Συνέντευξη του Κεντρικού Συντονιστή Ηπείρου και Ιονίων Νήσων και υποψήφιου βουλευτή με το Ποτάμι, Ζγούρη Φώτιου

Συνέντευξη του Κεντρικού Συντονιστή Ηπείρου και Ιονίων Νήσων και υποψήφιου βουλευτή με το Ποτάμι, Ζγούρη Φώτιου


Συνέντευξη στο Ράδιο Ηγουμενίτσα, παραχώρησε ο κεντρικός συντονιστής του Ποταμιού για την Ήπειρο και υποψήφιος Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Φώτιος Ζγούρης.

-κ. Ζγούρη, κατ αρχήν πείτε μας σας παρακαλώ, τι ακριβώς σημαίνει κεντρικός συντονιστής του Ποταμιού για την Ήπειρο;

Το Ποτάμι όπως ίσως γνωρίζετε δεν έχει «κομματικά στελέχη» με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Συμμετέχουν σε αυτό εθελοντές, άνθρωποι δηλαδή που αυτοβούλως εγγράφηκαν μέσω διαδικτύου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το κινήματος και συμμετέχουν σε αυτό με όποιον τρόπο επιθυμούν: προτείνουν λύσεις, καταθέτουν προτάσεις κτλ. Ο κεντρικός συντονιστής κάνει αυτό που λέει και η ίδια η λέξη: συντονίζει όλους αυτούς τους εθελοντές σε επίπεδο Νομού και Περιφέρειας και είναι ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ αυτών και των κεντρικών στην Αθήνα.

-Το Ποτάμι έχει επιλέξει να μην έχει κομματικά γραφεία και υπαλλήλους σε κάθε Νομό της Ελλάδας και σε πολλές περιοχές ούτε εκλογικό κέντρο. Πως εξηγείται αυτό;

Η απάντηση είναι πού απλή! Το Ποτάμι χρηματοδοτείται μόνο από τους φίλους και εθελοντές του. Είναι το μόνο κόμμα που από τον περασμένο Φεβρουάριο έδωσε αναλυτική κατάσταση για το που βρήκε τα χρήματα για τον προηγούμενο προεκλογικό αγώνα και που τα ξόδεψε. Δυστυχώς, κανένα άλλο κόμμα δεν το έκανε. Τα γραφεία, οι κομματικοί υπάλληλοι, τα εκλογικά κέντρα, στοιχίζουν, Και το Ποτάμι δεν σπαταλά χρήματα που δεν έχει, Και ούτε πρόκειται να ακολουθήσει τις πρακτικές των άλλων. Το Ποτάμι δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες. Και δεν πρόκειται να ζητήσει δάνεια από τους τραπεζίτες για να συντηρεί κομματικούς στρατούς, γραφεία κτλ. Ας μας εξηγήσουν όλοι οι υπόλοιποι που βρίσκουν τα χρήματα και μπορούν να έχουν γραφεία, υπαλλήλους και όλο αυτό το χαρτομάνι που γεμίζει τις πόλεις μας σε κάθε εκλογική διαδικασία. Εμείς είπαμε από την αρχή ότι θα κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Και το εννοούμε! Ο κόσμος νομίζω ότι καταλαβαίνει τη διαφορά…

-Ποιος είναι ο στόχος του Ποταμιού για τις επικείμενες εκλογές; Ο επικεφαλής έχει μιλήσει για 10%, Οι δημοσκοπήσεις όμως δεν φαίνεται να συμφωνούν…

Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι δεν πολεμάμε τις δημοσκοπήσεις, δεν πιστεύουμε σε θεωρίες συνομωσίας. Οι δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφία της στιγμής. Η αλήθεια είναι ότι στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η συσπείρωση το Ποταμιού ήταν μικρή. Όμως στη συνέχεια άρχισε η επανάκαμψη. Ήδη οι αναλυτές μας λένε ότι έχουμε περάσει το εκλογικό μας ποσοστό (6,1%) και η τάση είναι ανοδική. Έχουμε θέσει λοιπόν ως στόχο το 10% και ναι, νομίζω ότι είναι εφικτός. Ο κόσμος έχει κουραστεί να επιλέγει τον έναν για να μην εκλεγεί ο άλλος. Δεν θέλει πλέον την αρνητική ψήφο, θέλει να ψηφίσει θετικά. Αν το Ποτάμι κατάφερε να επηρεάσει τα πράγματα με το 6%, φανταστείτε πόσο μπορεί να επηρεάσει με 10%! Θα γίνει ο καταλύτης για να έρθουν στο προσκήνιο, να κυβερνήσουν οι άξιοι, οι επαΐοντες της κοινωνίας μας.

Πιστεύω λοιπόν ότι ο στόχος της τρίτης θέσης με διψήφιο ποσοστό είναι εφικτός και είναι και για το καλό της κοινωνίας μας.

-Με ποιον θα συνεργαστείτε; Ποιον προτιμάτε μεταξύ ΝΔ και Σύριζα;

Σας λέω με κάθε ειλικρίνεια ότι με κανέναν από του δύο δεν νιώθουμε άνετα… Η μεν ΝΔ, ένα κόμμα που κυβέρνησε για αρκετά χρόνια πριν την κρίση αλλά και μέχρι πριν 8 μήνες μέσα στην κρίση, έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση της χώρας. Και ο λαός την τιμώρησε πολύ πρόσφατα. Και σήμερα εμφανίζεται και πάλι ως η σωτηρία μας, ουσιαστικά με μοναδικό επιχείρημα «ψηφίστε εμάς για να μην βγει ο Σύριζα»!! Είναι φοβερό, αλλά ακόμα δεν έχουμε ακούσει ούτε μια συγκεκριμένη πρόταση, ούτε καν ένα σχέδιο. Από την άλλη ο Σύριζα κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα – έκλεισαν οι τράπεζες, επιβλήθηκαν capital controls που γονάτισαν την πραγματική οικονομία –και τόσα άλλα που είναι πολύ πρόσφατα για να τα ξεχάσουμε. Και τώρα μας λένε ότι τα λάθη τους ήταν από έλλειψη εμπειρίας την οποία απέκτησαν –προφανώς στην πλάτη μας - και έτσι μπορούν τώρα να τα καταφέρουν.

Η αλήθεια όμως είναι ότι μόνο το Ποτάμι κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις:έχουμε δεσμευτεί για «κανέναν άλλο φόρο», έχουμε προτείνει λύση για το ασφαλιστικό, για το μεταναστευτικό, για την φοροαποφυγή! Και το βασικότερο:έχουμε ανακοινώσει 25 πρόσωπα που μπορούν να κυβερνήσουν αύριο. Δείτε το ψηφοδέλτιο επικρατείας του Ποταμιού! Ο κ. Διαμαντούρος, ο κ. Μαρκής, ο κ. Αλεβιζάτος είναι οι άνθρωποι που ακόμα και οι «εχθροί» μας παραδέχονται την επάρκεια και αξιοσύνη τους. Γιατί αποφεύγουν οι δυο μεγάλοι μονομάχοι να μας πουν με ποιος θα κυβερνήσουν;

Όμως στην πολιτική δεν συνεργάζεσαι με όποιον συμπαθείς. Συνεργάζεσαι με όποιους επιλέγει ο λαός στις εκλογές. Και η συνεργασία δεν γίνεται για να μοιράσουμε τις καρέκλες της εξουσίας, αλλά μόνο για το καλό της πατρίδας μας! Γι αυτό έχουμε πει: όρος για να στηρίξουμε μια κυβέρνηση είναι να μην κυβερνήσουν τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, οι άεργοι των κομματικών γραφείων, αλλά οι επαΐοντες της κοινωνίας μας. Και όποιος και αν είναι πρώτος, θα πρέπει να δεχθεί το πλάνο και τις προτεραιότητές μας: ανεργία, καταπολέμηση της μικρής και μεγάλης διαπλοκής και παιδεία.

-Δεν είναι λίγο γενικόλογο αυτό; Δηλαδή λέτε με όποιον να είναι, εμείς συνεργαζόμαστε αρκεί να είμαστε στην κυβέρνηση;

Μα ακριβώς το αντίθετο λέμε! Καταλαβαίνω βεβαίως την ερώτηση:ο κόσμος έχει συνηθίσει το παλιό κομματικό σύστημα να συναλλάσσεται σε επίπεδο υπουργείων. «Δώσε μου 2-3 υπουργεία να κάνω τη δουλειά μου, να βολέψω πέντε φίλους» και εκεί σταματάει η διαπραγμάτευση. Π.χ. όλοι θυμόμαστε τα 4-2-1 της συγκυβέρνησης ΝΔ-Πασοκ-Δημαρ.

Εμείς είπαμε ότι θα τα κάνουμε όλα διαφορετικά. Δεν θέλουμε να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση, δεν θέλουμε θεσούλες και υπουργεία. Για να στηρίξουμε την επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσουμε στο πλάνο και στους ανθρώπους που θα εφαρμόσουν το πλάνο αυτό. Και πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε σε ένα πλάνο, ο κόσμος αυτό ζητάει, να συνεργαστούμε για το καλό της πατρίδας μας.

Και ένα δυνατό Ποτάμι μπορεί να επιβάλλει την συνεργασία για το καλό της πατρίδας και όχι για να σώσει το παλιό πολιτικό σύστημα μοιράζοντας θέσεις και υπουργεία!

