Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας για το νέο κανονισμό πεζοδρόμων και κοινόχρηστων χώρων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας για το νέο κανονισμό πεζοδρόμων και κοινόχρηστων χώρων


Με αφορμή την πρόσκληση που μας στείλατε για συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, όπου μεταξύ άλλων, υπήρχε και θέμα συζήτησης σχετικά με «νέο κανονισμό πεζοδρόμων και κοινόχρηστων χώρων» ανεξάρτητα αν στη συνέχεια το θέμα αναβλήθηκε, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Δεν πιστεύουμε ότι χρειάζεται να ψηφιστεί νέος κανονισμός για να υπάρξει τάξη στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία μεταξύ του Δήμου και του Αστυνομικού Τμήματος, ώστε να είναι καθημερινοί οι έλεγχοι – ειδικά, όσο καλοκαιριάζει – της εφαρμογής του.

Ειδικά στην περίπτωση του Πεζοδρόμου της Γρηγορίου Λαμπράκη και των καθέτων του, σας ενημερώνουμε ότι πριν την πεζοδρόμησή του, ήταν ένας ακμαίος εμπορικός δρόμος. Μετά, όμως, από την πεζοδρόμηση, σταδιακά άνοιξαν καταστήματα εστίασης, ακριβώς λόγω της εμπορικής κίνησης που είχε. Με την ανοχή όλων των δημοτικών αρχών, τα καταστήματα εστίασης παραβίαζαν συστηματικά τον κανονισμό, αυξάνοντας τον χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και άλλων κατασκευών, σε βάρος των αντίστοιχων εμπορικών. Αυτή η άνιση μεταχείριση των επιχειρήσεων, ήταν ένας από τους σοβαρότερους λόγους που οδήγησαν σε σταδιακή αποχώρηση των περισσότερων εμπορικών καταστημάτων από τον Πεζόδρομο συνολικά και στην απροθυμία των υπολοίπων εμπόρων να επενδύσουν σε μια περιοχή της πόλης που έχανε τον εμπορικό της χαρακτήρα.

Εδώ, να σημειώσουμε, ότι υπάρχουν ορισμένοι άτυποι κανόνες της αγοράς μεταξύ εμπορικών καταστημάτων και καταναλωτών που πρέπει να διαφυλάττονται κι αυτό δεν το κατάλαβε καμιά δημοτική αρχή. Όταν οι καταναλωτές αναγκάζονται να έχουν οπτική επαφή με ένα κατάστημα από απόσταση 3 ή και περισσότερων μέτρων, όταν τα τραπεζοκαθίσματα φτάνουν ως δίπλα στη βιτρίνα ή ακόμη το εσωτερικό του καταστήματος γίνεται χώρος παρατήρησης θαμώνων, όταν ο περιβάλλον χώρος είναι γεμάτος από τέντες, πινακίδες, ζαρντινιέρες και άλλα υλικά, τότε αυτή η εμπορική επιχείρηση υφίσταται μεγάλη μείωση τζίρου.

Ο κανονισμός που ισχύει σήμερα είναι «νέος» και αντικατέστησε τον παλαιότερο. Ουσιαστικά, το «νέο» που έφερε ήταν η αύξηση των μέτρων που δικαιούνται τα καταστήματα εστίασης στα 2,5 μέτρα κι αυτό, στην πραγματικότητα δεν τηρείται, παρά μόνο όταν ο Εμπορικός Σύλλογος ανακινεί το θέμα. Στο πρώτο διάστημα της θητείας σας, δείξατε διάθεση να βάλετε τάξη, αλλά οι έλεγχοι παραμένουν ελλιπείς. Το πρόβλημα θα το αντιληφθείτε από εδώ και στο εξής, καθώς πλησιάζουμε στο καλοκαίρι.

Οπότε, έχουμε πικρή εμπειρία από «νέους» κανονισμούς.

Αν και δεν γνωρίζουμε τι έχετε κατά νου να αλλάξετε, οφείλουμε να κάνουμε γνωστή τη δική μας «κόκκινη γραμμή»: ακόμη κι ένα εκατοστό να αυξήσετε το χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων από τα 2,5 μέτρα που ισχύουν σήμερα, θα είναι σαν να κάνετε έξωση στα εμπορικά καταστήματα από τον Πεζόδρομο. Μας είναι αρκετά τα απανωτά χτυπήματα που δεχτήκαμε στο εισόδημά μας από κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις κι έχουν οδηγήσει στα λουκέτα πάμπολλες επιχειρήσεις. Ας μην έχουμε και το Δήμο απέναντί μας.

Αν χρειάζεται κάτι ο κανονισμός είναι μια τροποποίηση ώστε να απομακρυνθούν από το κέντρο του Πεζοδρόμου όσες κατασκευές υπάρχουν – στύλοι φωτισμού, παγκάκια – και να τοποθετηθούν εκατέρωθεν, στα 2,5 μέτρα, ώστε, αφενός να ορίζουν ξεκάθαρα τη ζώνη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων κι αφετέρου να μείνει ελεύθερη η κεντρική ζώνη για τη διέλευση οχημάτων ανάγκης και πεζών. Αυτή η οριοθέτηση πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για να αποκτήσει και πάλι ζωντάνια ο Πεζόδρομος.

Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας, τα επιχειρήματά μας και να μην ανοίξει ένας νέος κύκλος αντιπαραθέσεων μεταξύ των επιχειρήσεων και της δημοτικής αρχής.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας για το νέο κανονισμό πεζοδρόμων και κοινόχρηστων χώρων Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας για το νέο κανονισμό πεζοδρόμων και κοινόχρηστων χώρων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.