Πολιτική παρέμβαση του Θεσπρωτού, Κώστα Μπέση, μέλους της Π.Ε. της Ν.Δ.

Πολιτική παρέμβαση του Θεσπρωτού, Κώστα Μπέση, μέλους της Π.Ε. της Ν.Δ.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhm93vBP9mDfvmwFwYRP-3I1zPhHkVOv2VrPi8dS6DVjVrPPjYW3v6be_6nb5GBXR1tv_W6_gjeicHpt8gPpSbSWbqNNYw2lBtj7hNxeSQBv-cXU2N3C9SDvkG0zRUYgOd1c3EXd2X1_U/s400/mpeshs.jpg
 
Έξι μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ , μεταξύ των οποίων και ο πρώην πολιτευτής στη Θεσπρωτία κ. Κωνσταντίνος Μπέσης, παρεμβαίνουν με το ακόλουθο κείμενο στις διεργασίες:

Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με τον λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη ..λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη
Αυτό το απόσπασμα της ιδρυτικής διακήρυξης της Νέας Δημοκρατίας συμπυκνώνει τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η παρέμβαση που διενεργούμε, μετά την έναρξη της διαδικασίας διαδοχής του Προέδρου του κόμματός μας. Μια παρέμβαση που σκοπό έχει να θέσει τα πραγματικά ζητήματα που μας φέρνουν σήμερα να αναζητούμε τους λόγους που ο ελληνικός λαός δεν πείθεται από την πολιτική μας πρόταση.
Η έναρξη της διαδικασίας διαδοχής του κόμματος μας, προέκυψε μετά από μια μεγάλη ήττα της παράταξης (η τρίτη μέσα σ’ ένα χρόνο). Παρά τα δεδομένα προβλήματα που εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση μέχρι σήμερα αναλώνεται στα πρόσωπα τα οποία επιθυμούν να αναλάβουν.
Η έμφαση στα πρόσωπα και όχι στην πολιτική πρόταση που πρεσβεύουν συνδέεται με την προσέγγιση που υπάρχει στη σύγχρονη πολιτική, ότι αυτό που καθορίζει εν πολλοίς το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η επικοινωνία και τα πρόσωπα. Οι ηγέτες γίνονται διαχειριστές της εξουσίας ενώ οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι απότοκο της εργασίας κάποιων τεχνοκρατών.
Αυτή η εργαλειακή αντιμετώπιση δεν είχε ούτε έχει σχέση με τα λαϊκά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της παράταξης που ίδρυσε ο Κων/νος Καραμανλής. Η άμεση επαφή με την κοινωνία, με τον Έλληνα της δημιουργίας και της προκοπής, του μεροκάματου, της οικογένειας, ήταν το μεγάλο πλεονέκτημα της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. Κάθε φορά που η παράταξή μας υπερασπίστηκε με σθένος τους ανθρώπους που εκπροσωπεί, ο ελληνικός λαός την επιβράβευε σε όλα τα επίπεδα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, αυτής της επώδυνης αλλά και λυτρωτικής διαδικασίας ανασυγκρότησης, θέτουμε ένα πλαίσιο με συγκεκριμένους άξονες που πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει τις απαντήσεις εκείνες προς τα στελέχη αλλά και τα μέλη και τους ψηφοφόρους της παράταξης ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει ένα κόμμα λαϊκό, πατριωτικό, κοινωνικό, που στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της πατρίδας μας αλλά και την αναπτυξιακή της ανασυγκρότηση.
Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουμε σαν παράταξη συνολικά είναι κρίσιμα.
Παραμένει η Νέα Δημοκρατία ένα κόμμα λαϊκό; Ποια είναι η σχέση της με τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα, με τη μεσαία τάξη, με τις κοινωνικές εκείνες ομάδες αλλά και τους επαγγελματικούς κλάδους που αποτελούν έως τώρα τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας αλλά και της παράταξης διαχρονικά;
Οφείλουμε να σκύψουμε και πάλι στις αξίες που μας ενώνουν διαχρονικά. Να νοηματοδοτήσουμε ξανά το λόγο που αγωνιζόμαστε, ξαναβρίσκοντας την ιδεολογική μας ταυτότητα, δίνοντας πάλι το χέρι σε αυτούς που μέχρι χθες θεωρούσαν τη Νέα Δημοκρατία σπίτι τους, χωρίς αποκλεισμούς.
Για να το πετύχουμε αυτό οφείλουμε να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Το κόμμα μας, οι δομές του, η νοοτροπία δεκαετιών που στηριζόταν στην ανοχή του ανώνυμου Νεοδημοκράτη που καθημερινά παλεύει για την επικράτηση της παράταξής μας.
Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε συγκεκριμένες οργανωτικές αλλαγές:
Εκλογή του συνόλου της Πολιτικής Επιτροπής, κατάργηση των ex officio μελών της, περιορισμός του αριθμού των μελών της σε 200 μέλη, εκλογή των επικεφαλής των Γραμματειών του κόμματος από την Πολιτική Επιτροπή ενώ οι αποφάσεις του σώματος θα γίνονται με ψηφοφορία για κάθε ζήτημα και δεσμευτικές για το κόμμα.
Διενέργεια έγκαιρων προκριματικών εκλογών για τη στελέχωση του 30% των ψηφοδελτίων κάθε περιφέρειας μεταξύ των μελών του κόμματος.
Όριο στην Προεδρική θητεία και στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τους εκπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο.
Διασφάλιση της εκπροσώπησης των οργανώσεων της περιφέρειας στα όργανα του κόμματος, περιορισμός του φαινομένου των αλεξιπτωτιστών βουλευτών από το κέντρο στην περιφέρεια.
