Ο πρώτος εορτασμός του Σουλίου, πριν 57 χρόνια, συγκέντρωσε χιλιάδες προσκυνητές


Στον πρώτο εορτασμό του Σουλίου, στις 30 Απριλίου 1961, ομιλητής ήταν ο οραματιστής της πανελλήνιας αναγνώρισης και καθιέρωσης του ηρωικού αγώνα των Σουλιωτών συγγραφέας Βασίλης Κραψίτης, που αναστάτωσε συνειδήσεις και πυράκτωσε την άγνοια των πολλών, αναπτύσσοντας το θέμα: "Το νόημα του Σουλιώτικου έπους".
 
Ο γιορτασμός, που έγινε με πρωτοβουλία και φροντίδα της Ενώσεως Παραμυθιωτών Ιωαννίνων "Το Σούλι" στις 30-4-1961 (και 1-5-1961, έλαβαν χώρα παράλληλες εκδηλώσεις), ήταν πανηγυρικός, καθώς συγκεντρώθηκαν απ΄ όλη την Ήπειρο, την Αθήνα και άλλα μέρη περίπου είκοσι χιλιάδες προσκυνητές και ανάμεσά τους εκπρόσωποι της πολιτείας, ανώτατων πνευματικών ιδρυμάτων κ.λπ. 
 
Είχε προηγηθεί η υποβολή στις 16 Νοεμβρίου 1960 υπομνήματος του Βασίλη Κραψίτη προς τους αρμοδίους για τη θέσπιση πανελλήνιων διήμερων κάθε χρόνο εορτών Σουλίου. 
 
Επίσημα καθιερώθηκε ο πανελλήνιος εορτασμός με το διάταγμα 157 /25-2- 1969. 
 
Κατά τον πρώτο εορτασμό δεν υπήρξε σπίτι στην Παραμυθιά, που να μην άνοιξε φιλόξενα την πόρτα του για να περιποιηθεί τους επισκέπτες, ενώ για μια μέρα, το ιστορικό Σούλι έγινε το "Το κοινόν των Ηπειρωτών", η πανελλήνια αμφικτιονία. 
 
Και ήταν εμπνευσμένη ενέργεια η καθιέρωση των εορτών Σουλίου, γιατί οι Σουλιώτες έγιναν με το φρόνημά τους δάσκαλοι αρετής, ευψυχίας, ανδρείας, τόλμης, γενναιότητας, αποφασιστικότητας, εθελοντικής θυσίας για την πατρίδα, λατρείας αληθινής για την ελευθερία. 
 
Στις ημέρες μας, ημέρες ηθικών κατεδαφίσεων, είναι απαραίτητο το πατριωτικό αναβάπτισμα, ώστε η μνήμη των Σουλιωτών να παραμείνει ζωντανή, το ήθος τους να φωτίζει τα βήματά μας, η λάμψη των αγώνων τους να κρατεί ορθή την ψυχή στις επάλξεις του χρέους. 
Ο πρώτος εορτασμός του Σουλίου, πριν 57 χρόνια, συγκέντρωσε χιλιάδες προσκυνητές Ο πρώτος εορτασμός του Σουλίου, πριν 57 χρόνια, συγκέντρωσε χιλιάδες προσκυνητές Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 04, 2018 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ φίλε Βαγγέλη,
    σου γράφω απλά για να προσθέσω την προσωπική μου εμπειρία σχετικά με τις πρώτες Πανελλήνιες γιορτές Σουλίου. Επειδή από το 1957 έως το 1963 ήμουν μαθητής του εξαταξίου, τότε, Γυμνασίου Παραμυθιάς γνωρίζω ότι: Από το 1959 και μετά άρχισαν να γίνονται κάποιες ομαδικές επισκέψεις πολιτών κυρίως Ιωαννιτών, που είχαν τη μορφή Προσκυνήματος στον τόπο του ολοκαυτώματος.Αυτό συνεχίστηκε, εξ'όσων γνωρίζω, έως το 1962 με πρωτοβουλία του αείμνηστου Β. Κραψίτη. Το 1963 η συνεργασία του με τους τοπικούς παράγοντες την εκπαιδευτική κοινότητα, και την Εκκλησία, είχε σαν αποτέλεσμα τις πρώτες Πανελλήνιες γιορτές, με ή χωρίς Διάταγμα, αλλά με τη συμμετοχή της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας κ.α προς τιμήν των οποίων δόθηκε θεατρική παράσταση (με θέμα το Σούλι φυσικά) για την οποία κάποιοι μαθητές της τελευταίας τάξης αλλά και μικρότεροι, προετοιμαζόμασταν σχεδόν από τις αρχές του χρόνου κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των καθηγητών και του Γυμνασιάρχη Γ. Πάστρα. Από τους καθηγητές αναφέρω τον Σ. Στεφανουδάκη επειδή είχε αναλάβει την πλήρη επιμέλεια της παράστασης. Στα χέρια μου όπως και των συμμαθητών μου υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Από το προσωπικό μου αρχείο έδωσα στη δημοσιότητα (περιορισμένη) ένα μικρό δείγμα. Θέλω επίσης να σημειώσω πως οι παραστάσεις για τους επισήμους και το κοινό δόθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο (ΒΟΥΛΓΑΡΗ). Να μη ξεχάσω να πω πως η οικογένεια Βούλγαρη και κάποιοι απόγονοι Σουλιωτών είχαν μεγάλη συμμετοχή στη διοργάνωση των εορτών. Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι Μητροπολίτης τότε ήταν ο Μακαριστός Τίτος.

    Για όσα γράφω αφορμή μου έδωσε η αναφορά σου στο διάταγμα του 1969.Διερωτώμαι:
    α).Τι νόημα είχε ένα διάταγμα 6 χρόνια μετά την πραγματική έναρξη των Πανελλήνιων εορτών Σουλίου και,
    β).Τι είδους διάταγμα ήταν αυτό? "Προεδρικό", "Βασιλικό", "Αντιβασιλικό"?.
    Η πηγή σου σίγουρα το γνωρίζει και όχι μόνο. Θα έχει και αντίγραφο.

    Θερμή παράκληση φίλε Βαγγέλη να το βγάλεις στη δημοσιότητα για να βγούμε και μεις από την "παράνοια".Αρχίζουμε να αμφιβάλουμε για αυτά που ζήσαμε!!!...

    Ευχαριστώ θερμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σελίδες

Από το Blogger.