ΤΕΛΙΚΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ Ή ΟΧΙ; - Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ» ΣΤΗΝ… ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2017



ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ την απάντηση μας (Σ.Σ. "Θεσπρωτών Διαβούλευση") στον νεοδιορισμένο Συντονιστή του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας σε δημοσίευμα μας που κατά την άποψη του τον αφορά. 
ΟΧΙ πρωτοσέλιδα βεβαίως όπως γράφει ότι θα επιθυμούσε, αξιολογώντας και ιεραρχώντας εμείς που έχουμε την ευθύνη έκδοσης της εφημερίδας, σε ποιά σελίδα πρέπει να δημοσιεύεται το κάθε θέμα. 
ΚΑΙ για να μη θεωρηθεί ότι το κάνουμε σκόπιμα διευκρινίζουμε και προς αυτόν και προς τους συμπολίτες ότι η είδηση διορισμού Συντονιστή στο Κ.Υ. «δικαιολογείται» να δημοσιευτεί πρωτοσέλιδα. 
Η απάντηση αυτού που διορίστηκε στην είδηση – σχόλιο της εφημερίδας όχι. 
ΑΥΤΑ για την αποκατάσταση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

ΤΩΡΑ όσον αφορά την απάντηση του, την δημοσιεύουμε αυτούσια και οι συμπολίτες θα εξάγουν τα ανάλογα συμπεράσματά, συγκρίνοντας αυτήν με το δικό μας δημοσίευμα. 
ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟΙ προς το παρόν, εκτός να θέλει να έχουμε συνέχεια ο κ. Συντονιστής, στη διατύπωση ρητορικών προφανώς σχετικών ερωτημάτων.

-ΠΟΥ αναφέρουμε εμείς ότι «χτύπησε» την πόρτα του Τοπικού Βουλευτή και ζήτησε το διορισμό του;

-ΤΙ σημαίνει όπως δηλώνει πως «πάγια θέση μου είναι η επιλογή του Συντονιστή στο Κ.Υ. πρέπει να είναι άμεση από τους εργαζόμενους σε αυτό;». ΔΗΛΑΔΗ τι; Να εκλέγεται αυτός; ΑΝ αυτή είναι η θέση του γιατί δεν την υπερασπίστηκε ζητώντας να τροποποιηθεί ο κανονισμός διορισμού ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ και αυτός να εκλέγεται από τη βάση; ΜΗΠΩΣ μας θεωρεί ΧΑΧΟΛΟΥΣ… της ΒΑΣΗΣ κατά το παλαιό, γνωστό στους παλαιότερους Πασοκικό σύνθημα και υποτιμά την νοημοσύνη μας;

-ΠΟΥ… διέγνωσε Ιατρός ων, υπεροψία και έλλειψη ήθους στο σχόλιο μας; ΕΜΕΙΣ ρεπορτάζ κάναμε και τις πληροφορίες που είχαμε όσον αφορά τον διορισμό νέου Συντονιστή ενώ αυτόν είχαν τάξει σε άλλον αναδείξαμε, ευχόμενοι μάλιστα στον νεοδιορισθέντα ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟΣ. ΚΑΙ υπενθυμίζοντας του βεβαίως το διαχρονικό «ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΑ ΔΕΙΚΝΥΣΙ»! ΤΟ οποίο ισχύει για όλους, αιρετούς και διορισμένους που ασκούν εξουσία κατ’ επέκταση και γι’ αυτόν. Ο οποίος, ως Συντονιστής πλέον του Κ.Υ και όχι απλώς Ιατρός αυτού, πρέπει να συνηθίσει και να αντέχει την δημόσια κριτική είτε του αρέσει είτε όχι.

ΕΝ κατακλείδι το ερώτημα παραμένει. ΤΕΛΙΚΑ διορίστηκε ή όχι από τους σημερινούς Κυβερνώντες;

ΑΥΤΗ είναι η «ταμπακέρα»! 
ΟΛΑ τα άλλα είναι… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, εύθικτε κ. Συντονιστή, που πράγματι δεν ανήκετε στους «κολλητούς» μας όπως υπαινίσσεστε. 
ΣΑΣ διαφεύγει όμως κάτι σε ότι με αφορά. 
ΠΩΣ δημοσιογραφώντας, «ξεχνώ» ακόμη και τους… κολλητότερους των κολλητών μου. 
ΑΥΤΟ το ξέρουν πολύ καλύτερα αυτοί. 
ΑΥΤΑ… 


 
Read More »
ΤΕΛΙΚΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ Ή ΟΧΙ; - Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ» ΣΤΗΝ… ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ Ή ΟΧΙ; -  Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ» ΣΤΗΝ… ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2017 Rating: 5

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2017



Ο Βασίλης Γιόγιακας ήταν ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας "Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων, τροποποίηση των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων του ν. 4387/2016 και άλλες διατάξεις". Ακολουθεί η πρωτολογία και δευτερολογία του Βουλευτή Θεσπρωτίας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής:

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα συζητούμε ένα νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή εννιά μήνες μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, αφού μάλιστα, όπως μας διαβεβαίωνε η ηγεσία του Υπουργείου, είχε προηγηθεί ευρύς και εξαντλητικός διάλογος με ειδικούς και φορείς για τη διοικητική αναδιοργάνωση του συστήματος ψυχικής υγείας.

Εμείς ως Νέα Δημοκρατία αναγνωρίσαμε κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές ότι η πρόθεση του νομοθέτη είναι σωστή: να αποκεντρωθεί το σημερινό μοντέλο διοίκησης, να αποκτήσουν οι Τομεακές Επιτροπές αποφασιστικές αρμοδιότητες, να έχουν λόγο στις αποφάσεις οι λήπτες των υπηρεσιών και οι οικογένειές τους, αλλά και να προστατευθούν τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών.

Μολαταύτα, ύστερα από τέσσερις συνεδριάσεις στην Επιτροπή και συζητήσεις με επαγγελματίες της ψυχικής υγείας καταλήγουμε σε δύο συμπεράσματα: Το πρώτο είναι ότι το νέο σύστημα δύσκολα θα δουλέψει, γιατί δεν θεραπεύει ικανοποιητικά τις σημερινές αδυναμίες. Οι Τομεακές Επιτροπές μαζί με τις Περιφερειακές Διοικήσεις Τομέων και τα Περιφερειακά Διατομεακά Συμβούλια φτιάχνουν ένα πολυπρόσωπο και πολυεπίπεδο σύστημα διοίκησης. Ο κύριος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό για να στελεχώσει όλες τις προβλεπόμενες θέσεις σε όλα τα όργανα διοίκησης. Θυμίζω ότι στο παρελθόν εκδόθηκαν τέσσερις προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τη στελέχωση των Τομεακών Επιτροπών, στις οποίες η ανταπόκριση ήταν τελικά περιορισμένη. Δεν θεωρούμε, άλλωστε, τυχαίο ότι δεν δίνεται κάποια ρητή προθεσμία για τη συγκρότησή τους. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους το νέο σύστημα διοίκησης κινδυνεύει να αποτελέσει «πουκάμισο αδειανό»: Είναι ότι δεν διασφαλίζεται η γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη των Τομεακών Επιτροπών. Αυτό σήμερα είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα.  

Επίσης, σε πολλούς τομείς ψυχικής υγείας δεν υπάρχουν ούτε σύλλογοι οικογενειών ούτε οργανωμένοι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, άρα δεν εκπροσωπούνται επί της ουσίας στα όργανα διοίκησης.

Το δεύτερο συμπέρασμα, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ότι αφήνονται
απέξω θέματα που κανονικά έπρεπε να είναι στο επίκεντρο μιας διοικητικής μεταρρύθμισης στην ψυχική υγεία. Λείπουν πολιτικές στήριξης των καταπονημένων, λόγω ελλείψεων, επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Λείπει ένας μηχανισμός αξιολόγησης των δομών και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που θα έπρεπε να είναι από τους βασικούς σκοπούς της διοίκησης. Απουσιάζει ένα πλαίσιο οργάνωσης και πιστοποίησης συλλόγων οικογενειών των ψυχικά ασθενών.

