Κατασκοπεία ή τρομοκρατία;

Κατασκοπεία ή τρομοκρατία;


Στο μικροσκόπιο των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών και της Εισαγγελίας του Μπάρι μπήκε η σοβαρότατη υπόθεση εντοπισμού στρατιωτικού υλικού (drones) σε ελληνικό φορτηγό, το οποίο είχε αναχωρήσει από τη χώρα μας με προορισμό το Μπρίντιζι.

Όπως είχε αποκαλύψει το zougla.gr, η ιστορία ξεκίνησε την Κυριακή 29 Νοεμβρίου όταν στο λιμάνι του Μπρίντιζι εντοπίστηκε νταλίκα, με ελληνικές πινακίδες, να μεταφέρει τέσσερα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα (drones) που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς σε πολλές χώρες του κόσμου.

Το όχημα ταξίδευε στην Ιταλία με το Euroferry Εγνατία, του Ομίλου Grimaldi, με το στρατιωτικό υλικό να βρίσκεται κρυμμένο σε φορτίο με καφέ. Όπως παρατήρησαν οι άνδρες της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και τελωνειακοί, τα δύο εμπορεύματα ήταν φορτωμένα μαζί, ενώ το ύποπτο «κιβώτιο» δεν ήταν συσκευασμένο με τις ειδικές προδιαγραφές που απαιτούνται.

Επιπλέον, από τον έλεγχο των εγγράφων μεταφοράς προέκυψε ότι δεν είχαν τηρηθεί και οι απαραίτητες διαδικασίες μεταφοράς και κυκλοφορίας των εμπορευμάτων.

Όσον αφορά στα drones που μεταφέρονταν και κατασχέθηκαν, πρόκειται για αεροπλάνα που κατευθύνονται από μεγάλη απόσταση και, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που χρησιμοποιούνται σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Νεότερες πληροφορίες του zougla.gr αναφέρουν ότι στην Ιταλία ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο για τρομοκρατία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ότι τα drones είχαν μεταφερθεί στην περιοχή για τέτοιο σκοπό. Μετά από εντολή των Ιταλικών Αρχών, η ανάκριση κρατείται μυστική όπως και η κατάθεση του οδηγού του φορτηγού, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 12 έτη.

Την ίδια ώρα οι ελληνικές Αρχές, που ερωτήθηκαν από το zougla.gr για την υπόθεση, δηλώνουν άγνοια.

(Τα drones που μετέφερε το ελληνικό φορτηγό)

(Το πλοίο ανήκει στην ναυτιλιακή εταιρεία Grimaldi Lines)

Κατασκοπεία ή τρομοκρατία;

Πηγές από την Ιταλία, μιλώντας στο zougla.gr ανέφεραν πως οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για drones τα οποία να είχαν σκοπό να κατασκοπεύσουν συγκεκριμένους στόχους. Δηλαδή πρεσβείες, κυβερνητικά κτήρια αλλά και στρατιωτικές υπηρεσίες.

Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται drones τα οποία χρησιμοποιούνται από μυστικές υπηρεσίες για να κατασκοπεύουν ακόμα και ηγέτες κρατών...

Oι Ιταλικές αρχές θα συνεχίσουν να κρατούν σε μυστικότητα την έρευνα και οι εξελίξεις αναμένονται να είναι ραγδαίες.
Κατασκοπεία ή τρομοκρατία;  Κατασκοπεία ή τρομοκρατία; Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 13, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες