ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ


Έναν λίαν ενδιαφέροντα σχολιασμό του προϋπολογισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας από τον γνωστό αρθρογράφο Σταύρο Κωστάρα, παρακολουθήσαμε αυτές τις μέρες στα ΜΜΕ.
Σχολιασμό που οφείλουν να μελετήσουν με μεγάλη προσοχή, όχι μόνο οι Δημοτικοί άρχοντες, αλλά και οι κρατικές Αρχές που ελέγχουν τους Δήμους.
Ξεχωρίσαμε μια φράση, η οποία, και κατά την ταπεινή μας άποψη, χαρακτηρίζει την προχειρότητα των προϋπολογισμών των Κρατικών Υπηρεσιών και Οργανισμών.
Προχειρότητα που οδηγεί τα τελευταία μεταπολιτευτικά χρόνια , πολλούς Αυτοδιοικητικούς στις δικαστικές αίθουσες και απαξιώνει την ίδια την Αυτοδιοίκηση ως θεσμό. «Τα έσοδα από ευρωπαϊκά προγράμματα βρίσκονται στο απόλυτο μηδέν».
Δηλαδή, μετά και τα μνημονιακά χτυπήματα που δέχεται την τελευταία πενταετία η πατρίδα, οι δήμοι της χώρας καλούνται να παίξουν τον άχαρο ρόλο του «διαχειριστή της φτώχειας».
Παρά τις καλλικρατικές προβλέψεις, οι Δήμοι (όπως και οι Περιφέρειες) ασκούν τα καθήκοντά τους, με παραχώρηση αρμοδιοτήτων , χωρίς την παραμικρή οικονομική ενίσχυση ή παραχώρηση.
Η συμμετοχή τους στα καθιερωμένα έσοδα (ΚΠΑ κλπ.) μειώνονται από χρόνο σε χρόνο. Η είσπραξη δημοτικών φόρων και τελών έχει καταστεί… σύντομο ανέκδοτο.
Η μόνη ελπίδα, λοιπόν, ήταν και θα μπορούσε να είναι, τα έσοδα από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Καλλιεργώντας πολλές προσδοκίες , οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές, προσλαμβάνουν ειδικούς μετακλητούς συνεργάτες, παχυλά αμειβόμενους , για την επεξεργασία ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που θα έδιναν έσοδα, τα οποία, έστω και σφιχτά, θα επέτρεπαν μιαν αξιοπρεπή λειτουργία των Δήμων.
Από το σχόλιο όμως, του κ. Κωστάρα, προκύπτει ότι τα έσοδα αυτά, βρίσκονται στο απόλυτο μηδέν.
Τζάμπα ο μισθός τους δηλαδή.
Και το ερώτημα εύλογο και επίκαιρο:
Μήπως είναι υποχρέωση των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας, ο έλεγχος αυτός των προβλεπόμενων ειδικών συνεργατών, ώστε εκ του αποτελέσματος του έργου τους, να ερευνηθεί η σκοπιμότητά τους;
Δεν αμφιβάλλει κανείς πως η διαφθορά «καλλιεργείται» στα μποστάνια της Αυτοδιοίκησης και είναι αρκετά προσοδοφόρα, για τους «καλλιεργητές».
Για τον λόγο αυτό, ας μας επιτραπεί να προτείνουμε στους δημάρχους της Θεσπρωτίας, να δώσουν, έστω και εκ των υστέρων, στη δημοσιότητα ,την αναγκαία εισηγητική έκθεση για την σύνταξη των προϋπολογισμών τους.
Θα ήταν ευχαρίστως δεκτή και χειρόγραφα διορθωμένη.
Αρκεί να πείσουν τους πολίτες πως, τόσο αυτήν (την εισηγητική έκθεση) όσο και τον προϋπολογισμό, τον μελέτησαν, τον έλεγξαν , τον έκαναν κτήμα τους και τον ψήφισαν, πειθόμενοι ότι θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και δίχως την ανάγκη καθημερινών τροποποιήσεων.
Σε διαφορετική περίπτωση, ας μην εκπλαγούν όταν κάποια στιγμή καθήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάποιας Δικαστικής Αίθουσας.


Υ.Γ. Οι προεκλογικές ιδέες και δεσμεύσεις για νέες πηγές εσόδων, από φόρους των Δημάρχων, μάλλον στοιβάχτηκαν στα συρτάρια του λαϊκισμού και της υποσχεσιολογίας. Γι’ αυτά όμως θα επανέλθουμε.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΙΤΑΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 18, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.