Κέντρο Ψυχικής Υγείας: Με επιτυχία η Ημερίδα «Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας»



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα «Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας» που υλοποίησε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας.

Η κεντρική ομιλήτρια κα Παναγιωτακοπούλου (Ψυχίατρος, Επιμελήτρια Β΄ΕΣΥ ΓΝ Ιωαννίνων «Γ.Χατζηκώστα», ΚΨΥ Ιωαννίνων επεσήμανε με σαφήνεια τον τρόπο ομιλίας, προσέγγισης, αντιμετώπισης και υποστήριξης ενός ατόμου που υποφέρει ψυχικά με στόχο την ανακούφιση του ατόμου, την πρώιμη παρέμβαση και αντιμετώπιση, την παροχή βοήθειας για την αποτροπή της εξέλιξης της ψυχικής νόσου, τη διατήρηση της ζωής του ατόμου.

Ο Διοικητής Α.Τ. Ηγουμενίτσας, Αστυνόμος Α’ κος Σταματεράκης Νικόλαος υπογράμμισε τον ρόλο της αστυνομίας τόσο στην παρέμβαση στην κρίση (π.χ. αυτοκτονία, ενδοοικογενειακή βία) όσο και στη διακομιδή ενός πάσχοντα εκουσίως ή ακούσια σε ψυχιατρικές δομές και τόνισε την ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση των αστυνομικών στις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηγουμενίτσας, κος Γκιώκας Λεωνίδας τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες στο πεδίο εργασίας κατά την επαφή με άτομα που υποφέρουν ψυχικά ή αντιμετωπίζουν ένα τραυματικό γεγονός (εγκλωβισμός, πλημμύρα, φωτιά), αναφέρθηκε στον τρόπο προσέγγισης και υποστήριξής τους από τους πυροσβέστες, ενώ επεσήμανε την ανάγκη εστιασμένης σε θέματα ψυχικής υγείας εκπαίδευσης των πυροσβεστών.

Ο υπεύθυνος τομέα ΕΚΑΒ Θεσπρωτίας (πλήρωμα ασθενοφόρου-διασώστης ΕΚΑΒ) κος Κατσιμάνης Ευάγγελος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πληρώματα του ΕΚΑΒ κατά την παροχή βοήθειας σε συνανθρώπους οι οποίοι πάσχουν ψυχικά ή υπέστησαν κάποιο τραυματικό γεγονός και επισήμανε την ανάγκη εκπαίδευσης των εργαζομένων στις Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας και σε θέματα ψυχικής υγείας εν γένει.

Ιδιαίτερη τιμή ήταν η παρουσία και συμμετοχή του Καθηγητή Ψυχιατρικής και Συμβούλου του Υπουργού Υγείας κ. Υφαντή Θωμά, που με την εμπειρία και τις γνώσεις του συνεισέφερε πολλαπλά στην επιτυχία της ανωτέρω δράσης αγωγής κοινότητας του ΚΨΥ Ηγουμενίτσας.

Συμπέρασμα όλων ήταν η ανάγκη για εστιασμένη, εξειδικευμένη, στοχευμένη εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών σε θέματα ψυχικής υγείας.

Την Ημερίδα συντόνισε η κα Πέτσιου Σπυριδούλα (Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη του ΚΨΥ Ηγουμενίτσας).

Τα μέλη του ΚΨΥ Ηγουμενίτσας (Τσάμης Χ., Πέτσιου Σ, Δήμα Α., Αθανασίου Ε., Μπάζιου Ν., Χριστοφίδου Γ., Παπαγιαννοπούλου Α.) που συμμετείχαν στην οργάνωση και υλοποίηση της Ημερίδας ευχαριστούν θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και τη συνδρομή τους στην ημερίδα με τις ερωτήσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις τους. Το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι φορέων κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης όλου του Νομού.


Κέντρο Ψυχικής Υγείας: Με επιτυχία η Ημερίδα «Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας» Κέντρο Ψυχικής Υγείας: Με επιτυχία η Ημερίδα «Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας» Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 14, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.