Γενικά θα έλεγε κανείς ότι η Κυβέρνηση ξεκινά μια υποτίθεται μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας από το λάθος σημείο. Θα περίμενε κανείς να προηγηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο τη βελτίωση των δομών και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας κι έπειτα -ή έστω μέσα σε αυτό- να ασχοληθεί με το σύστημα διοίκησης. Είναι σαν να ξεκινάς να φτιάχνεις ένα σπίτι από τη στέγη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αντίθεση με το πρώτο Κεφάλαιο για την ψυχική υγεία, είμαστε θετικοί για το νέο πλαίσιο των Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης σπανίων και πολύπλοκων νοσημάτων. Με το προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο η ελληνική νομοθεσία ευθυγραμμίζεται, θα λέγαμε, με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και με τα πρότυπα που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεκαθαρίζεται, μεταξύ άλλων, ποιες μονάδες υγείας μπορούν να είναι Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης και με ποιες διαδικασίες και κριτήρια μπορούν να πιστοποιηθούν ως τέτοια.

Θεωρούμε, επίσης, σωστό το ότι όλα τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης που λειτουργούν σήμερα προβλέπεται να επαναξιολογηθούν σύμφωνα με τα νέα κριτήρια. Σημαντική είναι και η δυνατότητα που δίνεται στα Κέντρα αυτά να δημιουργήσουν δίκτυα συνεργασίας στη χώρα μας, αλλά και να ενταχθούν στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς. Το γεγονός μάλιστα ότι διαγνωστικά εργαστήρια θα μπορούν να αναγνωριστούν ως εξειδικευμένα διαγνωστικά κέντρα σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων θα επιταχύνει τη διάγνωση ασθενών με σπάνιες παθήσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο τρίτο Κεφάλαιο και στο τρίτο τμήμα του νομοσχεδίου έχουμε, κατά την προσφιλή τακτική της Κυβέρνησης, διάφορες ετερόκλητες διατάξεις, που είναι περίπου το 50% των συνολικών άρθρων. Με τις περισσότερες από αυτές επιχειρείται να αντιμετωπιστούν διάφορα θέματα που είχαν προκύψει στην πράξη τα προηγούμενα χρόνια, να διορθωθούν αοριστίες και νομικά κενά. Εμείς θα υπερψηφίσουμε τα περισσότερα από αυτά. Θα σταθώ επομένως σε ορισμένες διατάξεις για τις οποίες στις συνεδριάσεις της Επιτροπής έχουμε εκφράσει τη διαφωνία ή την επιφύλαξή μας.

Στο άρθρο 25 οι γιατροί χωρίς ειδίκευση, με πιστοποιητικό γενικής ιατρικής, που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εντάσσονται στο ΕΣΥ χωρίς να λαμβάνουν την ειδικότητα του γενικού γιατρού. Αυτό που μένει να δείτε, κύριε Υπουργέ, είναι και η ένταξη των ανειδίκευτων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που υπηρετούν σε μονάδες του ΠΕΔΥ σε παραμεθόριες περιοχές για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια, αλλά δεν διαθέτουν πιστοποιητικό γενικής ιατρικής. Αν και είπαμε στις Επιτροπές ότι θα απαλειφθεί τελείως ο όρος «γενικής ιατρικής» στο άρθρο 25, ενώ στο νομοσχέδιο, όπως βλέπουμε, ήρθε και ο όρος «γενικής ιατρικής».
Περιμένουμε, λοιπόν, να διορθωθεί, καθώς επίσης να προβλέψουμε και για αυτούς τους δέκα οι οποίοι δεν έχουν καν το πιστοποιητικό γενικής ιατρικής.
Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν τίθεται πια θέμα ειδικότητας γενικού γιατρού, πιστεύουμε ότι είναι εύλογο και δίκαιο να επεκταθεί το κεκτημένο δικαίωμα σε αυτούς τους ελάχιστους γιατρούς που, όπως σας είπα, είναι περίπου δέκα.

Με το άρθρο 26 δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια να ενταχθούν στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αφού προηγουμένως κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και παραιτηθούν και από την άσκηση αγωγής-προσφυγής ή ενδίκου μέσου. Επιμένουμε ότι η ρύθμιση που προωθείτε είναι αντισυνταγματική, πρώτα από όλα γιατί παραβιάζεται η αρχή της ισότητας. Έχουμε περιπτώσεις με ίδια νομικά και πραγματικά χαρακτηριστικά που αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Είναι περίπου χίλιοι επτακόσιοι γιατροί του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, που δεν καλύπτονται από τη διάταξη, καθώς δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια και επέλεξαν να παραιτηθούν από το ΕΣΥ. Μετά είναι περίπου τριακόσιοι πενήντα από τους υπόλοιπους χίλιους γιατρούς, που καλύπτονται από προσωρινή δικαστική προστασία και εκκρεμεί γι’ αυτούς οριστική απόφαση. Είναι και εκείνοι που έχουν μεν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αλλά περιμένουν να εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Έχουμε, δηλαδή, γιατρούς τριών ταχυτήτων. Το άλλο πρόβλημα συνταγματικότητας είναι ότι παραβιάζεται η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, καθώς γίνεται παρέμβαση του νομοθέτη σε εκκρεμείς δίκες. Ζητάτε, κύριε Υπουργέ, από τους γιατρούς που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη να παραιτηθούν -και μάλιστα με την υπογραφή τους- του δικαιώματος της έννομης προστασίας. Εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μία τέτοια λύση. Αν θέλετε να δώσετε μία δεύτερη ευκαιρία για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, αυτή πρέπει να αφορά όλους τους απολυμένους, είτε προσέφυγαν στο δικαστήριο είτε όχι, είτε έχουν προσωρινές αποφάσεις και διαταγές είτε δεν έχουν.

Στο άρθρο 29, για τις μεταθέσεις των γιατρών του ΕΣΥ, είδαμε ότι ο κύριος Υπουργός δεν προχώρησε σε βελτιώσεις που θα μείωναν τον κίνδυνο να προκύψουν νέα κενά στις άγονες περιοχές, παρόλο που όντως δείξατε μία θετική διάθεση, αφού το εξάμηνο το κάνατε χρόνο και όπως είπατε, να μπορεί ο γιατρός να έρχεται στις μεγάλες υγειονομικές περιφέρειες και να τοποθετείται ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν. Φοβούμαστε όμως ότι με αυτή τη διάταξη θα ερημωθούν τα περιφερειακά νοσοκομεία.

Περνάω τώρα στο άρθρο 48. Με αυτό δίνονται στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας, την ΑΕΜΥ, διευρυμένες αρμοδιότητες. Μεταξύ των άλλων η ΑΕΜΥ αναλαμβάνει τη λειτουργία μονάδων ψυχικής υγείας ιδιωτικού δικαίου. Παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε δομές μεταναστών και προσφύγων, επιμορφώνει και εκπαιδεύει επαγγελματίες υγείας. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι με τη διεύρυνση επεκτείνεται και ο ρόλος του Υπουργείου Υγείας σε θέματα που έχει εκχωρήσει στον ιδιωτικό τομέα. Έχει άραγε η ΑΕΜΥ την τεχνογνωσία να κάνει τη δουλειά στο προσφυγικό καλύτερα από τις διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται ήδη; Το δεύτερο σχόλιο είναι ότι, καθώς δεν υπάγεται στο δημόσιο λογιστικό και δεν έχει προληπτικό έλεγχο δαπανών, μπορεί να αξιοποιηθεί είτε για λόγους δημοσίου συμφέροντος είτε για διαφόρων ειδών εξυπηρετήσεις, δηλαδή ως όχημα αναθέσεων συμβάσεων έργου ή μίσθωσης έργου αορίστου χρόνου, κατά παρέκκλιση κάθε διαδικασίας.

Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, ότι τα όρια μεταξύ ευελιξίας και αυθαιρεσίας είναι λεπτά και έχουμε λόγους να είμαστε καχύποπτοι, γιατί αυτή η Κυβέρνηση δεν μας έχει δώσει τα καλύτερα δείγματα. Να δώσω μόνο ένα παράδειγμα που αφορά την ευθύνη λειτουργίας ιδιωτικών μονάδων ψυχικής υγείας από την ΑΕΜΥ για να μην μείνουν οι ασθενείς τους χωρίς περίθαλψη. Η στελέχωση των μονάδων αυτών θα γίνεται με ετήσιες συμβάσεις για τις οποίες θα αποφασίζει ο διορισμένος πρόεδρος της ΑΕΜΥ και οι οποίες, μετά τη λήξη τους, μπορούν να ανανεώνονται πάντοτε από τον εκάστοτε πρόεδρο, πάλι κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ειδικής ή γενικής διάταξης. Προβλέπετε μάλιστα και την απόσπαση προσωπικού του δημοσίου τομέα προς την ΑΕΜΥ, δηλαδή από τις δομές και υπηρεσίες που έχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Με το άρθρο 49 η Κυβέρνηση έρχεται να καταργήσει τη δυνατότητα συμμετοχής φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ενώσεων του ιδιωτικού τομέα στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων, της ΕΣΑΝ ΑΕ.
Ο κύριος Υπουργός έχει αναφερθεί σε ένα σχέδιο αποϊδιωτικοποίησης χωρίς να δώσει όμως έναν πειστικό λόγο, δηλαδή η κατανομή των δαπανών για τα νοσήλια θα είναι δικαιότερη όταν το Δημόσιο θα έχει το 100% των μετοχών αντί τουλάχιστον του 51%, αφού πάλι οι εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου θα μπορούν να αποφασίζουν κατά πλειοψηφία, γιατί το ενδιαφέρον ασφαλιστικών ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών στη διαμόρφωση του συστήματος αμοιβών των νοσοκομείων δεν είναι επαρκής λόγος για τη συμμετοχή τους στο εταιρικό κεφάλαιο μιας ανώνυμης εταιρείας του Δημοσίου.
Λέτε, επίσης, ότι οι ιδιωτικοί φορείς θα έχουν πρόσβαση στα αρχεία νοσηλείας και κόστους θεραπείας ασφαλισμένων και νοσοκομείων.
Από πότε η μετοχική σχέση σημαίνει υποχρεωτική πρόσβαση σε στοιχεία που απορρέουν από τη δραστηριότητα μιας ανώνυμης εταιρείας; Το μόνο που ομολογείτε είναι ότι δεν μπορείτε να εγγυηθείτε την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Δυστυχώς, αυτή η αποϊδιωτικοποίηση, όπως τη λέτε, μάλλον υποκινείται από τη ροπή σας στον κρατισμό και την «αλλεργία» στον ιδιωτικό τομέα.

Στο άρθρο 53 προβλέπεται η δυνατότητα να παίρνει το προσωπικό του ΕΟΦ ετήσιο κίνητρο απόδοσης ύψους 700.000 ευρώ περίπου. Καταλαβαίνουμε ότι είναι μία κίνηση μισθολογικής εξομοίωσης υπαλλήλων του ΕΟΦ, που μετατάχθηκαν πρόσφατα, με παλαιότερους υπαλλήλους. Γνωρίζοντας, όμως, τις ελλείψεις στην υγεία σε προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα, αναρωτιόμαστε μήπως θα ήταν προτιμότερο το πλεόνασμα αυτό να επέστρεφε πίσω σε επενδύσεις στην υγεία.

Σχετικά τώρα με το άρθρο 54 για την ηλεκτρονική διασύνδεση των ιατρικών συλλόγων, υπάρχουν δύο ζητήματα που συνδέονται μεταξύ τους. Κύριε Υπουργέ, στις Επιτροπές καλοπροαίρετα το συγκεκριμένο άρθρο το δεχθήκαμε όλοι χωρίς καμία συζήτηση. Στην πορεία, όμως, δεχθήκαμε πολλά τηλεφωνήματα από τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους, οι οποίοι εξέφρασαν τη διαφοροποίησή τους στη συγκεκριμένη διάταξη, γιατί υπάρχει ο φόβος ότι με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, προκειμένου να δίνεται το πιστοποιητικό ορθής άσκησης, σιγά σιγά μπορεί να εντείνεται και η ταλαιπωρία των γιατρών, καθώς θα πρέπει να προσέρχονται σε κεντρική υπηρεσία.

Ταυτόχρονα, πρέπει να πούμε ότι είναι μέλη των κατά τόπους ιατρικών συλλόγων της χώρας και όχι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Και αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να δημιουργηθεί μία πρόσθετη γραφειοκρατία, να αυξάνεται το διοικητικό φορτίο και πιθανότατα να απαιτείται η φυσική παρουσία του γιατρού στην Αθήνα. Είναι πολύ πιο λειτουργικό η πράξη αυτή να γίνεται αποκεντρωμένα.

Ως προς τα δύο τελευταία τμήματα των άλλων διατάξεων, αυτά για τη σύσταση πανελλήνιου συλλόγου οδοντοτεχνιτών και πανελλήνιου συλλόγου εργοθεραπευτών, είμαστε θετικοί.

Πριν κλείσω, θα ήθελα να κάνω μερικά σύντομα σχόλια για τις δύο υπουργικές τροπολογίες, οι οποίες συζητήθηκαν και στην Επιτροπή. Για τις άλλες επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε στη συνέχεια.

Ξεκινάω με την υπ’ αριθμόν 945/58 τροπολογία, για τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, που έγινε άρθρο 94 στο νομοσχέδιο. Δίνεται η δυνατότητα ένταξης σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης στον δημόσιο τομέα και σε άλλες κατηγορίες ανέργων, εκτός από τους μακροχρόνια άνεργους. Ποιες είναι αυτές οι άλλες κατηγορίες και γιατί δεν προσδιορίζονται;

Στη συνέχεια περιορίζεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ στον έλεγχο νομιμότητας των προσλήψεων εποχικού προσωπικού σε δήμους, περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες σε εκτέλεση προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, χωρίς να δίνεται κάποια αιτιολόγηση.
Θεωρούμε ότι οι διαδικασίες ΑΣΕΠ πρέπει να ακολουθούνται, ακόμα και όταν πρόκειται για εποχικό προσωπικό. Διαφορετικά, μας δίνετε κάθε δικαίωμα να σας κατηγορήσουμε ότι δημιουργείτε έναν ακόμα μηχανισμό κομματικών εξυπηρετήσεων.

Η τροπολογία 949/60 για συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα, το νέο άρθρο 97, πιστοποιεί για άλλη μια φορά την αποτυχία του νόμου Κατρούγκαλου, ενός νόμου που θυμίζω ότι γονατίζει την πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών με υπέρογκες εισφορές, με το 15% αυτών να καλείται να πληρώσει εισφορές πέντε και έξι φορές μεγαλύτερες σε σχέση με πριν.

Το ερώτημα σε ό,τι αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων είναι τι θα κάνει η Κυβέρνηση μετά το 2020, 2021. Θα υπολογίσει ξανά όλες τις συντάξεις; Αυτό σημαίνει για τους συνταξιούχους νέα αβεβαιότητα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και πιθανότατα νέες περικοπές. Μήπως θα έχουμε συντάξεις που υπολογίζονται με δύο διαφορετικούς δείκτες, δηλαδή συντάξεις δύο ταχυτήτων;

Με αυτά κλείνω. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με ακούσατε. Στη συνέχεια θα επανατοποθετηθούμε.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ



Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επανέρχομαι για να σχολιάσω τις υπουργικές τροπολογίες, που δεν έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο.
Το γενικό σχόλιο είναι ότι πολλές από αυτές, όπως συνέβη και με τις διορθώσεις του νόμου Κατρούγκαλου, έρχονται να τροποποιήσουν διατάξεις νόμων που ψήφισε αυτή η Κυβέρνηση σχετικά πρόσφατα. Και αυτό είναι νομίζω ενδεικτικό μιας προχειρότητας με την οποία νομοθετεί, κάτι που γίνεται άλλωστε και με τις τροπολογίες, αγαπητέ κύριε Πολάκη.

Ξεκινώ, λοιπόν, με την τροπολογία με γενικό αριθμό 952 και ειδικό 63 για την τεχνική συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, την οποία και καταψηφίζουμε. Η υλοποίηση των δράσεων προκαλεί δαπάνες που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι τις πιστώσεις του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης κι Ένταξης από το οποίο, άλλωστε, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν δικαιούται πόρους από το Ταμείο.

Παρεμπιπτόντως, κύριε Υπουργέ, θέλω να μας πείτε γιατί αποσύρατε το άρθρο 51, που μιλάει για το Γραφείο Πρόληψης Ατυχημάτων σε ενδοχώρια ύδατα, κάτι που σχολιάστηκε θετικά από όλες τις παρατάξεις….
… όπως επίσης γιατί αποσύρατε το άρθρο 53, που αφορούσε τη χρηματοδότηση για τον ΕΟΦ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ό,τι ισχύει, η εκτέλεση των έργων και η προμήθεια αγαθών μπορεί να γίνεται με απευθείας αναθέσεις -αναφέρομαι στην τροπολογία 952/63- με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Με την τροπολογία 953/64, την οποία επίσης καταψηφίζουμε, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα: Γιατί δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής υποδιευθυντών στα υπηρεσιακά συμβούλια; Υπάρχει πρόβλημα συγκρότησης υπηρεσιακών συμβουλίων; Γιατί δεν ορίζονται ποιοι υποδιευθυντές, ποιων οργανικών μονάδων από κάθε φορέα μπορούν να συμμετέχουν; Ακόμη, γιατί θέλετε να διευρύνετε τη σύνθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων; Υπάρχει πράγματι θέμα αντιπροσωπευτικότητας ή μιλάμε για μια απόπειρα να ελεγχθούν έμμεσα αυτοί κι ενώ μάλιστα πρόκειται να συγκροτηθούν τα υπηρεσιακά συμβούλια το επόμενο διάστημα;

Στην τροπολογία 954/65 μας προβληματίζει η απονομή εξειδίκευσης κλινικής μικροβιολογίας με βάση τη θέση και την προϋπηρεσία. Δεν μας έχετε εξηγήσει, κύριε Υπουργέ, με τρόπο ξεκάθαρο και πειστικό, γιατί το κάνατε. Μας είπατε πριν από λίγο στο ερώτημα του Προέδρου, εάν αυτό υποκρύπτει κάτι. Είπατε για κάποια τρία οργανωμένα κέντρα. Έχουμε αιχμές, λοιπόν, από τον κύριο Πρόεδρο που προεδρεύει αυτήν τη στιγμή. Η θέση μας, λοιπόν, είναι ότι και αυτήν τη διάταξη την καταψηφίζουμε.

Με τη δεύτερη παράγραφο της τροπολογίας 955/66 απαγορεύεται στους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους να εγκρίνουν τη λειτουργία αιμοληπτηρίων που δεν είναι μέσα σε διαγνωστικό εργαστήριο. Πρώτα απ’ όλα, αφαιρείται μια ουσιαστική αρμοδιότητα από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους, που σε συνδυασμό με τα όσα είπαμε για το άρθρο 54 μπορεί και να ερμηνευθεί και ως προσπάθεια υποβάθμισής τους. Δεύτερον, με την πρόβλεψη αυτή όποιος θέλει να λειτουργήσει αιμοληπτήριο σε γειτονική περιοχή, αναγκάζεται να λειτουργεί σε άλλο διαγνωστικό κέντρο. Η ουσία, όμως, του θέματος είναι πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν σε παραμεθόριες περιοχές, σε ακριτικά νησιά τις αιμοληψίες που γίνονταν μέχρι στιγμής. Υπάρχουν άνθρωποι φτωχοί, άνθρωποι που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε διαγνωστικά κέντρα. Θα έλεγα, λοιπόν, σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές να υπάρχει δυνατότητα ύπαρξης τόπων αιμοληψιών.

Η τροπολογία 962/70 αποτελεί παραδοχή της αποτυχημένης διαχείρισης του προσφυγικού από την Κυβέρνηση. Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος από την ψήφιση του ν. 4375/2016 για να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι πρέπει να ενισχύσει τις ανεξάρτητες επιτροπές προσφύγων. Παρόλα αυτά, και μετά την απόσυρση των διατάξεων για τον ορισμό του διοικητικού διευθυντή της Αρχής Προσφύγων, θα υπερψηφίσουμε τη συγκεκριμένη τροπολογία, γιατί καταλαβαίνουμε ότι οι διαδικασίες πρέπει να κινηθούν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς.

Με την τροπολογία 962/70 και συγκεκριμένα με την παράγραφο 2, φορτώνετε τον κρατικό προϋπολογισμό με άγνωστη σε μέγεθος δαπάνη -πέντε μόνο εκατομμύρια για τους φορείς του Υπουργείου Υγείας- επανακαθορίζοντας την υπερωριακή απασχόληση υπαλλήλων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έχετε αναλογιστεί εάν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας ή πιστεύετε ότι τέτοιου είδους δώρα θα αποτρέψουν την εκλογική κατάρρευση;

Εμείς θεωρούμε αναγκαία την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των δημοσίων μονάδων υγείας, κύριε Πολάκη, αλλά δεν μπορούμε να νομοθετούμε χωρίς να νοιαζόμαστε για το κόστος της κάθε επιλογής. Πώς νομιμοποιείτε αναδρομικά ληξιπρόθεσμες δαπάνες των υγειονομικών περιφερειών χωρίς να προσδιορίζουμε τα κόστη αυτών των δαπανών;  

Με την τροπολογία 964/71 αποδυναμώνεται ουσιαστικά το κίνητρο να στελεχώνουν επικουρικοί γιατροί μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην περιφέρεια και, άρα, θα υπάρχει υποστελέχωση στα περιφερειακά νοσοκομεία. Αυτή την τροπολογία την καταψηφίζουμε.

«Όχι» επίσης ψηφίζουμε και για την τροπολογία 966/72, σχετικά με τη διαχείριση των πόρων της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, με την οποία ο διοικητής της Αρχής, ο οποίος ορίζεται διατάκτης της, έχει εν λευκώ πρόσβαση στο πώς διαχειρίζονται τα χρήματα του τραπεζικού λογαριασμού της Αρχής. Κι όλα αυτά ενώ η Αρχή δεν έχει ούτε διοικητή, ούτε διοικητικό συμβούλιο, ούτε οργανόγραμμα. Ουσιαστικά αγοράζετε χρόνο μέχρι να λειτουργήσει η Αρχή, αν λειτουργήσει.

Αρνητικοί είμαστε, επίσης, και στην τροπολογία 972/75 για την ένταξη διοικητικού και τεχνικού προσωπικού φορέων Υπουργείου Υγείας στις διατάξεις του ν. 4440/2016. Συμφωνούμε με την αρχή της ενιαίας μεταχείρισης, αλλά διαφωνούμε με τη συνολική προσέγγιση και αρχιτεκτονική του συστήματος κινητικότητας.

Τέλος, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρούμε απαράδεκτη την κατάθεση της τροπολογίας 977/78 για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας. Είχατε ένα νομοσχέδιο που επεξεργαζόσασταν πάνω από ένα χρόνο πριν το φέρετε προς ψήφιση, που πέρασε από τέσσερις συνεδριάσεις στις επιτροπές μας και φέρνετε τώρα, κυριολεκτικά στο και πέντε, μια ακόμη εκπρόθεσμη τροπολογία, που αφορά τη βάση του συστήματος παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το σημείο πρώτης υποδοχής των ασθενών. Ξεκινάτε, δηλαδή, την πολυθρύλητη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Αυτό, κύριοι Υπουργοί, επιτρέψτε μου να πω πως μας υποτιμά και μας προσβάλλει πολιτικά.

Κι επειδή δεν ξέρω μαντινάδες, αγαπητέ Πολάκη, θα έλεγα ότι τις δύο τελευταίες τροπολογίες, την 978 που αφορά τις συμβάσεις εργασίας και την 979 που έχει σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, πραγματικά δεν είχαμε ούτε τον χρόνο να τις δούμε, αλλά ούτε την ουσία αυτών των τροπολογιών μπορούμε να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή. Και ως είναι λογικό και αυτές τις καταψηφίζουμε.

