Πλαίσιο Θεσπρωτίας: Παραδοσιακό και διατηρητέο καλντερίμι. Τέλειος τόπος για εκτροφή μοσχαριών

Πλαίσιο Θεσπρωτίας: Παραδοσιακό και διατηρητέο καλντερίμι
Τέλειος τόπος για εκτροφή μοσχαριών


Το Πλαίσιο είναι ένα παραδοσιακό καλοδιατηρημένο χωριό της επαρχίας Φιλιατων στο Ν.Θεσπρωτίας. Βρίσκεται 8χλμ βόρεια των Φιλιατών σε υψόμετρο 400 μέτρων στις απολήξεις του βουνού Αϊ Λιάς. Παλιό κεφαλοχώρι της περιοχής, με εργαστήρια βυρσοδεψίας, τσαρουχάδικα, ραφτάδικα και ζωηρή εμπορική κίνηση. 
 Στην Τουρκοκρατία ήταν μεγάλο εμπορικό κέντρο, όπου λειτουργούσε ακόμη και Νομισματοκοπείο.
Όλα χάθηκαν με το κλείσιμο των συνόρων. 
Το 1899 είχε Ελληνικό σχολείο, Παρθεναγωγείο και Νηπιαγωγείο με 200 μαθητές. 

 
Πατρίδα του ήρωα Γιώρη Κίτσου, της Κυρά Βασιλικής, του Πατριάρχη 'Ανθιμου Τσάτσου του αρχαιολόγου Δημήτριου Ευαγγελίδη.


Σήμερα δυστυχώς, το ιστορικό αυτό χωριό, με την εγκατάλειψη και την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών , έχει καταδικαστεί σε συνεχόμενη παρακμάζουσα πορεία.

Σταθερή συγκοινωνία με το ΚΤΕΛ δεν υπάρχει, οι δρόμοι που οδηγούν στο χωριό, μετά και την επιβάρυνση από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, είναι αδιάβατοι, ενώ μόνο μιας εταιρίας κινητής τηλεφωνίας το σήμα φτάνει στο χωριό, και αυτό όταν δεν βρέχει οπότε και το χωριό συνήθως μένει και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.



Παρόλα όμως τα εμπόδια που ανακύπτουν καθημερινά μπροστά τους, 88 μόνιμοι κάτοικοι  (σύμφωνα με τον απογραφή του 2011.  Το 1928 αριθμούσε 672 κατοίκους και το 2001 αριθμούσε 137 κατοίκους), ανάμεσά τους και πολλοί νέοι, προσπαθούν να αναδείξουν τον τόπο τους, με ένα από τα πιο καλοδιατηρεμένο παραδοσιακό και διατηρητέο καλντερίμι, ως τουριστικό προορισμό μέσω οργανωμένων εκδρομών.

Την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Φιλιατών για να γνωρίσουν οι μικροί μαθητές από κοντά τον τόπο τους και την ιστορία του.

Η εικόνα όμως που θα αντικρίσουν, κάθε άλλο παρά περήφανους θα τους κάνει να νιώσουν.


Όλα τα στενά, τα καλντερίμια, οι πλατείες και γενικά ολόκληρο το χωριό, είναι γεμάτο από τις κοπριές αδέσποτων (?) αγελάδων, όπου οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες τους τα αφήνουν να βόσκουν και να αφοδεύουν ελεύθερα.

 

Καλό θα είναι ιδιοκτήτες αυτών των ζώων, από μόνοι τους να καταλάβουν πως το κέντρο ενός παραδοσιακού χωριού δεν είναι βοσκότοπος.

Και σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, ο Δήμος Φιλιατών μπορεί να προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας. 


Τέλος ο Δήμος οφείλει να στείλει άμεσα συνεργείο για να καθαρίσουν τους κοινόχρηστους χώρους του χωριού.
Πλαίσιο Θεσπρωτίας: Παραδοσιακό και διατηρητέο καλντερίμι. Τέλειος τόπος για εκτροφή μοσχαριών Πλαίσιο Θεσπρωτίας: Παραδοσιακό και διατηρητέο καλντερίμι.  Τέλειος τόπος για εκτροφή μοσχαριών Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 14, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.