαζί του, μετά και από παρέμβαση του συνηγόρου του πολίτη.


Το επικίνδυνο βακτήριο E-coli εντοπίστηκε στο πόσιμο νερό στο Ξέχωρο Φιλιατών Το επικίνδυνο βακτήριο E-coli εντοπίστηκε στο πόσιμο νερό στο Ξέχωρο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 11, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.