Δείτε τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας παρουσία των Δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τις ζημιές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας παρουσία των Δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τις ζημιές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις (+ΒΙΝΤΕΟ)







Η ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε εμάς να επικοινωνήσουμε και ενημερώσουμε τους Θεσπρωτούς για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Δεκεμβρίου 2014 αλλά και του Φεβρουαρίου 2015, καθώς και για τις ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα, αλλά και τι αναμένουμε ως αποτέλεσμα αυτών.

Να καταστήσω σαφές εξ αρχής ότι οι Δήμοι και η Περιφέρεια δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα να συνδράμουν τους πληγέντες, όχι μόνον διότι τα κονδύλια που πλέον διαχειρίζονται δεν επαρκούν , αλλά και διότι είναι πέρα από τις αρμοδιότητες μας τέτοιες ενέργειες ή δεσμεύσεις.



Όπως όλοι γνωρίζουμε η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας επλήγη δυο φορές σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα από ακραία καιρικά φαινόμενα. Το πρώτο, τον Δεκέμβριο 2014 όπου το κύμα κακοκαιρίας έπληξε περισσότερο την περιοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας το δε δεύτερο, τον Φεβρουάριο, ξέσπασε περισσότερο στο Δήμο Φιλιατών και Σουλίου με μικρότερη ένταση στο Δήμο Ηγουμενίτσας.



Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω δημόσια την Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς και την Αστυνομική Διεύθυνση για τον απαράμιλλο ζήλο τους, στην εξυπηρέτηση του πολίτη αυτές τις δύσκο-λες ώρες που περάσαμε. Καθώς και όλους όσους βοήθησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν εκείνες τις ημέρες αλλά και στην συνέχεια ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα που άφησαν πίσω τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αποτελεί πλέον πραγματικότητα ότι η φύση –το περιβάλλον «εκδικείται» για τις αλόγιστες παρεμβάσεις μας σε αυτήν. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου , που άλλους τους αφήνει αδιάφορους, μας δείχνει ότι πλέον πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοιες καταστάσεις, για να μην ισχυριστώ, ίσως και για χειρότερες.

Πέραν αυτού όμως, εμείς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και να σχεδιάζουμε παρεμβάσεις έγκαιρα, ώστε τέτοια φαινόμενα να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Τα δε, ευαίσθητα σημεία και περιοχές που αναδείχθηκαν ότι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, να τα διαχειριστούμε προς το βέλτιστο από νωρίς και όχι κατά τη διάρκεια τέτοιων καιρικών φαινόμενων.

Μία άποψη από το τι συνέβη στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, αν και γνωρίζετε καθώς με επιστάμενα ρεπορτάζ τα έχετε αναδείξει, εμφανίζονται στην οθόνη.

Δεν θα αναλύσω τα προβλήματα που είχαμε αλλά θα προχωρήσω ένα βήμα πιο κάτω, ενημερώνοντας για τις ενέργειες που έχουν γίνει μετά το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Π.Ε Θεσπρωτίας.

Άμεσα προκλήθηκε συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Πολτικής Προστασίας με τα εμπλεκόμενα μέλη ώστε να συναποφασίσουμε για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν και αυτό σε συνεχόμενη συνεννόηση με την Περιφερειακή Αρχή και την Πολιτική Προστασία στα Ιωάννινα.

Για την ιστορία βέβαια γνωρίζετε ότι τα ίδια προβλήματα υπήρχαν σε όλη την Ήπειρο.

-Κηρύχθηκαν οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

-Οι δήμοι με συνεργεία πραγματοποίησαν αυτοψίες-καταγραφές των ζημιών στα διοικητικά τους όρια, σε κατοικίες, επιχειρήσεις και υποδομές.

Έβγαλαν δε, και σχετικές ανακοινώσεις, ώστε οι πληγέντες να καταθέσουν σχετικές αιτήσεις με τα προβλήματα που τους δημιουργήθηκαν.

-Επικοινωνήσαμε με τον Ε.Λ.Γ.Α για άμεσες αυτοψίες από μέρους του σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε ζωϊκό και φυτικό κεφάλαιο.

Είναι βέβαια δεδομένο και όλοι γνωρίζουν ότι για την διενέργεια αυτοψίας χρειαζόταν και ατομική ειδοποίηση προς τον Ε.Λ.Γ.Α του πληγέντος.

-Ενημερώσαμε και πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες και καταγραφές από το Τ.Α.Σ Κοζάνης για σε ζημιές ιδιωτών και έργων υποδομής.

- Έχουμε ενημερώσει το Ι.Γ.Μ.Ε να προβεί σε αυτοψία για κατολισθητικά φαινόμενα που δημιουργούν προβλήματα στην περιοχή της Βρυσέλας Φιλιατών.

-Οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε Θεσπρωτίας συνοδεία Γεωλόγου υπαλλήλου μας πραγματοποίησαν αυτοψίες και συνέταξαν ενδεικτικούς προϋπολογισμούς για τα προβλήματα του οδικού δικτύου.

Μετά από αυτά, όλα τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν στην Π.Ε Θεσπρωτίας και για μέν τις ζημιές ιδιωτών-επιχειρήσεων σχηματίστηκε φάκελος με όλα τα δεδομένα και απεστάλη προς το Υπουργείο Υποδομών στην Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών ώστε οι πληγείσες περιοχές να κηρυχθούν πλημμυροπαθείσες.

Επίσης σχηματίστηκε φάκελος με ενδεικτικούς προϋπολογισμούς και φωτογραφικό υλικό που αποτύπωσε τα προβλήματα στις υποδομές και εστάλη στην Περιφέρεια Ηπείρου για προώθηση ώστε να ζητηθεί συνδρομή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος είναι η κήρυξη των πληγέντων περιοχών σε

α) πλημμυροπαθείς

β) κατολισθαίνουσες

δυο τελείως διαφορετικά πράγματα τα οποία έχουν και ξεχωριστά ταμεία συνδρομής.

Πλέον είμαστε σε αναμονή ενεργειών από το ανωτέρω υπουργείο και οργανισμούς.

Αυτά σαν ένας μικρός πρόλογος ώστε να γνωρίζουν οι Θεσπρωτοί το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Είμαστε στην διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις ή ότι άλλο θεωρείτε ότι δεν διασαφηνίστηκε.
Δείτε τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας παρουσία των Δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τις ζημιές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις (+ΒΙΝΤΕΟ) Δείτε τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας παρουσία των Δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τις ζημιές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 04, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.