Χειρόγραφος κώδικας του 1672 ιερέα από τη Σέλλιανη Παραμυθιάς είναι κειμήλιο μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας

Χειρόγραφος κώδικας του 1672 ιερέα από τη Σέλλιανη Παραμυθιάς είναι κειμήλιο μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας

 
Αποτελεί κειμήλιο μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας, όπως επισημαίνουν και οι κάτοικοι της Κρυσταλλοπηγής (Σέλλιανης) Παραμυθιάς, ο ευρισκόμενος μέχρι και σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη Αθηνών χειρόγραφος κώδικας του έτους 1672 μ.Χ., ο οποίος γράφτηκε από τον συντοπίτη τους ιερέα Ευστράτιο. 
 
Πρόκειται κυρίως για χειρόγραφο θρησκευτικού και τοπικού περιεχομένου, που καταγράφει πτυχές από την τουρκοκρατούμενη εποχή, αλλά αναφέρεται και σε ιστορικά δρώμενα. 
 
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί τον θεματοφύλακα της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων και την κιβωτό ενός μοναδικού πλούτου στον οποίο καταγράφεται η πορεία της ελληνικής σκέψης και ιστορίας δια μέσου των αιώνων. 
 
Κύριος στόχος της όμως είναι ο απαράμιλλος αυτός πλούτος να μην παραμείνει απλά φυλασσόμενος, αλλά να μεταμορφωθεί σε γνώση που διαχέεται στην κοινωνία. 
 
Η ενεργητική προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η διάδοσή της στο παρόν και το μέλλον, η διαφύλαξη της «εθνικής μνήμης» και η προστασία του δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση στην πληροφορία, αποτελούν τις βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία του θεσμού της Εθνικής Βιβλιοθήκης. 
 
Χειρόγραφος κώδικας του 1672 ιερέα από τη Σέλλιανη Παραμυθιάς είναι κειμήλιο μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας  Χειρόγραφος κώδικας του 1672 ιερέα από τη Σέλλιανη Παραμυθιάς είναι κειμήλιο μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 04, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.