Πρόταση Θεσπρωτών να επανέλθει το ιστορικό όνομα Μενίνα στη Νεράιδα Θεσπρωτίας

Πρόταση Θεσπρωτών να επανέλθει το ιστορικό όνομα Μενίνα στη Νεράιδα Θεσπρωτίας

 
Θεσπρωτοί προτείνουν να επανέλθει το ιστορικό όνομα Μενίνα στη Νεράιδα Θεσπρωτίας! Και αυτό, γιατί παραπέμπει στη νικηφόρα μάχη κατά των Γερμανών και των Αλβανοτσάμηδων συνεργατών τους, που ήταν μια κορυφαία στιγμή εθνικής αντίστασης. Άλλωστε, παρά τη μετονομασία σε Νεράιδα, συνήθως χρησιμοποιείται το παλαιό όνομα Μενίνα. 
 
Tο χωριό ανήκει διοικητικά στο Δήμο Σουλίου, βρίσκεται σε υψόμετρο 70 μ. και απέχει 20χλμ από την Ηγουμενίτσα. 
 
Έχει σήμερα περίπου 150 κατοίκους. 
 
Τη πενταετία 1953 - 1957 σημειώνονται πολλές μετονομασίες χωριών στην Ελλάδα, 760 για την ακρίβεια. 
 
Το 1955, ειδικά, ήταν η χρονιά της μαζικής αλλαγής στα ονόματα των χωριών μας. 
 
Ανάμεσα 1958 και 1971 πραγματοποιήθηκαν άλλες 326. 
 
Έκτοτε οι μετονομασίες των οικισμών γίνονται σπάνιες. 
 
Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών εγκρίνει σποραδικά κάποια μετονομασία. 
 
Πέραν όμως από την ενημερωτική ιστορική αυτή αναδρομή, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έρευνα για το τι σημαίνουν εκείνα τα ονόματα, που, παρά την υποχρεωτική τους αλλαγή (μέσα από την εθνική πολιτική του περασμένου αιώνα) δεν λένε να σβήσουν από τη λαϊκή ντοπιολαλιά και χρησιμοποιούνται αναλλοίωτα από γενιά σε γενιά για εκατοντάδες χρόνια. 
 
Και αυτό συμβαίνει, τόσο όταν το όνομα του τοπωνυμίου αποτελεί λέξη τού καθημερινού λεξιλογίου, της ζωντανής γλώσσας και οι υπάρχουσες γενιές κατανοούν τη σημασία του, όσο και όταν συνδέεται αναπόσπαστα με ιστορικό γεγονός.
 
Πρόταση Θεσπρωτών να επανέλθει το ιστορικό όνομα Μενίνα στη Νεράιδα Θεσπρωτίας  Πρόταση Θεσπρωτών να επανέλθει το ιστορικό όνομα Μενίνα στη Νεράιδα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 04, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.