Εξόρμηση στον Γράμμο για τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας



Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας το διήμερο 14-15 Απριλίου θα εξορμήσει στο 4ο υψηλότερο βουνό της Ελλάδος, στο επιβλητικό και εντυπωσιακό Γράμμο (2.521 μ). Ένα βουνό απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς σε όλο της το μεγαλείο, ένα βουνό με νωπό το ιστορικό του αποτύπωμα.

Η προσέγγιση των κορυφών του Γράμμου αποτελεί λαχτάρα για πολλούς περιπατητές και ιστορικούς. Η διάσχιση της χιονισμένης κορυφογραμμής αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για τους επίδοξους ορειβάτες. Η κατάκτηση δε της κορυφής υπό χειμερινές συνθήκες (Τσούκα Πέτσικ, 2.521 μ), είναι ένας ιδιαίτερα ευσεβής πόθος για αυτούς !!!

Στον ορεινό όγκο του Γράμμου η φύση υπήρξε γενναιόδωρη χαρίζοντάς μας εντυπωσιακά και και ελκυστικά τοπία ανυπέρβλητου φυσικού κάλλους, με αλπικές λίμνες, καταρράκτες οι οποίοι σχηματίζονται από τα χιόνια που λιώνουν, αλπικά οροπέδια, εκπληκτική πανοραμική θέα 360 μοιρών, άφθονα γάργαρα νερά, που σαν ασημένιες τρεχούμενες φλέβες στολίζουν τις ρεματιές του.

Τα διάσπαρτα απομονωμένα γραφικά χωριά του Γράμμου είναι χτισμένα σαν αετοφωλιές ανάμεσα στις πλαγιές του, τα οποία δέχονται επισκέψεις από διάφορους εκδρομείς. Ψηλότερα και σε υψόμετρο 2.355 μ. δεσπόζει η δρακόλιμνη "Γκιστόβα" , η οποία αποτελεί πόλο έλξης για αυτούς. Πρόκειται για την υψηλότερη αλπική λίμνη της Ελλάδος, ακριβώς στην κορυφογραμμή στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η ύπαρξή της σε τόσο μεγάλο υψόμετρο είναι ένα φαινόμενο σπάνιο, πολύ συναρπαστικό, και αποτελεί μια γοητευτική και συνάμα συναρπαστική πρόκληση για κάθε φυσιολάτρη. Εδώ είναι το φυσικό περιβάλλον του αλπικού τρίτωνα, ενός συμπαθούς και όμορφου αμφίβιου τετράποδου, το οποίο μοιάζει με μικρό δράκο, αποτελεί είδος προς εξαφάνιση και συγκαταλέγεται στα προστατευόμενα είδη.

Χαμηλότερα στα 1.730 μ., στη σκιά της κορυφής Επάνω Αρένας, κρυμμένες μέσα σε δάση οξιάς βρίσκονται οι λίμνες Αρένες / Μουτσάλια. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα δύο μικρών αλπικών λιμνών βάθους μόλις 1m περίπου, οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα ρυάκι μικρού μήκους και αποτελούν ένα από τα ομορφότερα ορεινά υδάτινα οικοσυστήματα της χώρας μας.

Το γεωγραφικό ανάγλυφο και η ποικιλία των πετρωμάτων (όπως ο ασβεστόλιθος), σε συνδυασμό με τα άφθονα νερά δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για το σχηματισμό πολλών οικοτόπων, που συντηρούν μεγάλη βιοποικιλία.

Βασικές Πληροφορίες Εκδρομής:

➢ Επικεφαλής: Κώστας Αθανασίου

➢ Προορισμός: Ξενοδοχείο "Αγριολούλουδο" στο χωριό Πληκάτι

➢ Αναχώρηση: Σάββατο, 14 Απριλίου 2018 στις 16:45 με λεωφορείο από το Πάνθεον

Στοιχεία πορειών:

➢ Α΄ πορεία:
Αγριολούλουδο - Παλαιό Φυλάκιο (κορυφή Κουκούλι) (1.943 μ) και επιστροφή
απόσταση: 6,5 km ,
Υ.Δ.: 663 μ,
Β.Δ.: 1+ (5 με χιόνι)
ώρες πορείας: 4
αρχηγός: Μαρία Βέλλη

➢ Β΄ πορεία:
Αγριολούλουδο - Παλαιό Φυλάκιο - Μαύρη Πέτρα (2.434 μ) & επιστροφή
απόσταση: 12,7 κμ ,
Υ.Δ.: 1.140 μ
Β.Δ.: 2+ (6 με χιόνι)
ώρες πορείας: 8
αρχηγός: Άρης Κέρος
(Σημείωση: Απαιτητική πορεία, αφορά γρήγορους ορειβάτες, με αντοχές, και εμπειρία σε χιόνια )

➢ Γ΄ πορεία: Αγριολούλουδο - Παλαιό Φυλάκιο - Μαύρη Πέτρα - Τσούκα Πέτσικ (κορυφή Γράμμου 2.521 μ) - Περήφανο (2.444) - Σκάλα - Μελούρα - Κοιλάδα Γοργοπόταμου - Αγριολούλουδο

απόσταση: 16,3 κμ ,
Υ.Δ.: 1.300 μ ,
Β.Δ.: 3
(7 με χιόνια)
ώρες πορείας: 10,

Οι συμμετέχοντες στην Γ΄ πορεία δύναται να παρακάμψουν λίγο πριν την Τσούκα Πέτσικ, προς την ΒΑ κορυφογραμμή του Γράμμου έως τη Δρακόλιμνη Γκιστόβα και επιστροφή. Η επιπλέον απόσταση είναι : 2,75 κμ Χ 2 (επιστροφή) = 5,5 km και επιπλέον Υ.Δ. + 345 μ. Θα πραγματοποιηθεί στην κρίση του αρχηγού και τη ομοφωνία όλων των συμμετεχόντων. Δηλ. η παραλλαγμένη Γ΄πορεία εάν γίνει θα είναι ως εξής:

➢ Γ΄ πορεία (παραλλαγμένη): Αγριολούλουδο - Παλαιό Φυλάκιο - Μαύρη Πέτρα - Τσούκα Πέτσικ (κορυφή Γράμμου 2.521 μ) - παράκαμψη έως την Γκιστόβα και επιστροφή προς Περήφανο (2.444) - Σκάλα - Μελούρα - Κοιλάδα Γοργοπόταμου - Αγριολούλουδο
Απόσταση: 16,3 + 5,5 = 21,8 κμ
Υ.Δ.: 1.300 μ. + 345 μ = 1.645 μ ,
Β.Δ.: 3+ (7+ με χιόνια)
ώρες πορείας: 12 ,5

Σημείωση: Ιδιαίτερα απαιτητική πορεία και ακόμη περισσότερο η παραλλαγμένη. Αφορά αποκλειστικά και μόνο επίλεκτους, με πολύ υψηλές αντοχές, γρήγορο ρυθμό και μεγάλη εμπειρία σε χιόνια. Απαραίτητα κραμπόν / πιολέ και κράνος

αρχηγός: Κώστας Αθανασίου

Σημείωση: Οι ώρες πορείας είναι εκτιμώμενες δίχως τα διαλείμματα, δίχως απρόοπτα και αστάθμητους παράγοντες.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ:

Συμμετεχόντων στην πορεία Γ΄
➢ 06:15: Εγερτήριο
➢ 06:30 ~ 6:45 : Πρωινό
➢ 06:45 (χαράματα): Αναχώρηση

Συμμετεχόντων στις πορεία Β΄ και Α΄:
➢ 07:15 : Εγερτήριο
➢ 07:30 ~ 07:45 : Πρωινό
➢ 07:45: Αναχώρηση.


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:

➢ κινητό τηλέφωνο,
➢ ορειβατικά μποτάκια (αδιάβροχα και με σόλα σε καλή κατάσταση)
➢ κραμπόν, πιολέ & κράνος (στην πορεία Γ΄) ,
➢ αδιάβροχα και αντιανεμικά ρούχα και γάντια,
➢ μπατόν,
➢ γκέτες
➢ νερό 2 λιτ, (3 λτ στη Γ΄)
➢ ελαφρύ κολατσιό υδατανθράκων,
➢ γυαλιά ηλίου
➢ καπέλο
➢ αντηλιακό
➢ σκούφος
➢ φακός
➢ ισοθερμική αλουμινοκουβέρτα
➢ σφυρίχτρα,
➢ αναπτήρας / σπίρτα ,
➢ μικρό φαρμακείο
➢ εφεδρικός στεγανοποιημένος ρουχισμός στο σάκο, κατάλληλος για την εποχή
➢ εφεδρική αλλαξιά ρούχων στο ξενοδοχείο ή στο λεωφορείο


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ:

➢ Κυριακή, 1η Απρίλη:
Τηλεφωνικώς μετά τις 5:00 το απόγευμα στο κινητό 6909 266 296

➢ Δευτέρα 2/4 και Τρίτη Απρίλη 3/4
στο γραφείο του Ε.Ο.Σ.Η. στην παλιά μαθητική εστία, 2ος
όροφος. αριστερή πτέρυγα, ώρες 19.00-21.00, τηλ. 2665 400 802
κιν: 6909 266 296

Σημείωση: Οι θέσεις είναι περιορισμένες (λεωφορείο 22 θέσεων).

• Η συμμετοχή στην πορεία με αθλητικά παπούτσια δεν επιτρέπεται

• Οι τηλεφωνικές δηλώσεις συμμετοχών ισχύουν μόνο από μακρινές αποστάσεις (εκτός Ν. Θεσπρωτίας) και εξασφαλίζονται μόνο με την κατάθεση του αντίτιμου της συμμετοχής την επόμενη ημέρα.

• Ο κάθε ενδιαφερόμενος δηλώνει εξαρχής εάν επιθυμεί να κοιμηθεί στο καταφύγιο του ξενοδοχείου ή στα σπιτάκια. Όσοι προτιμήσουν τα σπιτάκια, θα ενημερωθούν σε ποιό ακριβώς από τα οχτώ (8) σπιτάκια θα κοιμηθούν και σε ποιά κλίνη.

• Στις ακυρώσεις δεν επιστρέφεται το αντίτιμο συμμετοχής, παρά μόνο εάν βρεθεί αντικαταστάτης.

• Οι αρχηγοί έχουν το δικαίωμα να ματαιώσουν ή να μην ολοκληρώσουν τις πορείες τους, εάν κατά την κρίση τους οι τοπικές συνθήκες καιρού - βουνού δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια της ομάδας.

• Ο κάθε ενδιαφερόμενος με τη δήλωση της συμμετοχής του αποδέχεται τις αρχές και τους κανονισμούς που διέπουν τον Ε.Ο.Σ.Η.


 
Εξόρμηση στον Γράμμο για τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας Εξόρμηση στον Γράμμο για τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 10, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.