ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΤΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (+ΦΩΤΟ)

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΤΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (+ΦΩΤΟ)


Κυρίες και κύριοι

Σας ευχαριστώ για την παρουσίας σε αυτή την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση που σηματοδοτεί την έναρξη και τυπικά του προεκλογικού μας αγώνα.

Έπειτα από εφτά μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης, και εξαντλώντας τα όρια της λαϊκής εντολής που πήραμε στις 25 του Γ ενάρη, επιστρέφουμε στην ετυμηγορία των πολιτών.

Ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα δώσαμε σκληρές μάχες τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Μάχες σε αντίξοες συνθήκες, μάχες με πολύ ισχυρούς αντιπάλους. Αναλάβαμε την ιστορική ευθύνη να παλέψουμε για τα λαϊκά συμφέροντα την ώρα που η κοινωνία στέναζε κάτω από την πίεση της βίαιης λιτότητας που της επιβλήθηκε.

Κάποιες από τις μάχες τις κερδίσαμε, κάποιες τις χάσαμε. Δε φοβηθήκαμε όμως να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε. Προχωρήσαμε και ξεπεράσαμε τα όρια της διαπραγμάτευσης.

Κάναμε τα πάντα.

 
Καθίσαμε στο τραπέζι διεκδικώντας έντιμο συμβιβασμό, σηκωθήκαμε από το τραπέζι όταν μας εκβίαζαν, κάναμε στάση πληρωμών προς τους δανειστές,

προσφύγαμε στη λαϊκή ετυμηγορία με το δημοψήφισμα, ενώ παράλληλα διασφαλίσαμε καταβολή μισθών συντάξεων και εύρυθμης λειτουργίας του κράτους.

Δεν υπολογίσαμε το προσωπικό πολιτικό κόστος. Είμαστε περήφανοι γι αυτό.

Κάποιοι μηδενίζουν με μεγάλη ευκολία αυτόν τον αγώνα. Κάνουν σκόπιμα ότι δεν καταλαβαίνουν, ή αρνούνται την πραγματικότητα.

Πως καταλήξαμε σε αυτό το αποτέλεσμα;

Μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που μας επιβλήθηκε βίαια, κάτω από τους εκβιασμούς των δανειστών και μέσα από την πίεση της ντόπιας αντιπολίτευσης για συμφωνία άνευ όρων, προσπαθήσαμε να βρούμε στηρίγματα σε χώρες εκτός Ευρωζώνης. Δεν καταφέραμε να βρούμε την απαραίτητη χρηματοδότηση, ώστε να αντιπαλέψουμε με καλύτερους όρους τους δανειστές στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.

 
Έτσι φτάσαμε να έχουμε τρεις επιλογές:

Μία Δύσκολη συμφωνία

Μνημόνιο με δραχμή που ήταν και η επιλογή Σόιμπλε Ή ασύνταχτη χρεοκοπία

Μπροστά σε αυτές τις τρεις επιλογές. Πήραμε μια σκληρή απόφαση.

Σταθμίσαμε το κόστος της επιλογής μας για τα αδύναμα λαϊκά στρώματα. Αυτοί θα πλήρωναν το μάρμαρο και όχι η ολιγαρχία που θωρακίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια βγάζοντας τα λεφτά της στο εξωτερικό.

Επιλέξαμε να μείνουμε εντός πλαισίου και να διευρύνουμε τις ρωγμές που ανοίξαμε στην Ευρωζώνη. Ρωγμές για τις οποίες παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις, έχοντας στο πλευρό μας την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε με τους δανειστές είναι δύσκολη. Είναι μακριά από αυτό που εμείς οραματιζόμαστε για τον τόπο μας. Εμείς δεν πρόκειται να πούμε ότι το μνημόνιο είναι ευλογία για τη χώρα, ούτε ότι αν δεν υπήρχε έπρεπε να το εφεύρουμε.

Κάποιοι λένε ότι ο αγώνας αυτός που δώσαμε πήγε χαμένος.

Απαντάμε. Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει.

Είμαστε εδώ για να προστατέψουμε τους πολίτες από την εκδικητική μανία του καθεστώτος της διαφθοράς, του πολιτικού συστήματος της διαπλοκής που έφερε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση.

Είμαστε εδώ για να μοιράσουμε δίκαια τα βάρη της δύσκολης συμφωνίας και να κατανείμουμε σωστά το εμπροσθοβαρές πακέτο των 35 εκατομμυρίων για την ανάπτυξη.

Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε τη σταθερότητα και να διεκδικήσουμε την απομείωση του χρέους που κάποιοι το θεωρούσαν βιώσιμο.

Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να κλαίμε πάνω από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Δε θα παραδώσουμε τα όπλα τόσο εύκολα. Ανοίγουμε δρόμους, κοιτάμε μπροστά, μόνο μπροστά.

