Μέτρα-φωτιά με συνοπτικές διαδικασίες Λαφαζάνης-Καμμένος δεν υπέγραψαν τα μέτρα

Μέτρα-φωτιά με συνοπτικές διαδικασίες
Λαφαζάνης-Καμμένος δεν υπέγραψαν τα μέτρα


Αγώνα δρόμου για να περάσουν από τη Βουλή τα επώδυνα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, προκειμένου να φθάσει σε συμφωνία με τους θεσμούς την ύστατη στιγμή, δίνει το Μέγαρο Μαξίμου. Η πρόταση-πακέτο, την οποία συνέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «έφυγε» στις 22.00 το βράδυ της Πέμπτης μέσω e-mail για τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος με τη σειρά του την προώθησε στους εκπροσώπους των θεσμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ, που έτυχαν θετικής αποδοχής από τους δανειστές, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σ' ένα νέο σκληρό μνημόνιο, το οποίο θα έχει ως αντίδωρο την αποφυγή ενδεχόμενου Grexit, τη ρύθμιση χρέους και ένα δάνειο-μαμούθ 53,5 δισ. έως τις 30 Ιουνίου 2018, το οποίο όμως ουσιαστικά χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών ύψους 46 δισ. ευρώ.

Αυξήσεις στον ΦΠΑ, μειώσεις (έστω και έμμεσες) σε συντάξεις, άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων, επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, μείωση αμυντικών δαπανών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι μόνο μερικά από όσα αναφέρονται στην ατελείωτη λίστα των μέτρων που εμφανίζεται διατεθειμένη να υιοθετήσει η κυβέρνηση, μόλις λάβει το πράσινο φως των πιστωτών.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα (1%, 2%, 3%, και 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα) και δέσμευση για κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επαναπροσδιοριστούν -σε συνεννόηση με τους θεσμούς- λόγω της κακής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπέγραψαν Λαφαζάνης - Καμμένος

Ο Αλέξης Τσίπρας διασφάλισε τη συγκατάθεση των μελών του κυβερνητικού συμβουλίου, τα οποία -έπειτα από 4ωρη σύσκεψη- ενέκριναν την πρόταση, πλην του Λαφαζάνη που διατύπωσε ενστάσεις καθώς και του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν τελικά από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους και δεν υπέγραψαν το σχετικό έγγραφο που παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» τους.

Αναμένεται, πλέον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που συνεδριάζουν το πρωί, αλλά και των υπόλοιπων μελών του Κοινοβουλίου, που το βράδυ της Παρασκευής θα τεθεί υπό την κρίση τους, με τη μορφή κατεπείγοντος, η συγκεκριμένη πρόταση.


Ενδεικτικό του κλίματος στην Κουμουνδούρου αποτελεί τα όσα έγραψε ο ιστότοπος Iskra, που εκφράζει τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι παρόμοια με την πρόταση Γιούνκερ» επισημαίνεται...
 
Μέτρα-φωτιά με συνοπτικές διαδικασίες Λαφαζάνης-Καμμένος δεν υπέγραψαν τα μέτρα Μέτρα-φωτιά με συνοπτικές διαδικασίες Λαφαζάνης-Καμμένος δεν υπέγραψαν τα μέτρα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 10, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.