Η ημερίδα στην Πέρδικα: «Διαφορετικότητα και Αναπηρία στην Ελλάδα της κρίσης»

Η ημερίδα στην Πέρδικα: «Διαφορετικότητα και Αναπηρία στην Ελλάδα της κρίσης»


Παγκόσμια ημέρα Αναπηρίας η 3η Δεκεμβρίου και, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Β/θμιας Εκπ/σης Θεσπρωτίας, δεν θα μπορούσε, ούτε και θα έπρεπε άλλωστε, να μείνει αδιάφορος και αμέτοχος από δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, σ΄ ένα τόσο λεπτό και σοβαρό θέμα, την αποδοχή της αναπηρίας, είτε αυτή είναι εκ γενετής είτε προκλήθηκε μετά από τροχαίο ατύχημα.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 7 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο της Τοπικής Κοινότητας Πέρδικας του Δήμου Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με το Γ/σιο Πέρδικας, αφιερωμένη στη συγχωριανή μας, την Περδικιώτισσα Βασιλική Παπαδοπούλου, άτομο Α.με.Α., φωτεινό παράδειγμα δύναμης, θέλησης και πάλης για ζωή, αν και καθηλωμένη πάνω σ΄ ένα αναπηρικό αμαξείδιο.

Την εκδήλωση συντόνισε και προλόγισε η κα Αλεξάνδρα Κοτσώνη, Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Θεσπρωτίας, επισημαίνοντας πως η συμπεριφορά και ο σεβασμός ενός λαού ή μιας κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα και την αναπηρία αντανακλούν το επίπεδο του πολιτισμού και της κουλτούρας του. Η κα Κοτσώνη εστίασε την ομιλία της στην αποδοχή της διαφορετικότητας μέσα από κατάλληλα πρότυπα - παιχνίδια από την παιδική ηλικία, καθώς και στην ελλιπή κρατική επιχορήγηση ατόμων Α.με.Α., ιδρυμάτων, σχολείων και δομών Ειδικής Αγωγής στο βωμό των απαιτήσεων της Τρόικας και των δανειστών μας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Αλεξία Νίκου, Ψυχολόγος, με μεταπτυχιακό στο μετατραυματικό stress, που ανέπτυξε την ενότητα «Μαθητές με αναπηρία και μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο σύγχρονο σχολείο», που, δυστυχώς στη χώρα μας, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι για τα παιδιά αυτά.

Ακολούθησε η κα Ελένη Χαλμαντζή, Ψυχολόγος, με μεταπτυχιακό στις δυναμικές της ευαισθητοποίησης και της συναισθηματικής αγωγής στην εκπαίδευση, η οποία αναφέρθηκε στην ψυχική ισορροπία ατόμων με αναπηρία μετά από τροχαίο ατύχημα. η Σύμφωνα με την κα Χαλμαντζή : «Η αναπηρία δεν είναι αδυναμία, είναι μέρος της θαυμάσιας ποικιλομορφίας που μας περικυκλώνει. Ττα άτομα με αναπηρία δεν θέλουν ελεημοσύνη, αλλά ευκαιρίες. Η επαφή με ανθρώπους που έχουν αναπηρία και η συνύπαρξη μαζί τους, είναι αυτή που μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε, ότι τα άτομα με αναπηρίες δικαιούνται να είναι ενταγμένα στην παραγωγή, αφού είναι κομμάτι του κοινωνικού ιστού, το οποίο, αν λείπει, τότε υπάρχει δυσλειτουργία σε ολόκληρη την κοινωνία».

Η κα Μαρίνα Μπέση, Σχολική Σύμβουλος της 44ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής, τόνισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης και εξοικείωσης με την αναπηρία των παιδιών, πρώιμα, από την ηλικία των νηπίων, παρουσιάζοντάς μας δράσεις και παρεμβάσεις που έτρεξαν πιλοτικά πέρυσι σε κάποια νηπιαγωγεία, με τη συνδρομή της Βασιλικής Παπαδοπούλου και των Νηπιαγωγών.

Τέλος, η Βασιλική Παπαδοπούλου, Οικονομολόγος, με μεταπτυχιακό στην Οικονομική και Χρηματοοικονομική , αναφέρθηκε σε βιωματικές της εμπειρίες ως άτομο Α.με.Α. η ίδια, τόσο από το χώρο της εκπαίδευσης, όσο και από δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητάς της, τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους χώρους.

Αντλώντας δύναμη από το παράδειγμα της Βασιλικής Παπαδοπούλου, μέσα από τις εμπειρίες που βίωσε και βιώνει στην καθημερινότητά της, κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια, κύρια αυτό του κοινωνικού στιγματισμού και της απόρριψης, και να σπουδάσει, τελικά, Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ολοκληρώνοντας στη συνέχεια τις μεταπτυχιακές σπουδές εκεί. Μίλησε για τα όνειρά της για το μέλλον, θέλει να συνεχίσει διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό, να διδάξει κάποτε σε Πανεπιστήμιο, αν και της άρεσε ιδιαίτερα η εμπειρία που είχε στα νηπιαγωγεία με τα παιδιά. Εκείνο όμως που θα ήθελε περισσότερο είναι να δημιουργηθεί πανελλαδικά ένα δίκτυο υποστήριξης και ανεξάρτητης διαβίωσης για τα άτομα Α.με.Α., με φροντιστές σε εικοσιτετράωρη βάση, ώστε να μπορούν να χαίρονται και αυτά τη ζωή, χωρίς να επιβαρύνουν τα μέλη των οικογενειών τους. Όσο θα ζει θα μιλάει για τα δικαιώματα των Α.με.Α., μέχρι που το μήνυμά της να φτάσει στα «κατάλληλα αυτιά», ώστε να ευαισθητοποιηθεί, επιτέλους, το Κράτος και να δείξει την πρόνοια και τη μέριμνά του για τα άτομα αυτά έμπρακτα, χρηματοδοτώντας φορείς και ιδρύματα φιλοξενίας, μαθητείας και αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες. Έκλεψε, κυριολεκτικά, την παράσταση, απαντώντας, πρόθυμα και ακούραστα, στις ερωτήσεις που της έθεσε το κοινό, χωρίς να κρύβει τη χαρά της γι΄ αυτό. Με περίσσεια δύναμη ψυχής, με αξιοπρέπεια, επιμονή και υπομονή τόσα χρόνια, αλλά και την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση της οικογένειάς της, πέρασε το μήνυμα της διεκδίκησης των δικαιωμάτων που απορρέουν από τη διαφορετικότητά της, αλλά, κυρίως, μας μετέδωσε το μήνυμα της πάλης για ζωή!

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Κάτσιος, εξαίροντας τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα τέτοιου είδους δράσεων κοινωνικού προβληματισμού, ευαισθητοποίησης και, πάνω απ΄ όλα, ανθρωπιάς.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην κα Κοτσώνη για την πρωτοβουλία της, ως Υπεύθυνη του Σ.Σ.Ν., να οργανώσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση στον τόπο καταγωγής και διαμονής της Βασιλικής, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, καταργώντας μύθους, στερεότυπα και προκαταλήψεις για το «διαφορετικό», έτσι όπως μας το έχουν καθορίσει κάποιοι άλλοι , προβάλλοντάς μας λάθος πρότυπα από τα παιδικά μας χρόνια. Τόσο οι γονείς, όσο και το σχολείο, έχουν, πλέον, ένα σύμμαχο στο πλάι τους, όπου με την κατάλληλη συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη, μπορούν να αποδεχτούν, να διαχειριστούν και, στο τέλος, γιατί όχι, να αγαπήσουν τη διαφορετικότητα!!!
Η ημερίδα στην Πέρδικα: «Διαφορετικότητα και Αναπηρία στην Ελλάδα της κρίσης» Η ημερίδα στην Πέρδικα: «Διαφορετικότητα και Αναπηρία στην Ελλάδα της κρίσης» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 05, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.