Οι λόγοι των απεντάξεων των έργων της Παραμυθιάς και οι θέσεις των βουλευτών Θεσπρωτίας

Οι λόγοι των απεντάξεων των έργων της Παραμυθιάς και οι θέσεις των βουλευτών Θεσπρωτίας 


 

Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ανησυχητικό μπαράζ απενταξεων έργων στην Παραμυθιά. Η αρχή έγινε με την απενταξη του σχολείου Βούλγαρη από το Εξοικονομώ και λίγες μέρες μετά ήρθε η απένταξη των πεζοδρομίων της Παραμυθιάς από το ΕΣΠΑ. Μόνο από αυτά τα δυο, ο Δήμος και η πόλη της Παραμυθιάς, έχασαν κάτι περισσότερο 1.000.000 ευρώ.

Επειδή τον τελευταίο καιρό πολλά ακούγονται για τις ευθύνες, η αλήθεια είναι μόνο μια. Η αριστερή κυβέρνηση κόβει έργα ισως δικαιολογημένα γιατί δεν έχει πιστοληπτική ικανότητα. Και κόβει έργα από Δήμους που είτε με καθυστέρηση στη υλοποίηση είτε με προβληματικές μελέτες, της δίνουν δικαιώματα (στην κυβέρνηση) να κόβουν έργα. Στην ουσία το κράτος “ρίχνει ζάρια” και ψάχνει αφορμές για να εξοικονομήσει χρήματα.

Αρα οι Δήμοι θα πρέπει να δείχνουν την απαιτούμενη προσοχή και να μην χρονοτριβούν για να μην χάνουν χρήματα που θα προσφέρουν σημαντικό έργο στους δημότες. Να τηρούνται δηλαδή τα χρονοδιαγράμματα, οι επικαιροποιήσεις των συμβάσεων και οι επικαιροποιήσεις των απαιτούμενων χρημάτων ανα τρίμηνο για την υλοποίηση των έργων. Και στα 2 έργα της Παραμυθιάς, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση, που κάτω από άλλες συνθήκες ίσως να μην δημιουργούσαν πρόβλημα. Σήμερα όμως, αποδείχτηκαν καθοριστικές και “έστρωσαν τον δρόμο” στην “αριστερή” κυβέρνηση, έτσι ώστε να στερήσει από την Παραμυθιά το 1 απο 2 αναπτυξιακά έργα (και οχι τα 2 οπως εκ παραδρομής γράφτηκε αρχικά και επισημάνθηκε απο αναγνώστη).

Στην περίπτωση της Παραμυθιάς, ο προβληματισμός είναι έντονος τόσο για την πορεία του αποχετευτικού όσο και για την πορεία της ενίσχυσης ύδρευσης Γαρδικίου Γλυκής. Και τα δυο έργα είναι ενταγμένα, ωστόσο η άσχημη αντίδραση της νέας κυβέρνησης στο σχολείο Βούλγαρη και στα πεζοδρόμια, δημιουργούν δικαιολογημένο προβληματισμό για υλοποίηση και των υπόλοιπων έργων.

Η αλήθεια κάτω από άλλες συνθήκες, δεν θα υπήρχαν οι απεντάξεις αυτές. Ωστόσο οι Δήμοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στην νέα τάξη πραγμάτων και να μην δώσουν κανένα δικαίωμα στην νέα κυβέρνηση να τους πάρουν ενταγμένα και δημοπρατημένα έργα.

Πέραν από τους Δήμους όμως υπάρχουν και οι τοπικοί βουλευτές. Η paramythia-online.gr επικοινώνησε και με τους 2 βουλευτές Θεσπρωτίας, ζητώντας να μάθουμε αν είναι σύμφωνοι με τις απεντάξεις και αν όχι, αν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια ή τι προτίθενται να κάνουν για την ανάκληση των αποφάσεων.



Ο κυβερνητικός βουλευτής Μάριος Κάτσης, δεν μας απάντησε αν είναι σύμφωνος με τις απεντάξεις. Η γραφειοκρατική απάντηση του πολιτικού γραφείου του, έχει ως εξής: “Είμαστε ενήμεροι για τα ζητήματα και βρισκόμαστε σε διαδικασία επεξεργασίας τους. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ενημερωθεί ο τοπικός τύπος με δελτίο.”

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλειος Γιόγιακας, ηταν ξεκάθαρος πως είναι αρνητικός με τις απεντάξεις των έργων, σημείωσε πως είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις κρατικές υπηρεσίες και με την Δήμαρχο Σταυρούλα Μπραίμη ώστε να βρεθεί λύση και μας ενημέρωσε πως τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει ερώτηση στην βουλη για το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Η εποχή που διανύουμε είναι κολοβή όπως έλεγε ένας αείμνηστος φίλος μας. Απαιτεί ευελιξία, μεθοδικότητα και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, γιατί το στοίχημα της ανάπτυξης είναι στα χέρια των τοπικών κοινωνιών...


Οι λόγοι των απεντάξεων των έργων της Παραμυθιάς και οι θέσεις των βουλευτών Θεσπρωτίας Οι λόγοι των απεντάξεων των έργων της Παραμυθιάς και οι θέσεις των βουλευτών Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 13, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.