Ηγουμενίτσα: Θα δώσει λύση με τα αδέσποτα ο Δήμος;

Ηγουμενίτσα: Θα δώσει λύση με τα αδέσποτα ο Δήμος;
Έστω και καθυστερημένα, η Ελληνική Πολιτεία, αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί πια να αδιαφορεί για το θέμα των αδέσποτων, ούτε να απεμπολήσει το χρέος της, μετά το γεγονός ότι το φαινόμενο έχει πια πάρει τεράστιες έως και ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Έτσι, με απόφαση του αρμοδίου Υπουργείου τίθεται σε εφαρμογή ειδικό πρόγραμμα, που αποσκοπεί στη μείωση και τον έλεγχο του πληθυσμού τους, την προστασία της υγείας του ανθρώπου από ζωοανθρωπονόσους και άλλους βιολογικούς κινδύνους, τη διατήρηση ενός πληθυσμού σκύλων (και γατών) ανοσιοποιημένου ή και απαλλαγμένου από τη λύσσα, την πρόληψη επιβάρυνσης του περιβάλλοντός από την πρόσβαση των αδέσποτων ζώων σε πάσης φύσεως απόβλητα, την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων κ.λ.π.
Για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος ήδη διατέθηκε πίστωση ποσού ύψους ενός εκατομμυρίου τριακοσίων χιλιάδων 1.300.000 ευρώ, για την επιχορήγηση των Δήμων για τις ενέργειες διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την κάλυψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως λ.χ. η δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων.
Ως εδώ, όλα καλά.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινισθεί τα κριτήρια κατανομής της παραπάνω πίστωσης, ούτε τα ποσά που θα διατεθούν ανά Δήμο.
Βέβαια η πολιτεία, δια των οργάνων της, έχει σαφή εικόνα για το μέγεθος, κατά περιοχή και Δήμο, του προβλήματος.
Όμως, εδώ είναι Ελλάδα, στην οποία, (και) για τα πράγματα αυτά ισχύει ο βασικός κανόνας των γνωριμιών, της συναλλαγής, της διαπλοκής, του μπάρμπα στην κορώνη κ.λ.π.
Παρ’ όλα αυτά και επειδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι και στην πράξη απέναντι σε όλα αυτά τα αρρωστημένα φαίνομαι, οι Δήμοι πρέπει και θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και να πετύχουν αυτήν την κατανομή με κριτήρια, τόσο το μέγεθος του προβλήματος ανά περιοχή, όσο και την ποιοτική προετοιμασία των ενδιαφερομένων Δημοτικών Αρχών.
Αποδεδειγμένα, ο Δήμος της Ηγουμενίτσας, συγκαταλέγεται στους ΟΤΑ με το μεγαλύτερο πρόβλημα αδέσποτων, λόγο του λιμανιού αλλά και της Εγνατίας.
Θέλουμε, λοιπόν, να πιστεύουμε πως από τη στιγμή της δημοσίευσης της ΚΥΑ, ο Δήμος της Ηγουμενίτσας ήδη είναι προετοιμασμένος και ήδη έχει υποβάλει σχετικό φάκελο, στο αρμόδιο Υπουργείο.
Στην περίπτωση που θα αποτύχει να υλοποίηση το πρόγραμμα διαχείρισης του προβλήματος των αδέσποτων, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε λόγω αδυναμίας, θα είναι υπόλογος απέναντι, τόσο της Κοινωνίας όσο και των συνεπειών των σχετικών νόμων του Κράτους.
Τις ευθύνες δε αυτές θα τις αναζητήσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, που υφίστανται τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης παρουσίας των αδέσποτων και κυρίως εκείνων που έχουν υποστεί σωματικές βλάβες και έχουν οδηγηθεί στο Νοσοκομεία.
Τα ίδια δικαιώματα αναζήτησης ευθυνών έχουν ασφαλώς και εκείνοι που είναι οικονομικά θύματα αυτής της κατάστασης, αφού οι δραστηριότητές τους επηρεάζονται, αρνητικά από την «δράση» αυτών των συμπαθών ζώων.
Ηγουμενίτσα: Θα δώσει λύση με τα αδέσποτα ο Δήμος; Ηγουμενίτσα: Θα δώσει λύση με τα αδέσποτα ο Δήμος; Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 07, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.