Read More »
ΕΙΣΗΓΗΣΗ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ (+ΒΙΝΤΕΟ) ΕΙΣΗΓΗΣΗ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2017 Rating: 5

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΓΛΥΚΗ ΣΑΒΒΑΤΟ

Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2017




Read More »
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΓΛΥΚΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΓΛΥΚΗ ΣΑΒΒΑΤΟ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2017 Rating: 5

Την έντονη ανησυχία των αποδήμων Ηπειρωτών για την εφαρμογή των ''Δασικών Χαρτών'', επιβεβαίωσε η συνάντηση-εκδήλωση της ΠΣΕ, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών

Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2017



Την έντονη ανησυχία που υπάρχει στους απόδημους Ηπειρώτες ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων σε όλη σχεδόν την Ήπειρο, ως και την ανάγκη την επανεξέτασης του όλου θέματος, επιβεβαίωσε η συνάντηση-εκδήλωση που διοργάνωσε την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, για τους ''Δασικούς Χάρτες''.

Η συζήτηση ανέδειξε το ιδιαίτερο καθεστώς που ισχύει στις λεγόμενες «Νέες Χώρες», στο οποίο ανήκει η Ήπειρος, πλην της Άρτας, που καθιστά ακόμη πιο σύνθετο το πρόβλημα με τους ''Δασικούς Χάρτες'', καθώς εκτός των άλλων, είναι αδύνατη η προσκόμιση των δικαιολογητικών που απαιτεί ο νόμος για την αναγνώριση των ιδιοκτησιών. Ακόμη, ότι βασικό πρόβλημα είναι, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο, στο οποίο “υπακούουν” οι δασικοί χάρτες δεν βοηθάει, γιατί προβλέπει την ύπαρξη εγγράφων κατοχής προ του 1946, όταν τότε ξεκίνησε το Αστικό Δίκαιο στην Ελλάδα. Μέχρι τότε στις Νέες Χώρες, ίσχυε το Ρωμαϊκό και Βυζαντινό Δίκαιο και έτσι σήμερα κινδυνεύουν να βρεθούν όλοι, χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας. Μετά το 1949 που άρχισε η μετανάστευση, εγκαταλείφτηκαν πολλές εκτάσεις που έως τότε ήταν αγροτικές, χορτολιβαδικές, αμπελοκαλλιέργειες. Η κατάστασή τους έχει αποτυπωθεί με τις αεροφωτογραφίες του 1945 από τις οποίες βγήκαν χάρτες. Αυτοί έπρεπε να είχαν εφαρμογή στις Νέες χώρες. Τώρα διαπιστώνονται τεράστια προβλήματα. Και ακόμη ότι οι οικισμοί που εμφανίζονται στην εφαρμογή του Κτηματολογίου είναι λιγότεροι από τους υφιαστάμενους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι αποτυπωμένες οριοθετήσεις είναι διαφορετικές από αυτές του αντίστοιχου ΦΕΚ οριοθέτησης.

Η συζήτηση ανέδειξε πρόσθετα, την αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν και σήμερα καλλιεργούνται, είναι επιλέξιμες και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Η μη ακριβής αποτύπωσή τους θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής ή της επιλεξιμότητας βοσκήσιμων εκτάσεων, με αποτέλεσμα αγρότες να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά και θα τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων - επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν. Και τα νέα τσουχτερά χαράτσια, δηλαδή το τέλος που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, για προσφυγές - ενστάσεις - αντιρρήσεις για το χαρακτήρα των εκτάσεων, καθώς και την αμοιβή ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, τοπογραφικά κλπ. για τη σύνταξη της ένστασης, που διαμορφώνονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ. Απαγορευτικά για χιλιάδες μικρομεσαίους κατόχους γης, αγρότες και εργαζομένους που δεν έχουν αποταμιεύσεις, αλλά μόνο χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Τονίστηκε ακόμη ότι, θα αναγκαστούν χιλιάδες πολίτες που εσφαλμένα επηρεάζονται από δασικά πολύγωνα, για να αποδείξουν το αυτονόητο, να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ και, τελικά, να οδηγηθούν μαζικά στα δικαστήρια, θα δημιουργηθεί ένα αβέβαιο τοπίο σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που θα ακυρώσει την αναπτυξιακή δυναμική την οποία με μεγάλη προσπάθεια και κόπο η Περιφέρεια δημιούργησε στην Ήπειρο, θα θεσμοθετηθούν λανθασμένα δασικές χρήσεις σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, που θα προκαλέσουν την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων για τον αγροτικό τομέα και τέλος να μην αναδειχθεί και να μη διορθωθεί πλειάδα σφαλμάτων μεγάλης κλίμακας που εντοπίζονται σ’ αυτούς και δημιουργούν τις προϋποθέσεις απαξίωσής τους

Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης-συζήτησης ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής.
''Διευκρινίζεται ότι μετά την κύρωση των Δασικών Χαρτών ο αποχαρακτηρισμός είναι σχεδόν αδύνατος. Διευκρινίζεται επίσης ότι, η ανάρτηση τους, δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία άμεσα, εμμέσως όμως χάνεται η ιδιοκτησία, διότι εάν ένα αγροτεμάχιο χαρακτηρισθεί δασικό, δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για τίποτε άλλο, παρά μόνο να κάθεσαι στον ίσκιο κάτω από δικό σου δέντρο, ή, για να κόψεις κάποιο για ξύλα πάντα με την άδεια της δασικής υπηρεσίας. Από την άλλη μεριά, εάν κάποιος έχει καταπατήσει, μια ας πούμε έκταση δημόσια και έχει κόψει τα δέντρα και έκτισε μέσα ένα σπίτι με ένα ορισμένο αντίτιμο, νομιμοποιεί την ιδιοκτησία και έχει οικόπεδο, σπίτι και αγρό σύμφωνα με το νόμο. Κατ’ αρχή, κανένας δεν είναι κατά της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ο τρόπος όμως και τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν για τον κατ αρχήν χαρακτηρισμό των εκτάσεων ως δασικών ή μη, από τα προβλήματα τα οποία φαίνεται ότι δημιουργούν και τις διαμαρτυρίες που γίνονται, δεν ήταν και ο πλέον κατάλληλος. Χαρακτηρίζονται δάση, μεγάλες εκτάσεις που ήταν και είναι βοσκότοποι, όπου θα εμποδίζεται η βοσκή με κίνδυνο να ζητηθεί η επιστροφή επιδοτήσεων από την Ευρωπαική Ένωση. Οικογενειακές καλλιεργούμενες εκτάσεις, χαρακτηρίζονται δασικές με αποτέλεσμα αμπελώνες ,ελαιώνες και άλλοι αγροί λόγω της μακροχρόνιας μετανάστευσης των ιδιοκτητών τους, να γίνονται δάση. Προβλήματα υπάρχουν με τα σχέδια των πόλεων και τα όρια των οικισμών, επειδή δεν έχουν αποτυπωθεί σωστά, αλλά και με τους αναδασμούς των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και με τους συνεταιρισμούς. Πρόβλημα δημιουργείται κα με τις αναδασωτέες εκτάσεις, γιατί πολλές που ήταν από πάντα γεωργικού χαρακτήρα χαρακτηρίζονται αναδασωτέες. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για αποχαρακτηρισμό ακινήτων των λεγόμενων «Νέων Χωρών» όσων δηλαδή απελευθερώθηκαν από το 1913 και μετά, όπως πολλές περιοχές της Ηπείρου, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν και να προσκομισθούν, για αυτό οι χάρτες έπρεπε να γίνουν με αεροφωτογραφίες του 1945 και 1960 και όχι του 2008 και 2009. αλλά και με επιτόπιες εξακριβώσεις. Πρόβλημα δημιουργείται και με τις ιδιοκτησίες της μη αποδοχής μέχρι σήμερα από κληρονομιά και για όσες δεν υπάρχουν χαρτιά και είναι δια λόγου, και εδώ πρέπει να δοθεί κάποιος χρόνος τακτοποίησης. Στην Ήπειρο οι μορφές ανάπτυξης είναι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και η μεταποίηση του και εάν δεν λυθούν αυτά τα προβλήματα που προανέφερα, κανένας νέος ή οποιοσδήποτε άλλος δεν θα μπορεί να ασχοληθεί με αυτές τις δραστηριότητες. Από την άλλη μεριά στη σημερινή εποχή με τις βαριές φορολογίες της οικονομικής κρίσης, καλείται ο απόδημος Ηπειρώτης να πληρώσει με ειδικά τέλη και αμοιβές δασολόγων και μηχανικών , τα λάθη των Δασικών Χαρτών με ποσά που είναι και αδύνατο να βρεθούν από πολλούς...''