Ξέρω καλά ότι η συμφωνία έφερε απογοήτευση και πικρία. Πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να δεχθούμε την κριτική όσων στάθηκαν στο πλευρό μας. Κάναμε λάθη. Όποιος πράττει κάνει λάθη. Κάποιες φορές ίσως υποεκτιμήσαμε το συσχετισμό δυνάμεων. Ήμασταν η πρώτη χώρα που αμφισβήτησε εμπράκτως το μοντέλο της λιτότητας. Κι αυτό δεν είναι λίγο.

Προτάξαμε τη Δημοκρατία σε μια Ευρωπαϊκή ελίτ που της γύρισε επιδεικτικά την πλάτη.

Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να χάσουμε την αγωνιστικότητα μας.

 
Αυτούς τους εφτά μήνες πρέπει να θυμόμαστε ότι βαδίσαμε σε κινούμενη άμμο. Γι αυτό δεν ευθύνονται μόνο οι δανειστές που μας οδήγησαν σε οικονομική ασφυξία. Ευθύνονται και όλοι αυτοί που σήμερα μας κουνούν το δάχτυλο αλλά μέχρι χθες υπονόμευαν την εθνική προσπάθεια για απεμπλοκή από τα μνημόνια.

Σε πλήρη στοίχιση με τους δανειστές ζητούσαν μία οποιαδήποτε συμφωνία δηλώνοντας πρόθυμοι για ότι και να μας ζητούσαν. Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός διεκδικούσε με σθένος τα δίκαια του ελληνικού λαού, αυτοί γευμάτιζαν με Ευρωπαίους αξιωματούχους και πρόβαραν κοστούμια εξουσίας.

Με αυτόν τον τρόπο αποδυνάμωναν τη διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης και λειτουργούσαν σαν δούρειος ίππος ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Μέσα στο σενάριο της Αριστερής παρένθεσης, που με πάθος ντόπιοι και ξένοι σχεδίασαν και πάσχισαν να το κάνουν πράξη, από την πρώτη μέρα, εμείς προσπαθήσαμε να πετύχουμε ότι καλύτερο στη διαπραγμάτευση και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας στο εσωτερικό.

Καταφέραμε να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα και να αλλάξουμε τους όρους με τους οποίους η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη αντιμετώπιζε την χώρα. Γκρεμίσαμε το μύθο του τεμπέλη Έλληνα που ζει εις βάρος των άλλων, και αποκαλύψαμε τα πραγματικά αίτια της κρίσης και το ρόλο που παίζει ο κάθε εμπλεκόμενος. Οι μάσκες έπεσαν.

Ανατρέψαμε το σχεδιασμό ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που ήθελαν δραχμή με μνημόνιο, καλύπτοντας παράλληλα το χρηματοδοτικό κενό για την επόμενη τριετία και σταθεροποιώντας στο μέτρο του δυνατού την οικονομία.

Σε αυτή την προσπάθεια χάσαμε πράγματα. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Αναγκαστήκαμε να υπαναχωρήσουμε σε σχέση με το πρόγραμμα μας.

Δεν αποτινάξαμε όμως την αριστερή, ριζοσπαστική μας ταυτότητα. Με καθαρή αντίληψη του συσχετισμού δυνάμεων και ανάγνωση της πραγματικότητας προχωρήσαμε σε μια δύσκολη επιλογή με γνώμονα την αγωνία και το μέλλον της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Παρά τη μάχη που δίναμε στο εξωτερικό προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και στο εσωτερικό μέτωπο. Η κυβέρνηση έδειξε δείγματα γραφής αυτούς τους εφτά μήνες, φέρνοντας μονομερώς νομοσχέδια βάση του προγράμματος της:

Φέραμε το μέτρο των εκατό δόσεων που ανακούφισε μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Φέραμε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βοήθησε χιλιάδες από τους ποιο αδύναμους συμπολίτες μας, με τρόφιμα ρεύμα και κατοικία.

Καταργήσαμε το 5ευρο στα νοσοκομεία

Επανασυστήσαμε τη δημοτική αστυνομία, επαναφέραμε τους σχολικούς φύλακες, επαναλειτουργήσαμε την ΕΡΤ, επαναφέραμε 2.500 απολυμένους εκπαιδευτικούς.

Φέραμε αλλαγές στη δικαιοσύνη, αποσυμφορήσαμε τις φυλακές και εξανθρωπίσαμε τις συνθήκες κράτησης.

 
Αυτά δεν ήταν ούτε εύκολα ούτε δεδομένα, παλέψαμε για να τα πετύχουμε.