Αναβάθμιση του ρόλου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας στη διαμόρφωση και παραγωγή πολιτικών θέσεων, σε συνεργασία με τους Τομείς του κόμματος.
Καθετοποίηση της οργάνωσης με συνέργειες των τομέων και των γραμματειών του κόμματος και της νεολαίας με τους βουλευτές και τον ίδιο τον Πρόεδρο.
Οι αλλαγές στην οργανωτική διάρθρωση της παράταξης θα διαμορφώσουν μια σύγχρονη εικόνα για το πολιτικό μας φορέα ενώ οι εσωτερικές του διεργασίες δεν θα παραπέμπουν σε μια εσωτερική διαδικασία των ολίγων και εκλεκτών. Σε αυτό το πλαίσιο θα ανοίξει η συζήτηση και θα αναλυθεί με σαφήνεια το νέο πρόγραμμα της παράταξης, απλουστευμένο για τους πολλούς, κοστολογημένο και εξειδικευμένο όπου χρειάζεται.
Οι προτάσεις που θέτουμε επί τάπητος προς συζήτηση σχετικά με τον προγραμματικό μας λόγο είναι οι ακόλουθες:
Η πατριωτική φυσιογνωμία της παράταξης
Κριτική στάση απέναντι στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που εμβαθύνουν το δημοκρατικό έλλειμμα της Ε.Ε., αποδυναμώνουν τις εθνικές ταυτότητες στο όνομα μιας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ερήμην των πολιτών, ανάγκη προάσπισης των διακριτών εθνικών συμφερόντων της πατρίδας μας στα ευρωπαϊκά φόρα και όργανα, έμφαση στην προώθηση ενισχυμένων συνεργασιών μεταξύ των κρατών μελών και όχι βίαιη προσπάθεια δημιουργίας σκληρού πυρήνα που θα βάλει τις χώρες της περιφέρειας στο περιθώριο.
Χάραξη στρατηγικής σε όλα τα ανοικτά μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής, έμφαση σε μια πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική, σε περιοχές όπου η χώρα μας μπορεί να επιτελέσει ένα περιφερειακό ρόλο (Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο).
Προστασία της ελληνοχριστιανικής ιδιοπροσωπίας του Ελληνισμού, απόλυτος σεβασμός σε κάθε είδους διαφορετικές κοινότητες στην ελληνική επικράτεια, χωρίς αυτό να επιτελείται μέσω της αποχριστιανοποίησης και αποεθνικοποίησης της κοινωνίας μας.
Υιοθέτηση ενός νέου κώδικα ιθαγένειας όπου η απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας θα αποτελεί προνόμιο εκείνων που αποδεικνύουν ότι θέλουν να αποτελούν κομμάτι αυτού του λαού, διάκριση μεταξύ υπηκοότητας και ιθαγένειας, απόδοση πλήρων αστικών δικαιωμάτων δίχως υπηκοότητα (και προφανώς ιθαγένεια) στους επί μακρόν διαμένοντες αλλοδαπούς στην πατρίδα μας.
Θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της χώρας μέσω της υιοθέτησης ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για τον εξοπλισμό των ΕΕΔ, με την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας.
Το αναπτυξιακό πρότυπο της παράταξης:
Η ύπαρξη του περιοριστικού πλαισίου του Μνημονίου, ενός αποσπασματικού και συχνά αντιφατικού κειμένου έξωθεν προερχόμενου, και η πίεση ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων που δεν θέλουν να θιγούν τα κατεστημένα συμφέροντά τους κρατούν την οικονομία μας σε μια οπισθοδρόμηση.
Η χάραξη του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου καθίσταται επιτακτική. Ενός σχεδίου που θα θέτει σε πρώτη προτεραιότητα:
τη στήριξη της μεσαίας τάξης,
την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της προστιθέμενης αξίας της οικονομίας μας,
την περιφερειακή ανασυγκρότηση με έμφαση τον πρωτογενή τομέα
την ανάδειξη των τοπικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων,
την αποδόμηση των πάσης φύσεως καρτέλ που καταδυναστεύουν κάθε ικμάδα παραγωγής και υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων.
Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο είναι εξόχως σημαντικά εφόσον θα στηρίζει την κοινωνική συνοχή μέσω της ανάσχεσης της μάστιγας της ανεργίας, της φυγής των νέων μας στο εξωτερικό, της οικοδόμησης ενός ισχυρού πλέγματος κοινωνικής προστασίας για αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Η κοστολόγηση του προγράμματος με τους δείκτες κάθε έτους, διασφαλίζει την λειτουργικότητα του, αποφεύγοντας αφενός την παροχολογία αλλά και την παντελή απουσία προγράμματος όπως αυτή παρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο στις πρόσφατες εκλογές.
Οι όροι της συζήτησης που γίνεται μέχρι αυτή την ώρα δεν μας τιμούν ως παράταξη. Αναμένουμε παρόμοιες τοποθετήσεις από κάθε υποψήφιο προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες συγκλίσεις και να αναδειχθεί ο καλύτερος πρόεδρος για τη Νέα Δημοκρατία. Ο πρόεδρος που θα ξαναφέρει την παράταξη στην θέση που της αξίζει.
 
Τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής
Μπέσης Κωνσταντίνος
 Γιαλαμά Μαρία
Κακαλή Αθανασία
Κοτρολού Μάντζιου Έλενα
Μάμαλης Σπυρίδων
Πολυμερόπουλος Βασίλειος
Πολιτική παρέμβαση του Θεσπρωτού, Κώστα Μπέση, μέλους της Π.Ε. της Ν.Δ. Πολιτική παρέμβαση του Θεσπρωτού, Κώστα Μπέση, μέλους της Π.Ε. της Ν.Δ. Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 06, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.