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Δασολογίας της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, Δασολόγος Σταύρος Τσιλίκουνας, που προσήλθε ύστερα από σχετικό αίτημα μας στη Γ.Δ.Δ. και που εκπροσώπησε και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο ύστερα από ορισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ότι ''Δεν υπάρχει καμία επίπτωση στην αγροτική γη που νομίμως την εκμεταλλεύονται οι αγρότες, την έχουν, την είχαν χρόνια και λάμβαναν επιδότηση γι’ αυτή. Πρόβλημα υπάρχει μόνο στις περιπτώσεις που δασική γη δηλώθηκε ως αγροτική και τροποποιήθηκε''.

Επί του θέματος, τοποθετήθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ηπειρώτης Γιώργος Στασινός, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Παναγιώτης Τουρλάκης και οι ειδικοί δασολόγοι Δημήτρης Κόκκας και Γιώργος Καναβός.

Το συντονισμό της εκδήλωσης-συζήτησης είχε ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας.

Τοποθετήθηκαν και υπέβαλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις πάρα πολλοί από τους παρευρισκόμενους και ενδιαφερόμενους και απαντήθηκαν από τους ομιλητές, η δε διαδικασία διήρκησε αρκετές ώρες, προκειμένου να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα.


 
Read More »
Την έντονη ανησυχία των αποδήμων Ηπειρωτών για την εφαρμογή των ''Δασικών Χαρτών'', επιβεβαίωσε η συνάντηση-εκδήλωση της ΠΣΕ, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών  Την έντονη ανησυχία των αποδήμων Ηπειρωτών για την εφαρμογή των ''Δασικών Χαρτών'', επιβεβαίωσε η συνάντηση-εκδήλωση της ΠΣΕ, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ο Κώστας Τουρνάς το Σάββατο στο ENVY stage

Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2017




Read More »
Ηγουμενίτσα: Ο Κώστας Τουρνάς το Σάββατο στο ENVY stage Ηγουμενίτσα: Ο Κώστας Τουρνάς το Σάββατο στο ENVY stage Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2017 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ "LEGO BATMAN" & "H ΡΟΖΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΣΤΙΑ

Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2017


 
Μεγάλες αλλαγές για το Γκόθαμ και αν ο Μπάτμαν θέλει να σώσει την πόλη, από την εχθρική κατάληψη του Τζόκερ, θα πρέπει να μάθει να συνεργάζεται με άλλους και ίσως… ίσως έτσι… να καταφέρει να χαλαρώσει!
  • "Η ΤΑΙΝΙΑ LEGO BATMAN"Από Παρασκευή 17 Μαρτίου έως Κυριακή 19 Μαρτίου στο @Θέατρο Εστία- Ηγουμενίτσα στις 17:30 Τιμή εισιτηρίου 5,00 ευρώ

Σμύρνη 1922: Η Ρόζα είναι γόνος πλούσιας οικογένειας, παντρεύεται. Αθήνα 1987: Η Ρόζα ζει με την εγγονή της Μαριάννα και κουβαλάει ένα επτασφράγιστο μυστικό που δε θέλει να μοιραστεί με κανέναν. Μια παλιά φωτογραφία και ένα νυφικό είναι αρκετά για να ανασυρθεί μια παλιά ερωτική ιστορία και να γεννηθεί μια καινούργια. 
  • "H ΡΟΖΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ" του Γιώργου Κορδέλλα Από Παρασκευή 17 Μαρτίου έως Κυριακή 19 Μαρτίου στο @ Θέατρο Εστία-Ηγουμενίτσα με 2 προβολές 20:00 - 22:00!! Τιμή εισιτηρίου 6,00 ευρώ


 
 
Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ "LEGO BATMAN" & "H ΡΟΖΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΣΤΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ "LEGO BATMAN" & "H ΡΟΖΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΣΤΙΑ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2017 Rating: 5

Ελληνική βραδιά - Λουλουδοπόλεμος σήμερα στο Social all day cafe

Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2017






Read More »
Ελληνική βραδιά - Λουλουδοπόλεμος σήμερα στο Social all day cafe Ελληνική βραδιά - Λουλουδοπόλεμος σήμερα στο Social all day cafe Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2017 Rating: 5

Ανασυγκρότηση της παραγωγής σημαίνει Ελλάδα της δημιουργίας και της προόδου - Του Παναγιώτη Σκούτα

Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2017



Μετά από τη σωρευτική ύφεση 25% του ελληνικού ΑΕΠ κατά το διάστημα 2009-2014 και τη σταθεροποίηση της οικονομίας την τελευταία διετία, αυτονόητη προτεραιότητα είναι η επιστροφή σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης. Τι ανάπτυξη χρειαζόμαστε όμως στη χώρα μας; Το ερώτημα είναι πολύ σημαντικό για να μην επαναληφθούν οι λάθος επιλογές προηγούμενων δεκαετιών, που σε ένα βαθμό ήταν και οι ρίζες για τα σημερινά προβλήματα.
Σήμερα, δεν μας αρκεί μια πρόσκαιρη αναπτυξιακή αναπήδηση, ένα επικοινωνιακό ευφυολόγημα τύπου «success story». Απαιτείται μια μεσοπρόθεσμα βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, η σταθερή επίτευξη ενός ικανού ποσοστού μεγέθυνσης του ΑΕΠ επί σειρά ετών. Δηλαδή, αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι ένα συνεκτικό, διατηρήσιμο και ανανεούμενο αναπτυξιακό μοντέλο.Συνεκτικό σημαίνει να μην βρίσκονται σε αντίθεση μεταξύ τους οι βασικοί άξονες του, αλλά πολλώ μάλλον να συμπληρώνονται. 
Παράδειγμα μη συνεκτικής ανάπτυξης βιώσαμε στο σχετικά κοντινό παρελθόν, κατά την περίοδο που η ελληνική οικονομία ανέβαινε διαρκώς λόγω της αύξησης της κατανάλωσης, όμως την ίδια στιγμή οι ελληνικές βιομηχανίες έκλειναν η μία μετά την άλλη. 
Έτσι, η κατανάλωση στρεφόταν όλο και περισσότερο σε εισαγόμενα προϊόντα και επιδείνωνε το ισοζύγιο πληρωμών και το χρέος.Διατηρήσιμο σημαίνει η μεγέθυνση του ΑΕΠ να μην επιτυγχάνεται συγκυριακά. Υπήρξαν χρονιές που ατμομηχανή της ανάπτυξης ήταν οι ιδιωτικές κατασκευές. 
Προφανώς, αυτό δημιουργούσε μια φούσκα στο συγκεκριμένο κλάδο και στην οικονομία συνολικά, αφού η ζήτηση για κατοικίες και καταστήματα δεν μπορεί να αυξάνεται διαρκώς.Ανανεούμενο σημαίνει να προσαρμόζεται στις εξελίξεις της οικονομικής συγκυρίας και να μην στηρίζεται σε έναν μόνον τομέα. 
Η Φινλανδία την προηγούμενη δεκαετία στήριξε την αναπτυξιακή της προσπάθεια κατά μεγάλο μέρος στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας. Μετά το 2011, η πτώση των πωλήσεων της ΝΟΚΙΑ παρέσυρε ολόκληρη τη φινλανδική οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση.Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους χρειάζεται να ενισχυθούν ορισμένοι υπάρχοντες τομείς της οικονομίας και να αναπτυχθούν επιπροσθέτως καινούριοι. 
Αυτή είναι η λεγόμενη «Παραγωγική Ανασυγκρότηση» που συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό πριν λίγες μέρες. Δεν πρόκειται για μια απλή φιλοδοξία προσέλκυσης επενδύσεων αλλά για την εκπόνηση ενός εθνικού αναπτυξιακού μοντέλου και μάλιστα εξειδικευμένου κατά περιφέρεια και κατά κλάδο. 
Στηριγμένου, αφενός στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και της κάθε περιφέρειας, αφετέρου στα κατάλληλα κίνητρα, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις πρώτα και κύρια εκεί που τις χρειαζόμαστε περισσότερο. Δηλαδή, εκεί που θα δημιουργήσουν τόσο αναπτυξιακές συνέργειες όσο και τη μεγαλύτερη τόνωση στην απασχόληση.Κρίσιμος στόχος είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας στο εσωτερικό της χώρας, στα προϊόντα και στις υπηρεσίες. Να μην αναπτύσσεται, δηλαδή, μια οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα και σχεδόν όλα τα κέρδη να καταλήγουν στο εξωτερικό. 
Κλειδιά για την επίτευξη αυτού του στόχου αποτελούν η ενσωμάτωση τεχνολογίας στην παραγωγή και η συνεχής βελτίωση της ποιότητας. Με κινητήρια δύναμη τους νέους και τις νέες μας που έχουν υψηλή επιστημονική κατάρτιση και συνάμα είναι «απελευθερωμένοι» από λανθασμένες νοοτροπίες του παρελθόντος.Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας είναι υπόθεση που αφορά και τους τρεις τομείς της οικονομίας. Το δημόσιο, τον ιδιωτικό και τον κοινωνικό τομέα. Για την Κυβέρνηση της Αριστεράς, μια τόσο σοβαρή προσπάθεια δεν μπορεί να αναπτυχθεί μόνο μέσα σε κλειστά υπουργικά γραφεία. 
Η διαβούλευση που θα διεξαχθεί με τους παραγωγικούς κλάδους, τους κοινωνικούς φορείς και την Αυτοδιοίκηση είναι μια πρωτοποριακή αλλά και πολύ ουσιαστική διαδικασία. 
Γιατί το ουσιαστικό περιεχόμενο της σύγχρονης Δημοκρατίας δεν είναι μόνον η κάθε τέσσερα χρόνια εκλογική διαδικασία, αλλά εξίσου σπουδαία είναι και η ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας στη λήψη όλων των κρίσιμων αποφάσεων. Πολύ περισσότερο από την στιγμή που βασικός μας στόχος αποτελεί η δίκαιη ανάπτυξη, δηλαδή η συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας, όχι μόνο στην προσπάθεια, αλλά και στα αναπτυξιακά οφέλη.
Η στιγμή που λαμβάνονται οι αποφάσεις αυτές είναι η πλέον κατάλληλη. Τόσο γιατί η Ελλάδα πλησιάζει προς την οριστική έξοδο από το πολύχρονο τούνελ της κρίσης. 
Όσο και γιατί σε όλο τον πλανήτη διεξάγονται αυτή την στιγμή οικονομικές ανακατατάξεις και η Ευρώπη ήδη συζητά για το αναπτυξιακό της μέλλον και το νέο καταμερισμό εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
Σε αυτό τον καταμερισμό, η χώρα μας διεκδικεί θέση στο κέντρο και όχι στην περιφέρεια. Θέση που δικαιούται για λόγους ιστορικούς και γεωπολιτικούς. 
Αυτή τη θέση, στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης, θα την κατοχυρώσουμε με την υλοποίηση του σύγχρονου εθνικού αναπτυξιακού μοντέλου. 
Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα κατορθώσει να περάσει από την εσωστρέφεια της περιόδου της κρίσης στην δημιουργική και προοδευτική ανασυγκρότηση.