Παρά το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για τη χώρα, και τα στενά περιθώρια ελιγμών, διεκδικήσαμε λύσεις και δώσαμε μάχη για τα τοπικά ζητήματα είτε πρόκειται για χρόνια προβλήματα είτε για μικρά ζητήματα που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Μέσα από συλλογικές και συντονισμένες προσπάθειες έχουμε θέσει σε ανώτερο επίπεδο στις αρμόδιες αρχές, τα μεγάλα και ανοιχτά ζητήματα της Θεσπρωτίας με συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και λύσεις.

Όσον αφορά το λιμάνι

ολοκληρώνονται οι εργασίες στη Β' φάση ώστε να καταστεί εφικτή η ανάπτυξη της κρουαζιέρας. Αμέσως μετά πρέπει να ανοίξει η συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το μοντέλο αξιοποίησης των νέων δυνατοτήτων που θα προκύψουν στον τουρισμό.

Επίσης παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο έργο της Γ’ φάσης του λιμένα ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε την διαφάνεια στην εκτέλεση του έργου.

Το χρόνιο ζήτημα της χερσαίας ζώνης και ο γκρίζος χαρακτήρας της, αποτελεί πεδίο διεκδίκησης και ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με τον δήμο Ηγουμενίτσας για την από κοινού προσπάθεια επίλυσης του.

Τα μεγάλα έργα υποδομής που είναι προγραμματισμένα όπως το ΒΙΟΠΑΘΕ και το Εμπορευματικό Κέντρο έχουν δρομολογηθεί σε συνεννόηση με του φορείς.

Όσον αφορά το πρώτο, παρότι εμφανίστηκε μια αβελτηρία από πλευράς ΥΠΑΠΕΝ αναμένεται η παραλαβή του οικονομικού αντικειμένου του έργου.

Για το βιοτεχνικό πάρκο είναι στοίχημα να προχωρήσουμε, κατόπιν διαβούλευσης που ήδη ξεκίνησε, στην πιο ενδεδειγμένη λύση για όλον τον νομό.

Μεγάλη προσπάθεια έχει γίνει αυτούς τους μήνες για την στήριξη των δομών υγείας της περιοχής μας, μια προσπάθεια που ήδη έχει φέρει τα πρώτα αποτελέσματα.

Έχουμε παραδώσει έγκαιρα το χάρτη υγείας και τα κενά σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό στο Υπουργείο. Στις δρομολογημένες προσλήψεις στην Υγεία, η Θεσπρωτία δια στόματος Αλ. Τσίπρα μπήκε σε πρώτη προτεραιότητα ως νομός. Επίσης η Ήπειρος στελεχώθηκε με 11 νέα ασθενοφόρα στον στόλο και έχουμε ήδη ζητήσει την κάλυψη θέσεων σε πληρώματα ΕΚΑΒ.

θέσαμε εγκαίρως κοινοβουλευτικά και επιτύχαμε την παραμονή των γενικών ιατρών 5ετούς θητείας, που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει την απόλυσή τους.

Επιπλέον, οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται για τις αιματολογικές τους εξετάσεις στο κτήριο του ΕΟΠΥΥ και στο Κ.Υ. Ηγ/τσας μετά την προμήθεια εξοπλισμού και προσωπικού αντίστοιχα.

Αποτρέψαμε το δρομολογημένο κλείσιμο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας της Ηγουμενίτσας, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τις ήδη υποβαθμισμένες εργασιακές συνθήκες.

Πρώτος εγώ γνωρίζω ότι αυτά δεν είναι αρκετά. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Δεν ήταν όμως και τίποτα, για να τα μηδενίσουμε όπως κάνουν κάποιοι.

Αυτοί οι μήνες που πέρασαν μπορεί να ήταν λίγοι, όμως ο πολιτικός χρόνος με ότι αυτός έφερε ήταν πολύς. Πλέον είμαστε πιο έμπειροι πιο έτοιμοι και πιο αποφασισμένοι.

Φίλες και φίλοι

Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική κυριαρχία.

Το παλιό πολιτικό καθεστώς και το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που εκπροσωπεί επιχειρεί να επανέλθει.

Αυτό το σύστημα που ο λαός αποδοκίμασε και απέρριψε, αυτό το σύστημα που εξέθρεψε το πελατειακό κράτος, αυτό το σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα, προσπαθεί να επιστρέψει.

Δε θα του το επιτρέψουμε.

Ζητάμε ισχυρή λαϊκή εντολή για να συνεχίσουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε.

Ζητάμε ισχυρή λαϊκή εντολή για να τελειώνουμε με το χθες.

Ζητάμε ισχυρή λαϊκή εντολή για να προχωρήσουμε μόνο μπροστά.

Σας ευχαριστώ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΤΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (+ΦΩΤΟ) ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΤΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.