Η ομιλία του Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας Γιώργου Κύλλα, στην εκδήλωση για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης




Κυρίες και κύριοι,

Έχουμε την τιμή, ως 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας και εγώ προσωπικά ως Διευθυντής του, να φιλοξενούμε σήμερα στην εκδήλωση μας εκλεκτούς και σημαντικούς προσκεκλημένους και τους ευχαριστώ όλους και τον καθένα χωριστά για την παρουσία τους εδώ. Πιστεύω ακράδαντα ότι το σχολείο στη σημερινή εποχή γεμάτη αβεβαιότητες, ανασφάλειες και ετερόκλητες προκλήσεις, παραμένει ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς που μπορεί ακόμη να συμβάλει αποφασιστικά στη διατήρηση του κοινωνικού μας ιστού και στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας που κάθε μέλος της θα αισθάνεται ασφαλές, αλληλέγγυο και υπεύθυνο απέναντι στις απειλές που δέχεται κάποιο άλλο μέλος της.

Η σημερινή εκδήλωση έχει ως θέμα την «πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης» και βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε ως βασική εισηγήτρια σε ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό αλλά και παιδαγωγικό ζήτημα, την πλέον αρμόδια γι ατό, τη Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Έλενα Ράπτη, η οποία είναι συντονίστρια της εκστρατείας: «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι,

Ζούμε σε μία εποχή που τα χαρακτηριστικά της κρίσης (οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής) βαθαίνουν και επηρεάζουν όλο και το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας προκαλώντας αρνητικές συμπεριφορές, όπως η παιδική σεξουαλική κακοποίηση.

Για το λόγο αυτό, το σημερινό σχολείο οφείλει να παίξει, πέραν όλων των άλλων και το ρόλο της πρόληψης αλλά και της συναισθηματικής κάλυψης όλων των παιδιών και να ενημερώνει τους μικρούς μαθητές για τους τρόπους προφύλαξης αλλά και αντιμετώπισης μιας τέτοιας συμπεριφοράς είτε αυτή προέρχεται από ενήλικες είτε από ανήλικους. Άλλωστε στο νόμο 19/2014 «Περί Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας», ορίζεται σαφώς η υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να «διασφαλίσει ότι τα παιδιά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενημερώνονται για τους κινδύνους της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της κακοποίησης, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν, προσαρμοσμένα στην εξελικτική δυνατότητά τους».

Στο σημείο αυτό, πρέπει να σημειώσω το σημαντικό ρόλο των γονέων και της οικογένειας στο ζήτημα αυτό. Αναμένουμε από τους γονείς, να απαιτούν και να διεκδικούν, οι ίδιοι, από το εκπαιδευτικό σύστημα να παρέχει στα παιδιά τους υψηλής ποιότητας πρόσβαση σε βασική πληροφόρηση, η οποία θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν υγιείς τρόπους σεξουαλικής συμπεριφοράς, θα ενδυναμώσει την αυτοεκτίμησή τους και θα τα προστατέψει από κινδύνους. Ως εκ τούτου, προτρέπω τους γονείς να συνεργαστούν με τις σχολικές μονάδες για την καλύτερη δυνατή διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών τους. Ας εμπιστευτούμε λοιπόν ο ένας τον άλλο, ας συνεργαστούμε ειλικρινά ώστε να εξαλείψουμε από το χώρο μας οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης τόσο εντός του σχολείου όσο και εκτός αυτού. Γιατί, παιδιά που δεν έχουν κατάλληλη κα έγκυρη πληροφόρηση καθίστανται ευάλωτα τόσο να πέσουν τα ίδια θύματα κακοποίησης όσο να συμπεριφερθούν τα ίδια με κακοποιητικό τρόπο σε άλλα παιδιά.

Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, η οποία στην Ελλάδα συντονίζεται από την κ. Έλενα Ράπτη, παρουσιάζει το «Μυστικό της Νίκης», μια ιστορία κινούμενων σχεδίων (3D animation video) με ελληνικούς χαρακτήρες που περνά όλα τα μηνύματα της καμπάνιας σε γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά κυρίως σε παιδιά, με τρόπο οπτικοακουστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό, συμβάλλοντας πολύ ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση όλων και εν τέλει στην προστασία των παιδιών. Πρόκειται για μια εξαιρετική παραγωγή που έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία και να φτάσει σε γονείς και παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα. Οι μαθητές μας σήμερα είχαν την τύχη, μέσα από αυτό το Project να έρθουν σε επαφή τόσο με την κ. Ράπτη όσο και με αυτό το υλικό και να πάρουν μια γεύση για το ζήτημα ατό. Το σχολείο μας δεσμεύεται ότι θα αξιοποιήσει κατάλληλα αυτό το υλικό, αλλά και τα πορίσματα της σημερινής ημερίδας ώστε να αποτελέσει έναν ουσιαστικό πόλο προστασίας και ενημέρωσης γύρω από τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.

Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση είναι μια αποτρόπαια πράξη. Αποτελεί όμως, μια πραγματικότητα. Σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά παιδική και εφηβικής ηλικίας στη χώρα μας πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης. Εάν τα παιδιά μας είναι καλύτερα ενημερωμένα ίσως να μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή την εγκληματική πράξη, που τα τραυματίζει όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά εφ’ όρου ζωής.

Για το λόγο αυτό, σας ευχαριστώ όλους για την παρουσίας σας εδώ και δεσμεύομαι προσωπικά αλλά και εκπροσωπώντας το σύνολο των συναδέλφων εκπαιδευτικών, ότι η σημερινή εκδήλωση δε θα παραμείνει μια ευχάριστη εκδήλωση, που γίνεται για λόγους δημοσίων σχέσεων, αλλά θα αποτελέσει το έναυσμα για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στη σχολική μας κοινότητα, η οποία θα εμπλέκει όλους τους θεσμικούς παράγοντες του σχολείου μας, για την αντιμετώπιση αυτής της κοινωνικής μάστιγας που έχει να κάνει με την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.

Θέλω να ευχαριστήσω το Βουλευτή του νομού κ. Γιόγιακα που βοήθησε έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Σας ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα τις δύο εισηγήτριες που θα ακολουθήσουν.

Η ομιλία του Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας Γιώργου Κύλλα, στην εκδήλωση για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης Η ομιλία του Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας Γιώργου Κύλλα, στην εκδήλωση για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 09, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.