 
Read More »
Ανασυγκρότηση της παραγωγής σημαίνει Ελλάδα της δημιουργίας και της προόδου - Του Παναγιώτη Σκούτα Ανασυγκρότηση της παραγωγής σημαίνει Ελλάδα της δημιουργίας και της προόδου - Του Παναγιώτη Σκούτα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2017 Rating: 5

Ενημέρωση Μ.Κάτση για την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών

Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2017




Το ΥΠΕΝ από τις 13 Ιανουαρίου μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2017 προχώρησε στην ανάρτηση δασικών χαρτών σε 33 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, καλύπτοντας περίπου το 35% της έκτασής της. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάρτηση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, ικανοποιώντας μια συνταγματική απαίτηση δεκαετιών και συμβάλλοντας στην επίτευξη ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού για τον οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν μόνο μπαλώματα μικροπολιτικής διαχείρισης.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών ανέδειξε σημαντικά προβλήματα τα οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια καλύπτονταν «κάτω από το χαλί» και δημιουργούσαν τα γνωστά φαινόμενα συνδιαλλαγής κράτους πολιτών.

Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ κατανοώντας ότι πρόκειται για μια ριζοσπαστική τομή στη λειτουργία της χώρας και στη Δημόσια διοίκηση αλλά και στο περιβάλλον, συνομιλεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και προχωρεί σε μια σειρά ρυθμίσεων ώστε να λύνει αποτελεσματικά όσα προβλήματα διαπιστώνονται. Ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί, ενώ άλλες είναι έτοιμες για να εισαχθούν σε σχέδια νόμου ή να εκδοθούν ως υπουργικές αποφάσεις.

Παρακάτω παρουσιάζονται: α) οι ρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί, β) οι ρυθμίσεις που έγιναν σήμερα αποδεκτές από τη Διαρκή Επιτροπή Εμπορίου και Ενέργειας και γ) οι ρυθμίσεις που ετοιμάζονται.

Α. Ρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί.


Μείωση ύψους τέλους αντίρρησης (ΚΥΑ 151585/323/3.2.2017 (ΦΕΚ Β´ 347/08.02.2017))


Ενημέρωση χαρτών με τα όρια των οικισμών (Εγκύκλιος 151590/331/06-02-2017)


Άρση αναδάσωσης σε καλλιεργούμενες εκτάσεις (Εγκύκλιος 153373/441/22.2.2017)




Β. Ρυθμίσεις που περιέχονται στην Τροπολογία που εγκρίθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Εμπορίου και Ενέργειας


Παράταση προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά 45 ημέρες, σύνολο 105 ημέρες


Στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα αποστέλλεται ο αναρτημένος δασικός χάρτης προς ενημέρωσή του και ο κυρωμένος χάρτης προς ενέργεια


Άρση αναδάσωσης σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και δυνατότητα των ΕΠΕΑ (Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων) να εξετάζουν τον χαρακτήρα των εκτάσεων που εμφανίζονται σε αναδασωτέες περιοχές


Εμφάνιση αναδασμών στους χάρτες

Συνημμένα επεξηγούνται αναλυτικά οι παραπάνω τέσσερις ρυθμίσεις

Γ. Ρυθμίσεις που είναι έτοιμες προς υλοποίηση

Yπάρχει προετοιμασία σχεδίου νόμου και υπουργικών αποφάσεων για τα θέματα:


Αντιμετώπιση προφανών σφαλμάτων των δασικών χαρτών - Ενημέρωση χαρτών με τις νόμιμες πράξεις της διοίκησης


Καθορισμός αμοιβής δικηγόρου και συγκρότηση επιτροπών αντιρρήσεων


Ατέλεια των ΟΤΑ στην υποβολή αντιρρήσεων για δημοτικές εκτάσεις


Λειτουργία Επιτροπών Δασολογίου επί αναρτημένου χάρτη για χαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και προώθηση δραστηριοτήτων


Προώθηση διαδικασίας αιτήσεων εξαγοράς εκχερσωμένων εκτάσεων, οι οποίες θα αναστέλλουν την κύρωση του δασικού χάρτη


Μείωση του κόστους εξαγοράς ή/και χρήσης της έκτασης με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των δόσεων


Επιτρέπεται η ύπαρξη κατασκευών που εξυπηρετούν τη γεωργική δραστηριότητα σε παραχωρηθείσες εκτάσεις


Δεν απαιτείται η υποχρέωση υποβολής οικονομοτεχνικής μελέτης για τις εκχερσωμένες εκτάσεις μεταξύ 1975-2007


Αποδοχή ένορκων βεβαιώσεων για τη δυνατότητα εξαγοράς των προ 1975 εκτάσεων


Αφαίρεση από την προστασία της δασικής νομοθεσίας των ιδιωτικών και των πεδινών χορτολιβαδικών εκτάσεων που είχαν χαρακτηριστεί ως χορτολιβαδικές πριν το 2014.


Παράταση εισαγωγής των οικιστικών πυκνώσεων στους αναρτημένους χάρτες μέχρι τη λήξη της ανάρτησης.

