Το Ζωδιακός Φως από τη κορυφογραμμή του Γκορίλα Παραμυθιάς (ΦΩΤΟ + 3D)




Με απόλυτη επιτυχία καταγράφηκε μεγαλοπρεπές το ζωδιακό φως από την κορυφογραμμή του Γκορίλα Παραμυθιάς κατά την διάρκεια μίας κρυστάλλινης νύχτας, όπως απλόχερα προσφέρει η χειμερινή περίοδος.

Η μετάβαση στο σημείο παρατήρησης χαρακτηρίζεται σχετικά δύσκολη και γίνεται μόνο με 4×4 όχημα. Η ανεμπόδιστη όμως θέα αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό αφού με μόλις πέντε λεπτά περπάτημα, βρίσκεσαι σε μία από τις κορυφές του Γκορίλα στο 1150 μέτρα περίπου υψόμετρο.

Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε με τον φίλο Κώστα Τσέκα το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018 βάζοντας σαν στόχο την αστροφωτογράφιση από το συγκεκριμένο σημείο, χωρίς όμως να περιμένουμε τις εκπλήξεις που μας επιφύλασσε η πανέμορφη χειμωνιάτικη νύχτα στα όρη της Θεσπρωτίας. Αρχικά περάσαμε πάνω από το Πόποβο μέσα από το κατάλευκο ελατόδασος που κράταγε φρέσκο χιόνι και πολύ πάγο από κάτω λόγο της θέσης του. Λογικό κιόλα καθώς το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται κατά κύριο λόγο στο ανήλιο κατά την διάρκεια του Χειμώνα. Με προσοχή μία στάση στο σελωμα Χάβος και εν συνεχεία κατηφορίσαμε προς Φροσύνη και Τσαγκαριό. Οι τελευταίες ακτίνες του ήλιου έκοβαν σαν ξυράφια την κορυφογραμμή του Γκορίλλα δημιουργώντας έτσι ένα τοπίο σχεδόν μυστηριακό. Μετά το Τσαγκαριό και με κατεύθυνση πλέον προς Φροσύνη, δρόμος κόβει αριστερά σε δύσβατο χωματόδρομο μέχρι την κορυφή. Μισή ώρα περίπου διαδρομής μέσα από έλατα και απάτητο χιόνι κοντά στην κορυφή.



“Εχω επισκεφθεί πολλές φορές το συγκεκριμένο σημείο αλλά πάντοτε ήταν ημέρα. Όπως το φανταζόμουν η μεριά προς τον κάμπο της Παραμυθιάς διατηρούσε έντονη φωτορύπανση λόγω των πολυάριθμων χωριών. Δεν ήταν όμως ικανή να καταπνίξει το απόλυτο και εντυπωσιακότατο ξήφος φωτός που ορθώνονταν μπροστά μας, σχεδόν φτάνοντας μέχρι τον αστερισμό των Πλειάδων. Από την άλλη πλευρά, προς τα χωριά του Σουλίου επικρατούσε το απόλυτο σκοτάδι και τα κατάλευκα βουνά όπως η Βρυτζάχα και η Ολύτσικα παραπίσω φάνταζαν εντυπωσιακά λαμπιρίζοντας κάτω από το φως των αστεριών. Ηθελα λοιπόν και εσείς έστω και για λίγο εικονικά να βρεθείτε στο σημείο και να πάρετε μια ιδέα από την εικόνα που αντικρίζαμε. Κάντε λοιπόν ένα κλικ παραπάνω και «τηλεμεταφερθείτε» άμεσα στο τοπίο.

«Το ζωδιακό φως εμφανίζεται ως ένα αμυδρό πυραμιδοειδές φέγγος που έχει βάσει στον ορίζοντα και κορυφή 20 έως 30 μοίρες πιο πάνω. Γίνεται αντιληπτό τους μήνες Ιανουάριο έως Απρίλιο και πάντα στον δυτικό ορίζοντα. Στην πραγματικότητα αυτό το φέγγος είναι ηλιακό φως που έχει ανακλαστεί από σκόνη κομητών αλλά και άλλων ουράνιων αντικειμένων μικρών διαστάσεων που είναι διάσπαρτα σε τροχιά γύρω από τον ήλιο στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα.»
Γιώργος Μαλαμίδης


 
Το Ζωδιακός Φως από τη κορυφογραμμή του Γκορίλα Παραμυθιάς (ΦΩΤΟ + 3D) Το Ζωδιακός Φως από τη κορυφογραμμή του Γκορίλα Παραμυθιάς (ΦΩΤΟ + 3D) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 21, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.