Η πρώτη ερώτηση στη Βουλή για τον Βασίλη Γιόγιακα

Η πρώτη ερώτηση στη Βουλή για τον Βασίλη Γιόγιακα


Προς: Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Πότε θα προσαρμοστούν στην πραγματικότητα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων;

Κύριε Υπουργέ,
Επανερχόμαστε στο ζήτημα της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στην πραγματικότητα (Αρ. Πρωτ. 8682/13.04.10, 6135/22.01.13, 13134/19.07.13, 1165/02.09.13, 3338/31.10.13, 4297/27.11.13, 4432/02.12.13, 782/04.07.14 (Επίκαιρη) και 4087/30.10.14) καθώς έστω και με καθυστέρηση η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει την σχετική διαδικασία για τον εξορθολογισμό του συστήματος αντικειμενικών αξιών. Θυμίζουμε ότι σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξακολουθούν να φορολογούνται στη βάση των αντικειμενικών αξιών του 2007, γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα μετά την κατάρρευση των εμπορικών αξιών των ακινήτων τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ η καθυστέρηση που παρατηρείται στον προσδιορισμό των πραγματικών αντικειμενικών αξιών ναρκοθετεί και την επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας και της κτηματαγοράς. 
 
Η «δημιουργική ασάφεια» με την οποία τοποθετήστε στο σχεδιασμό του νέου φορολογικού συστήματος, οι αόριστες εξαγγελίες αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και οι διάφορες εκδοχές περί θέσπισης αφορολόγητου ορίου στην πρώτη κατοικία που κυμαίνεται μεταξύ 300000 και 500000 ευρώ προκαλούν τελικά πολύ μεγαλύτερη σύγχυση στους φορολογούμενους από όση «ελπίδα» πιστεύετε ότι καλλιεργείτε. 
 
Ταυτόχρονα διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να καταγράψει συνολικά τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων στα πλαίσια της πολιτικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, χωρίς όμως να είναι σαφές σε ποια βάση θα καταρτιστεί το λεγόμενο περιουσιολόγιο πάνω στο οποίο μάλλον θα σχεδιάσετε το νέο φορολογικό σύστημα της χώρας και θα εκτιμήσετε πιθανότητα την πορεία των εσόδων τα επόμενα χρόνια ώστε να είστε σε θέση να προβλέψετε με σχετική ασφάλεια τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια και να συνάψετε τη «νέα συμφωνία» με τους δανειστές πιθανότατα τον Ιούνιο. 
 
Όπως όμως εύκολα αντιλαμβάνεστε αυτοί οι ασαφείς ακόμα σχεδιασμοί δεν μπορούν να υλοποιηθούν εάν πρώτα δεν προσαρμοστούν στην πραγματικότητα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και εάν δεν ενταχθούν στο σύνολο τους όλες οι περιοχές της χώρας στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Δεδομένου λοιπόν ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να προσαρμόσετε την «δημιουργική σας ασάφεια» στην πραγματικότητα, τις «βολικές θεωρίες» στα αριθμητικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα, αλλά και να παρέμβετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας κατά τρόπο που να εκκινήσουν και πάλι η οικοδομική δραστηριότητα και η κτηματαγορά οφείλετε το δυνατόν συντομότερα να προσδιορίσετε σαφώς και τις προθέσεις και τα χρονοδιαγράμματα βάσει των οποίων θα λειτουργήσετε εντός της ευρωζώνης αξιοποιώντας την «ευελιξία» που ισχυρίζεστε ότι κερδίσατε μέσω της ασαφούς «νέας συμφωνίας» με τους δανειστές. 
 
Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει πολύ πρόσφατα και ίσως δεν είναι έτοιμη ακόμα να προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις της, αλλά τα χρονικά περιθώρια που εξασφαλίσατε χωρίς μάλιστα να διασφαλίσετε την κάλυψη των χρηματικών αναγκών της χώρας είναι ασφυκτικά και εν τέλει καμία πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν προηγουμένως δεν ξεκαθαρίσετε το φορολογικό πλαίσιο που θα ισχύσει. 
 
Όπως όμως γνωρίζετε κανένα φορολογικό σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί εάν δεν ολοκληρώσετε τον επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών που προϋποθέτει την επιτυχή ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών που ξεκίνησαν έστω και με καθυστέρηση στο Υπουργείο Οικονομικών από τον προκάτοχό σας με χρονοδιάγραμμα τελικού προσδιορισμού και εφαρμογής το 2016. 
 
Η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις πραγματικές εμπορικές αξίες αναμενόταν να επιφέρει μείωση σε περίπου 20 φόρους που βαρύνουν σήμερα την ακίνητη περιουσία. Υπενθυμίζουμε τέλος ότι με απόφαση του ΣτΕ τον Νοέμβριο του 2014 το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να προσδιορίσει τις νέες αντικειμενικές αξίες εντός εξαμήνου, ήτοι τον προσεχή Απρίλιο όταν και θα διαπραγματεύεστε επί συγκεκριμένων πια δεδομένων με τους δανειστές της χώρας επιδιώκοντας τη «νέα συμφωνία» που δεν θέλετε να ονομάζετε Μνημόνιο.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται σήμερα οι σχετικές διαδικασίες για τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών, πότε εκτιμάτε ότι θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων και πώς το χρονοδιάγραμμα που θα θέσετε μπορεί να επηρεάσει το φορολογικό σύστημα που σκοπεύετε να προτείνετε και να εφαρμόσετε;

2. Σε ποιο ύψος εκτιμάτε τελικά ότι θα τεθεί αφορολόγητο όριο για την πρώτη κατοικία και στη βάση ποιας πραγματικότητας θα προσδιορίζεται η αξία των ακινήτων; Στις αντικειμενικές αξίες του 2007 ή στις σημερινές πραγματικές και σημαντικά συρρικνωμένες εμπορικές αξίες;

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας προκειμένου να συνδράμετε στην επανεκκίνηση και της οικοδομικής δραστηριότητας και της κτηματαγοράς δεδομένου ότι οι σημαντικοί αυτοί αναπτυξιακοί κλάδοι της χώρας των προηγούμενων δεκαετιών κατέρρευσαν λόγω της οικονομικής κρίσης;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
  • Βασίλης Οικονόμου
  • Βασίλης Γιόγιακας
  • Στέργιος Γιαννάκης
  • Χρήστος Μπουκώρος
Η πρώτη ερώτηση στη Βουλή για τον Βασίλη Γιόγιακα Η πρώτη ερώτηση στη Βουλή για τον Βασίλη Γιόγιακα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 05, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.