Θεσπρωτία: Νεκροταφείο η λίμνη με τα νούφαρα (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Αυγούστου 25, 2017


Το έλος Καλοδικίου είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους στην Ελλάδα που αποτελεί μοναδικό σχηματισμό τυρφώδους-γαιώδους περιοχής με μεγάλη οικολογική και ιδιαίτερη αισθητική αξία

Η σημαντικότητά του οφείλεται αφενός στην ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί λόγω της γεωγραφικής του θέσης (βρίσκεται στη δυτική μεταναστευτική οδό και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δικτύου μεταναστευτικών σταθμών των πουλιών στη δυτική Ελλάδα), όσο και στα φυσικά του χαρακτηριστικά.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί πάνω από 300 διαφορετικά φυτά, 120 είδη πουλιών -κάποια από τα οποία άγρια και σπάνια-, 20 είδη θηλαστικών, 11 είδη ερπετών και 5 αμφίβιων.

Αγριόγατες και σκαντζόχοιροι, βίδρες και κουνάβια, νυφίτσες και αλεπούδες, σκαπτοποντικοί και ποταμόσκυλα, συμβιώνουν σε μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, δίπλα σε φιδόσαυρες, βαλτοχελώνες, πρασινόσαυρες, οχιές.

Η λίμνη είναι τεχνητή και είχε εμπλουτιστεί με διάφορα είδη ψαριών.

Αποικίες από κρυπτοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, μαυροπελεκάνους, χρυσαετούς, όρνια, νανοβουτηχτάρια, χουλιαρόπαπιες, τρυγόνια, κοτσύφια, καρακάξες και ψαρόνια, δίνουν ζωή στο έλος με τη μόνιμη παρουσία τους και την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα.

Στις αρχές κάθε καλοκαιριού το έλος αλλάζει όψη. Μεταμορφώνεται σε έναν πολύχρωμο παράδεισο, αφού τότε βρίσκονται στην πλήρη ανθοφορία τους τα νούφαρα και συγκεκριμένα η κατηγορία nymphea alba. Μεγάλα, καταπράσινα φύλλα, με διάμετρο μέχρι και μισό μέτρο, σε σχήμα καρδιάς, επιπλέουν στο νερό ή κάτω από αυτό, δημιουργώντας μια ονειρεμένη εικόνα.  



Λόγω της σημαντικής οικολογικής και βιολογικής αξίας του το έλος Καλοδικίου έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή, ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και συμπεριλαμβάνεται στον Επιστημονικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.

Φορέας διαχείρισης και προστασίας της λίμνης, είναι ο φορέας διαχείρισης στενών και εκβολών Αχέροντα και Καλαμά. 

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑΝ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΜΕ ΤΑ ΝΟΥΦΑΡΑ.
ΟΜΩΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Γιατί η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η λίμνη είναι αποκαρδιωτική.

 

Η οσμή του θανάτου έχει κατακλύσει ολόκληρη τη λίμνη καθώς και την γύρω περιοχή.

Η λίμνη έχει στεγνώσει από νερό και μόνο μερικοί νερόλακοι έχουν απομείνει, με τα ελάχιστα εναπομείναντα ψάρια να πασχίζουν ανήμπορα για λίγο οξυγόνο, την ίδια ώρα που εκατοντάδες πουλιά και αχριόχοιροι έχουν στήσει πραγματικό τσιμπούσι, τρεφόμενα από αυτά.


Ο υγρότοπος του Καλοδικίου τροφοδοτείται από τις επιφανειακές και υποεπιφανειακές απορροές νερού από τους γύρω λόφους με ετήσιες εισροές 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε μέσες υδρολογικές συνθήκες και μέγιστη δυνατή διακύμανση στάθμης 3,1 μ. εκατομμύρια κυβικά μέτρα περίπου.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, έντονη ήταν η εντύπωση ότι ο υγρότοπος χάνει σημαντικές ποσότητες νερού υποεπιφανειακά από υδρευτικές γεωτρήσεις που έγιναν σε ψηλότερες θέσεις στη νότια περίμετρο και τις καταβόθρες στη βόρεια περίμετρο, αλλά και επιφανειακά από το μικρό πέτρινο φράγμα στα ΒΔ του, το οποίο παρουσίαζε μεγάλες διαρροές, 200 κυβικά μέτρα την ώρα, σύμφωνα με μέτρηση τον Φεβρουάριο του 1996.

