Δωροεπιταγές στους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παραμυθιάς απο το Κληροδότημα Ρίγγα

Δωροεπιταγές στους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παραμυθιάς απο το Κληροδότημα Ρίγγα

 
 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Κληροδότημα Θεμιστοκλή Ρίγγα, συνεχίζοντας το έργο του, εκτός των άλλων χρηματοδοτήσεων προς τους μαθητές και το 1o Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς (θέρμανση, διδακτικές επισκέψεις, θέατρο, εκδηλώσεις, αγορά εξοπλισμού κ.ά.), προσφέρει για τα Χριστούγεννα σε όλους τους μαθητές του σχολείου, από μία δωροεπιταγή των τριάντα (30) Ευρώ, για την αγορά απαραίτητων ειδών για το μαθητή.

Η δωροεπιταγή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα εμπορικά καταστήματα της Παραμυθιά για αγορά ειδών και η εξόφληση των καταστημάτων θα γίνεται από 1ο Δημοτικό σχολείο Παραμυθιάς, στις ημερομηνίες που αναφέρονται στις δωροεπιταγές.

Ο ευεργέτης Θεμιστοκλής Ρίγγας, ειχε κερδισει την εκτίμηση και αγάπη των συμπατριωτών του με την απλότητα και την κοινωνικότητά του. Οι Παραμυθιώτες τον ανέδειξαν με την ψήφο τους, το 1933, Πρόεδρο της τότε κοινότητας Παραμυθιάς. «Θα κάνω την Παραμυθιά μικρό Παρίσι», δήλωνε στον ημερήσιο τύπο των Ιωαννίνων, εκφράζοντας έτσι τη βούληση υλοποίησης όλων των ονείρων και σχεδιασμών για την πατρίδα του. Υπήρξαν δε αρκετές αξιόλογες σχετικές πράξεις του κατά την τριετία (1930-1933) που επιβεβαίωναν τις προθέσεις του.

Πέθανε την 31 Δεκεμβρίου 1934, μόλις 56 ετών, και όλα του τα όνειρα έμειναν ανεκπλήρωτα. Κορυφαία μέρα της ζωής του, θεωρείται, η 22 Μαΐου 1934, όπου στο Ξενοδοχείο De France στη Βιέννη κατάρτισε την ιδιόχειρη Διαθήκη του. Με εκτίμηση των Υπηρεσιών του 1935, η αξία της περιουσίας του, που άφηνε στο Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς, για να ντύνονται και να τρέφονται οι άποροι μαθητές του, ανήλθε στο τεράστιο για την εποχή εκείνη, ποσό των 7.000.000 ( εφτά εκατομμυρίων δραχμών), δηλ. 35.000 χρυσές λίρες Αγγλίας. «…..Την ως άνω κτηματικήν μου περιουσίαν, επίσης δε και το συσσίτιον, θα διαχειρίζεται και θα διαθέτει Επιτροπή αποτελούμενη από τον εκάστοτε Μητροπολίτη Παραμυθιάς, ένα μέλος της οικογένειας Ρίγγα, το Δήμαρχο Παραμυθιάς, το Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου και ένα μέλος από την Κοινωνία της Παραμυθιάς…»

Η διαθήκη του αποτελεί μιαν ολοφώτεινη έκφραση της ωραίας ψυχής του που του διασφαλίζει την αιωνιότητα στο Πάνθεον των Μεγάλων Ευεργετών της Παραμυθιάς.

Δωροεπιταγές στους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παραμυθιάς απο το Κληροδότημα Ρίγγα Δωροεπιταγές στους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παραμυθιάς απο το Κληροδότημα Ρίγγα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 15, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.