Η προετοιμασία ρυθμίσεων για την προστασία της γεωργικής/αγροτικής δραστηριότητας καθώς και του συστήματος ενισχύσεων θα ολοκληρωθεί περαιτέρω σε επίπεδο διυπουργικής επιτροπής από τα συναρμόδια Υπουργεία.




Ανάλυση ρυθμίσεων Τροπολογίας για Δασικούς χάρτες, 14/03/2017

Παράταση ανάρτησης και αντιρρήσεων

Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη που αναρτήθηκε από τις 60 ημέρες στις 105 ημέρες από την ημερομηνία που ορίζεται στην πρόσκληση υποβολής αντιρρήσεων της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του νόμου 3889/2010. Η παράταση της προθεσμίας κρίνεται επιβεβλημένη καθώς το ενδιαφέρον των πολιτών για την διαδικασία της ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι ιδιαίτερα αυξημένο και έχουν υποβληθεί πολλά αιτήματα για την παράταση της προθεσμίας αυτής. Ακόμη, για την διευκόλυνση των πολιτών εκδίδονται από το ΥΠΕΝ και τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος διευκρινιστικές εγκύκλιοι για την διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών, επομένως η προτεινόμενη παράταση της προθεσμίας θα παρέχει στους ενδιαφερόμενους τον απαιτούμενο χρόνο για την πληρέστερη και έγκαιρη ενημέρωση τους πριν αποφασίσουν αν θα υποβάλλουν αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου των αναρτημένων δασικών χαρτών.

Αποστολή αναρτημένου χάρτη προς ενημέρωση και κυρωμένου χάρτη προς ενέργειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Προτείνεται η υποχρέωση αποστολής ψηφιακού αντιγράφου του αναρτημένου δασικού χάρτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας προς ενημέρωση των οργανισμών και στη συνέχεια η αποστολή του κυρωμένου χάρτη προς ενέργεια, αφού ο δεύτερος χάρτης έχει οριστική διοικητική και αποδεικτική ισχύ. Η ρύθμιση αυτή κρίνεται ως πιο λυσιτελής αφού δίνεται χρόνος να εξετάσουν οι δύο οργανισμοί εάν προκύπτουν ζητήματα με τις εκτάσεις που αποφαίνονται στους χάρτες τα οποία άπτονται συγκεκριμένων λύσεων. Στη συνέχεια καθορίζεται η αποστολή στους δύο αυτούς φορείς του κυρωμένου χάρτη που μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ σε κάθε διοικητική ή δικαστική αρχή για τα τμήματα που αποτυπώνονται με πράσινο περίγραμμα και πράσινη διαγράμμιση. Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται στην παρ.3 της προτεινόμενης τροπολογίας και κρίνεται αναγκαία για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών και ιδιοκτητριών ακινήτων καθώς αν ασκήσουν αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη επειδή θεωρούν ότι δεν παρουσιάζονται σωστά οι ιδιοκτησίες τους, οι εκτάσεις αυτές δεν θα συμπεριληφθούν στον κυρωμένο χάρτη που θα αποσταλεί στους ανωτέρω Οργανισμούς πριν να κριθούν από τις Επιτροπές Αντιρρήσεων.

Άρση αναδάσωσης

Ακόμη, προτείνεται η προσθήκη παραγράφου 9 στο άρθρο 17 του νόμου καθώς κρίνεται αναγκαία η αναμόρφωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, με την πρόβλεψη εξαίρεσης από την κύρωση των δασικών χαρτών εκτάσεων που σύμφωνα με τη φωτοερμηνεία, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 άρθρου 13 ν. 3889/2010 όπως ισχύει, δεν αποτέλεσαν και δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις, και παρόλα αυτά έχουν συμπεριληφθεί εντός ευρύτερα αναδασωτέων εκτάσεων. Η προτεινόμενη ρύθμιση θα διαφυλάξει θεσμικά το κύρος και την αξιοπιστία του προς κύρωση δασικού χάρτη, εξυπηρετώντας ταυτοχρόνως την ικανοποίηση των πολιτών στην εξασφάλιση της ιδιοκτησίας τους. Πιο συγκεκριμένα, κατά την άμεση κήρυξη αναδάσωσης, συνήθως σε περιπτώσεις μεγαπυρκαγιών, η διοίκηση περιέλαβε μέσα σε ευρύτερα περιγράμματα που χαρακτήριζαν τις εκτάσεις ως αναδασωτέες και εκτάσεις που ποτέ δεν είχαν δασικό χαρακτήρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να δουν κατά την ανάρτηση του δασικού χάρτη την άλλης μορφής έκτασή τους ως αναδασωτέα, κάτι που δημιούργησε σύγχυση. Για το λόγο αυτό, υπάρχει ανάγκη να δοθεί οδηγία στη διοίκηση ώστε να εξαιρέσει αυτές και μόνο τις εκτάσεις από τον χαρακτηρισμό τους ως αναδασωτέων, για να μη δημιουργείται πρόβλημα στη διαδικασία της κατάρτισης των δασικών χαρτών, αλλά και οι πολίτες να μην αμφιβάλλουν για το περιεχόμενό τους. Τα διαλαμβανόμενα στην προτεινόμενη ρύθμιση δεν δεσμεύουν τους πολίτες να προσφύγουν κατά την προβλεπόμενη διαδικασία έναντι παντός δικαιώματός τους σε ότι αφορά τις λοιπές θεματικές πληροφορίες του δασικού χάρτη.

Εξέταση από τις ΕΠΕΑ του χαρακτήρα των εκτάσεων που εμφανίζονται στο υπόβαθρο αναδασωτέων

Προβλέπεται ότι οι ΕΠ.Ε.Α. θα αποφαίνονται επί αντιρρήσεων για τον δασικό εν γένει ή μη χαρακτήρα και μορφή εκτάσεων που περιλαμβάνονται σε περιοχές που είναι κηρυγμένες ως αναδασωτέες. Η πρόβλεψη αυτή είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις εκτάσεων που ενώ περιλαμβάνονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες έχουν διαφορετική μορφή και συνδέεται με τις ρυθμίσεις της προηγούμενης περίπτωσης. Ακόμη, κατά την εξέταση των ως άνω αντιρρήσεων αν οι ΕΠ.Ε.Α αποφασίσουν την εξαίρεση από την υπαγωγή στον δασικό χάρτη εκτάσεων ως δάση ή δασικών, προβλέπεται ρητά η υποχρέωση γνωστοποίησης των αποφάσεων αυτών στον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και έως ότου διορισθεί, του ασκούντα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η γνωστοποίηση αυτή είναι απαραίτητη για την άμεση συμπερίληψή των περιοχών αυτών στην εφαρμογή του άρθρου 44 παρ. 4 του νόμου 998/1979 που προβλέπει την διαδικασία ανάκλησης ή τροποποίησης απόφασης κήρυξης περιοχής ως αναδασωτέας. Η προτεινόμενη διαδικασία θα συμβάλλει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των περιπτώσεων στις οποίες απαιτείται τροποποίηση ή ανάκληση αποφάσεων αναδάσωσης διευκολύνοντας τους πολίτες και τις Δασικές Υπηρεσίες στο έργο τους.

Επιπλέον, προστίθενται στα στοιχεία που διορθώνουν και συμπληρώνουν τον κυρωμένο σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 17 δασικό χάρτη, εκτός από τις αποφάσεις επί των αντιρρήσεων των ΕΠ.Ε.Α., και τα λοιπά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην παρ. 9 του άρ. 17 που αναλυτικά περιγράφονται παραπάνω.

Εμφάνιση αναδασμών στο χάρτη

Τέλος, με την παρ. 7 προτείνεται η προσθήκη και των αναδασμών που πραγματοποιήθηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της αγροτικής νομοθεσίας στις διαδικασίες αποτύπωσης στον δασικό χάρτη. Η ως άνω προσθήκη θα συμβάλλει στην ορθότερη κατάρτιση των δασικών χαρτών καθώς θα αποτυπώνονται σε αυτούς και οι αναδασμοί. 


 
Read More »
Ενημέρωση Μ.Κάτση για την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών Ενημέρωση Μ.Κάτση για την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.