Λ.Σ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ;

Λ.Σ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ;


Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. (30/12/2022) ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε για την συνάντηση που είχε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) κ. Μάριο Τσάκα και κλιμάκιο στελεχών της, στο πλαίσιο της επίσκεψης της εταιρείας στην Περιφέρεια Ηπείρου.
¨Η επίσκεψη στην πόλη μας είχε σκοπό την επίβλεψη της προετοιμασίας των μεγάλων έργων κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου της πόλης και την επιθεώρηση των χώρων εγκατάστασης των δεξαμενών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από τους οποίους θα τροφοδοτείται η πόλη.¨
Ο Δήμαρχος παρουσίασε τα οφέλη που θα έχουμε από τον ερχομό του φυσικού αερίου στην περιοχή μας τόσο τα οικονομικά ,σαν την πιο φθηνή παροχή ενέργειας, όσο και τα περιβαντολλογικά.
Τα έργα ειπώθηκε ότι θα αρχίσουν μέσα στον Φεβρουάριο του 2023.

Σε σχέση με αυτά που ειπώθηκαν έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
· Το φυσικό αέριο, μετά και τις κυρώσεις ενάντια την Ρωσία, έχει πάψει πια να είναι η πιο φθηνή πηγή ενέργειας, Σε σημείο που ο χώρες της Ε.Ε. να συζητούν για πλαφόν στην τιμή του. Στην αύξηση της τιμής του οφείλεται η κατακόρυφη αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που οδηγεί στην ακρίβεια, αλλά και στην ενεργειακή φτώχεια τα λαϊκά στρώματα. Ακόμα και για την κεντρική θέρμανση η κυβέρνηση σύστησε την επιστροφή στους καυστήρες πετρελαίου για να κάνουμε οικονομία.
· Η τροφοδοσία στην πόλη μας θα γίνεται με υγροποιημένο φυσικό αέριο που είναι ακόμα πιο ακριβό. Το LNG είναι γνωστό ότι κατά κύριο λόγο έρχεται από τις ΗΠΑ και επιβαρύνεται με επί πλέον με έξοδα μεταφοράς.
· ‘Όσον αφορά το περιβάλλον, η μεταφορά του LNG από μεγάλη απόσταση σίγουρα το επιβαρύνει, με τους ρύπους των καραβιών. Η δε διαδικασία αποϋγροποίησης του επιβαρύνει τόσο τα νερά όσο και την ατμόσφαιρα.
· Δεν ειπώθηκε που ακριβώς θα είναι ο χώρος αποθήκευσης του.

Προφανώς δεν είμαστε ενάντιοι στην χρήση του φυσικού αερίου, όπως και σε κάθε πηγή ενέργειας (λιγνίτη, πετρέλαιο, ΑΠΕ κλπ.) Ωστόσο έχουμε υποχρέωση να εξετάζουμε πάντα ΠΟΥ γίνεται, ΠΩΣ, ΠΟΤΕ και ΓΙΑΤΙ. Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει κάθε φορά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι των ΗΠΑ και οι έλληνες εφοπλιστές που ελέγχουν μεγάλο μέρος της διακίνησης του LNG.
Σε κάθε περίπτωση εκφράζουμε την κάθετη μας αντίθεση στην κατασκευή και λειτουργία του χώρου αποθήκευσης του LNG κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Θα αποτελεί μόνιμη απειλή για τον λαό και το περιβάλλον. Όπως αποτελεί και ο σταθμός αποθήκευσης του LNG που θα τροφοδοτεί τα καράβια της γραμμής και έχει τοποθετηθεί, από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο λιμάνι δίπλα στο πυκνοκατοικημένο πλέον Λαδοχώρι.

Ηγουμενίτσα 02/11/20222
Για την Λαϊκή συσπείρωση
Δώρης Δήμας
Λ.Σ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ; Λ.Σ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ; Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 04, 2022 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Σωστά τα λέτε αλλά αυτό με την "διαδικασία αποϋγροποίησης του επιβαρύνει τόσο τα νερά όσο και την ατμόσφαιρα" είναι μεγάλη κοτσάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σελίδες

Από το Blogger.