Όλα μαζί τα λαογραφικά μουσεία της Θεσπρωτίας θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά εκθεσιακό κέντρο στο Λάμποβο

Όλα μαζί τα λαογραφικά μουσεία της Θεσπρωτίας θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά εκθεσιακό κέντρο στο Λάμποβο

 
Όλα μαζί, 10 περίπου, τα λαογραφικά μουσεία της Θεσπρωτίας, θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά εκθεσιακό κέντρο στην εμποροπανήγυρη (Λάμποβο) Παραμυθιάς. 
 
Η πρωτοβουλία ανήκει στο λαογραφικό μουσείο Πολυδρόσου, το πρώτο, που ιδρύθηκε στο νομό, και υιοθετήθηκε τόσο από τα άλλα μουσεία όσο και από το δήμο Σουλίου. 
 
Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολυδροσιτών Αναστάσιος Μαρτίνης, επιδίωξη είναι να υπάρξει κοινή και συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης και προβολής του ανεκτίμητου λαογραφικού θησαυρού της Θεσπρωτίας. 
 
Και ο Λάμποβος Παραμυθιάς, η αρχαιότερη εμποροπανήγυρη στην Ήπειρο, είναι μια καλή ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση, αφού οι επισκέπτες, μέσα σε μια εβδομάδα, είναι χιλιάδες. Κάθε χρόνο οι θεματικές ενότητες θα είναι διαφορετικές. 
 
Φέτος, που ξεκινά ο θεσμός, με τη συμμετοχή και του αρχαιολογικού μουσείου Ηγουμενίτσας, γενικά το θέμα θα έχει να κάνει με μια πτυχή της παραδοσιακής ζωής, που αφορά στη φόρτωση και στο ζύγισμα αντικειμένων. 
 
Στο περίπτερο θα υπάρχει και οθόνη με προβολές, ενώ οι νέοι/ες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν ηλεκτρονικά σημειώσεις σχετικά με την παράδοση και οι καλύτερες από αυτές θα βραβευτούν. 
 
Να σημειωθεί ότι τα λαογραφικά μουσεία Θεσπρωτίας, όπου βρίσκουν στέγη οι υλικές μαρτυρίες του τόπου, ιδρύθηκαν είτε από άτομα είτε από συλλόγους με σκοπό να προβάλλουν τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής και να δημιουργήσουν έναν πνευματικό πυρήνα αντάξιο των παραδόσεων και της ιστορίας της. 
 
Ο ρόλος των λαογραφικών μουσείων είναι πολύ σημαντικός. 
 
 Κάθε λαογραφικό μουσείο προσφέρει ένα κομμάτι της κοινής δημιουργίας του τοπικού πληθυσμού και την ίδια στιγμή φιλοξενεί αντικείμενα, που εκφράζουν με ξεχωριστή έμφαση είτε μια ορισμένη χρονική περίοδο είτε δραστηριότητες από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
 
Όλα μαζί τα λαογραφικά μουσεία της Θεσπρωτίας θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά εκθεσιακό κέντρο στο Λάμποβο  Όλα μαζί τα λαογραφικά μουσεία της Θεσπρωτίας θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά εκθεσιακό κέντρο στο Λάμποβο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 05, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.