Παρ' όλες τις ενδείξεις, κανένας φορέας δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα, μεταφέροντάς το στους επόμενους.

Και κυρίως ο φορέας που δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτή τη δουλειά και που στοιχίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στους φορολογούμενους πολίτες, κάθε χρόνο.

Αντιθέτως μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2013, η τότε δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας, άνοιξε εντελώς το φράγμα στα ΒΔ της λίμνης, ώστε να πέσει η στάθμη της λίμνης, μετά από πρόταση που έκανε ο εν λόγω φορέας μέσω του Προέδρου του κου Κομηνού Θεόδωρου με το αριθμό πρωτοκόλλου 47/27-02-2013 έγγραφο που ζητούσε να ανοίξει το φράγμα του έλους Καλοδικίου.

Έτσι και έγινε.

Τότε , ο Τοπικος Σύμβουλος Ελευθερίου κ.Βασίλειος Κυριάκης, είχε καταγγείλει με επιστολή του στις 11 Σεπτεμβρίου 2013, πως αυτό γίνετε με μοναδικό σκοπό να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Τις ανησυχίες και την αντίθεσή τους είχαν εκφράσει και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων.

Από τότε περάσανε 4 ολόκληρα χρόνια, χωρίς κανείς να ενδιαφερθεί ,με το φράγμα να παραμένει ανοιχτό ως και σήμερα, με τραγικά και ανεπανόρθωτα αποτελέσματα για τη λίμνη.

Ο μόνος που ενδιαφέρθηκε και αυτή τη φορά είναι ένας ιδιώτης, κάτοικος του χωριού Ελευθέρι, και συγκεκριμένα ο κ. Ναπολέων Τσάνης, ο οποίος προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να κινητοποιήσει τον φορέα διαχείρισης.

Ο ίδιος είναι που κάλεσε στο σημείο, τόσο τον σημερινό δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Γιάννη Λώλο, όσο και τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, με τους τελευταίους όμως να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, αφού παρ' όλη τη διάθεσή τους να βρουν λύση έκτακτης ανάγκης έστω και με τη φύλαξη γόνου ψαριών σε ειδικά βυτία μέχρι η λίμνη να αποκτήσει ξανά νερό, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, αφού τα εκατοντάδες πουλιά, αποδεκάτισαν τα εναπομείναντα ψάρια και τον γόνο τους.



Οι ευθύνες για την ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο της λίμνης είναι τεράστιες και έχουν ονοματεπώνυμο.

Ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν και σε αυτούς που διατηρούν σε θέσεις "κλειδιά", δικούς τους ανθρώπους, που όμως ουδεμία σχέση και γνώση του αντικειμένου έχουν και που πολύ φοβόμαστε ούτε καν γνωρίζουν που πέφτει στον χάρτη η λίμνη Καλοδικίου, που πήρε το όνομά της από την βασίλισσα των Θεσπρωτών Καλλιδίκη και που σύμφωνα με τον Όμηρο παντρεύτηκε και χάρισε έναν γιο τον Πολυποίτη, στον Οδυσσέα.

Ελπίζουμε αυτός ο δύσμοιρος τόπος, να βρει σύντομα το νόστο για την δική του Ιθάκη, χωρίς να χρειαστεί να χάσει στο ταξίδι και άλλα μέρη του σώματός του.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την κατάσταση σήμερα στη λίμνη καθώς και δηλώσεις του μοναδικού ψαρά της περιοχής:
 
Read More »
Θεσπρωτία: Νεκροταφείο η λίμνη με τα νούφαρα (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Θεσπρωτία: Νεκροταφείο η λίμνη με τα νούφαρα (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 25, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.