-Ο Σύριζα μιλάει για το παλιό και νέο που πρεσβεύει ο ίδιος. Μάλιστα κατατάσσει το Ποτάμι στο παλιό, λέει ότι είστε συστημικό κόμμα και μάλιστα με σχέσεις με την διαπλοκή. Τι λέτε γι αυτό;

Οι όροι παλιό ή νέο δεν έχουν να κάνουν ούτε με τις ηλικίες ούτε με το πόσο λίγο ή πολύ έχει κυβερνήσει κάποιος. Έχουν να κάνουν με τις ιδέες, με τις προτάσεις για την διακυβέρνηση! Και αναρωτιέμαι: είναι το νέο ο κ. Μπαλτάς; Με την ρετσινιά της αριστείας; Είναι το νέο η κα Τασία που έλεγε ότι οι πρόσφυγες λιάζονται; Και ακόμα χειρότερα, είναι το νέο να ακούς έναν πρωθυπουργό να λέει ότι έκανε λάθος σε κάποιος επιλογές, αλλά αυτές τις επιλογές να είναι επικεφαλής στα ψηφοδέλτια του Σύριζα;

Εμείς λέμε ότι το παλιό, το σαθρό πολιτικό σύστημα είναι η ΝΔ, το Πασόκ, ο Σύριζα. Λέμε ότι τους ζήσαμε καλά όλους μας, τους πληρώσαμε ακριβά! Και είναι η ώρα να τους ψαλιδίσουμε τα φτερά, να τους δώσουμε το μήνυμα ότι οι παλιές πρακτικές έχουν πλέον τελειώσει!

Όσο για το αν το Ποτάμι είναι το παλιό, νομίζω ότι ο κόσμος βλέπει και μπορεί να κρίνει. Ένα κίνημα που δημιουργήθηκε από το μηδέν, χωρίς χρηματοδότηση, που τα έκανε όλα διαφορετικά από την πρώτη στιγμή, που δεν λαΐκισε ποτέ, δεν έταξε, δεν χάιδεψε αυτιά, παρά μόνο είπε την αλήθεια δεν μπορεί να είναι το παλιό! Και δείτε, ότι έχουμε πει, έχει επαληθευθεί!

Τέλος, για τα περί διαπλοκής: αρκετά στελέχη, μικρά και μεγάλα, του Σύριζα άλλά και διάφοροι blogger που δεν ξέρει κανείς ποιοι είναι, συνεχίζουν αυτό το παραμύθι. Εδώ και 18 μήνες ψάχνουν να βρουν το παραμικρό ψεγάδι για το Ποτάμι, για όλους μας, Δεν έχουν βρει τίποτε γιατί δεν υπάρχει κάτι να βρουν. Δεν έχουν κάτι να προσάψουν στο Ποτάμι, δεν μπορούν να απαντήσουν στα επιχειρήματα μας, τους χαλάμε την μαγιά όταν μιλάμε για κατάργηση των κομματικών στρατών στο κράτος, και τους μένει απλά να πετάνε λάσπη. Και όπως έχει πει πολύ πρόσφατα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ας μην συνεχίσουν την λάσπη αυτή. Ξέρουμε και εμείς πολύ καλά ποιοι έχουν συχνές επαφές με την διαπλοκή, ποιοι πήραν μεγάλα δημόσια έργα με απευθείας αναθέσεις το περασμένο 7μηνο κ.α. Δεν θέλουμε να αντιπαρατεθούμε προεκλογικά σε αυτό το επίπεδο. Αλλά αυτή η στάση μας ας μην εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Μπορούμε να απαντήσουμε και εμείς και μάλιστα με στοιχεία, όχι με λάσπη…

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Θεσπρωτούς, για τις επικείμενες εκλογές;

Θέλω να απευθυνθώ σε κάθε συμπολίτη μας και να τον προτρέψω να κάνει την υπέρβασή του, να τολμήσει, να βγει μπροστά και να ψαλιδίσει τους δυο μεγάλους μονομάχους, να δυναμώσει το Ποτάμι. Γιατί μετά τα «Ζαπεια», μετά το «λεφτά υπάρχουν», μετά το «πρώτη φορά αριστερά», ας πούμε πρώτη φορά στα σοβαρά! Τώρα Ποτάμι! Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί και θα σωθεί, χωρίς να γκρεμίσουμε τα πάντα. Αρκεί να το τολμήσουμε.
Συνέντευξη του Κεντρικού Συντονιστή Ηπείρου και Ιονίων Νήσων και υποψήφιου βουλευτή με το Ποτάμι, Ζγούρη Φώτιου Συνέντευξη του Κεντρικού Συντονιστή Ηπείρου και Ιονίων Νήσων και υποψήφιου βουλευτή με το Ποτάμι, Ζγούρη Φώτιου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 16, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.