ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΒΟΤΑ (+ΒΙΝΤΕΟ)

ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΒΟΤΑ (+ΒΙΝΤΕΟ)


Αφύλακτες και εκτεθειμένες στις «επιθέσεις» αρχαιοκαπήλων είναι οι υποθαλάσσιες αρχαιότητες των Συβότων , στη περιοχή που το 433 π.Χ. πραγματοποιήθηκε η ναυμαχία των Συβότων, ανάμεσα στους Κορίνθιους και τους Κερκυραίους, λίγο πριν την έναρξη του Πελοποννησιακού πόλεμου και που για αιώνες λειτουργεί ως θαλάσσιος διάδρομος που ενώνει τη Ανατολή με την Δύση.
Λόγω της ανυπαρξίας συστήματος ασφαλείας και ελέγχου από πλευράς του κράτους, είναι στην ευκαιρία κάθε ερασιτέχνη αυτοδύτη αλλά οργανωμένων ομάδων που ειδικεύονται στις αγοροπωλησίες αρχαιοτήτων, μαζί με τις "διακοπές" τους στα πανέμορφα Σύβοτα, φεύγοντας να πάρουν μαζί τους σαν ενθύμιο και μερικά αρχαία αντικείμενα, τα οποία είναι διάσπαρτα στη περιοχή και ανεξερεύνητα από το επίσημο κράτος.
Στο βίντεο το οποίο σας παρουσιάζει το Ράδιο Ηγουμενίτσα (το είχαμε δημοσιεύσει και στο παρελθόν), ανέβηκε στο Internet στις 16 Ιουνίου 2014, και δείχνει έναν δύτη να ανακαλύπτει και να περιεργάζεται έναν αρχαίο αμφορέα στο βυθό των Συβότων.
Από το βίντεο διακρίνουμε μάλιστα τον δύτη να πιάνει στα χέρια του και να αποσπά ένα από τα χερούλια του αμφορέα.
Δεν γνωρίζουμε εάν ο δύτης ήταν από τους "καλούς" και απλά, αφού ικανοποίησε την περιέργειά του, άφησε τον αμφορέα να συνεχίσει το ταξίδι του στο βυθό του Ιονίου όπως για 2447 χρόνια ως τώρα, ... ή μέχρι να πέσει στα χέρια κάποιου "κακού" δύτη.
Άλλωστε, ποιος θα τον ελέγξει;
 
ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΒΟΤΑ (+ΒΙΝΤΕΟ) ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΒΟΤΑ (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 29, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες