Η ανέγερση του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δονάτου Παραμυθιάς (+ΦΩΤΟ)

Η ανέγερση του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δονάτου Παραμυθιάς (+ΦΩΤΟ)
 
 
Όνειρο γενεών, περιγραφεί την ανέγερση του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Δονάτου, στο ημερολόγιο του, ο Βασίλειος Κραψίτης. Και η απαρχή για την ανέγερση του ήταν η ανακοίνωση του τότε Μητροπολίτη Τίτου Ματθαιάκη με την οποία ενημερώνει για την έναρξη των πρωτοβουλιών με σκοπό την λειτουργία ενός σύγχρονου ναού.

Ήταν 18/2/1960 όταν ο Μητροπολίτης σημείωνε σε επιστολή του προς τον Βασίλειο Κραψίτη: «… ουχ’ ήττον οφειλόμεν οι πάντες να συντρέξουμεν το έργον και κοσμήσωμεν την επιφανή και μαρτυρική Παραμυθιά, με τον αναλογον και ενδεδειγμένον δια την έδρα της Μητροπόλεως Ιερόν Ναόν…»

Δύο Εβδομάδες μετά, ο Βασίλειος Κραψίτης απαντά: «Απύθμενη χαρά μου έφερε η αναγγελία της θεμελιώσεως του Μητροπολιτικού Ναού στην ιδιαίτερη Πατρίδα μου, τη Μαρτυρική Παραμυθιά. Υψώνετε ένα ακατάλυτο στους αιώνες έργο… Ετσι μέσα σε μιαν ατμόσφαιρα καλωσύνης, ειρήνης και βιβλικής γαλήνης, ολάκερος ο ιστορικός γύρω χώρος θα φλογιστεί με το ειρηνικό φως που πηγάζει από την καλλιέργεια της ψυχής και του πνεύματος»
 
 
Αυτό ήταν. Το νερό μπήκε στο αυλάκι και άμεσα τόσο η Μητρόπολη όσο και οι ευεργεσίες από Παραμυθιώτες ξεκινούν να υλοποιούν το όνειρο γενεών. Την αρχή στις προσφορές κάνει ο Σωτήρης Παπαθανασιου και τον ακλούθησαν και άλλοι Παραμυθιώτες των Ιωαννίνων, που πρόσφεραν ότι μπορούσε ο καθένας τους.

Φυσικά η κατασκευή ενός τέτοιου Ναού τα χρόνια εκείνα δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Η θεμελίωση γίνεται μέσα σε κλίμα περηφάνιας το 1960 (δεύτερη φωτογραφία). Έξι χρόνια μετά βρισκόταν στο επίπεδο που βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία από το αρχείο του Ευάγγελου Φιλίππου. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι τις αρχές του 70, οπότε η Παραμυθιά απέκτησε τον Μητροπολιτικό της Ναό αφιερωμένο στον άγιο της.

Από τότε γίνεται το θρησκευτικό επίκεντρο και σημείο αναφοράς για την πόλη της Παραμυθιάς. Ελπίζουμε να σύντομα να δούμε την πλήρη κάλυψη του εσωτερικού του, με αγιογραφίες. 

Η ανέγερση του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δονάτου Παραμυθιάς (+ΦΩΤΟ) Η ανέγερση του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δονάτου Παραμυθιάς (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 19, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.