Βασικά σημεία της τοποθέτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην συζήτηση του απολογισμού των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ηγουμενίτσας.



Κ. Δήμαρχε

Αναφερθήκατε ότι ζούμε σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση, κατά δε την κοπή της πίτας του Δήμου είπατε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση. Αν δεν πούμε όμως την αλήθεια για αυτήν τη κατάσταση- κρίση, τότε ότι και να πούμε θα είναι κούφια λόγια. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που ζούμε είναι μια καπιταλιστική κρίση που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα τα οδηγεί στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Η δε «κατάσταση μεταβάλλεται συνεχώς» με αυτόν τον τρόπο από μια αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Μάλιστα με τα νέα μέτρα που φέρνει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ένα μεγάλο μέρος των μεσαίων στρωμάτων οδηγείται βίαια στην φτωχοποίηση. Για αυτό και όλα σχεδόν τα κοινωνικά στρώματα βρίσκονται στους δρόμους. Εκτός από τους αγρότες που είναι στην επικαιρότητα με τα μπλόκα τους, οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι ΕΒΕ, οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι μηχανικοί κλπ οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια σε αυτή πολιτική.

Αυτή αντιλαϊκή πολιτική έχει επιπτώσεις και στον Δήμο. Είναι γνωστό ότι το ασφυκτικό αντιδραστικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» έχει μετατρέψει τους Δήμους σε εχθρικούς μηχανισμούς για τα λαϊκά νοικοκυριά. Ο Δήμος δεν είναι παρά μια κρατική υπηρεσία. Το Δ.Σ δεν μπορεί να πάρει καμιά απόφαση για πρόσληψη χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να ρυθμίσει τα οικονομικά του με δικές του αποφάσεις, πρέπει να έχει την έγκριση της κυβέρνησης. (ισοσκελισμένοι ισολογισμοί, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΡΙΟ, τρίμηνοι έλεγχοι κλπ)

Είναι αλήθεια ότι οι εργαζόμενοι , ιδιαίτερα στην καθαριότητα αλλά και οι υπάλληλοι στον Δήμο μας, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να λειτουργήσει ο Δήμος.

Τι αξία όμως έχουν τα συγχαρητήρια του Δήμαρχου προς αυτούς ,όταν η δουλειά δεν βγαίνει γιατί είναι πολύ λίγοι; Όταν θα βρεθούν στον δρόμο με την ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ τομέων και υπηρεσιών του Δήμου;

Κ. Δήμαρχε

Η Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να αντιπαλέψει αυτή την πολιτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια υπηρεσίες και τομείς του Δήμου στην ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τους δημότες. Να Διεκδικεί και να παλεύει για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ενίσχυση όλων των υποδομών του δήμου μας, και τη βελτίωση των παροχών στους δημότες μας.

Πράγμα που όχι μόνο δεν κάνατε την χρονιά που πέρασε αλλά ούτε καν το αναφέρατε στον σημερινό απολογισμό σας, σαν πρόβλημα στην λειτουργία του Δήμου μας. Αντίθετα φαίνεται να δέχεστε ότι αυτή είναι η κατάσταση. Δηλαδή σαν να λέτε, την μιζέρια μας έχουμε να διαχειριστούμε , να δούμε πως θα το κάνουμε καλύτερα.



Είπατε επίσης ότι αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα και ότι ενωμένοι πρέπει να αντιπαλέψουμε.

Αλήθεια πιστεύετε ότι αντίπαλος είναι τα προβλήματα ,και όχι αυτοί που τα δημιουργούν, που τα οξύνουν ,που φέρνουν συνεχώς νέα; Δεν τα δημιούργησε αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. αλλά και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ήλθε να ολοκληρώσει αυτήν την βρώμικη δουλειά και μάλιστα στο όνομα της Αριστεράς; Δεν τα δημιουργούν οι κατευθύνσεις της Ε.Ε.; Δεν τα δημιουργούν οι κατευθύνσεις του Δ.Ν.Τ.; Δεν τα δημιουργεί η κυριαρχία των επιχειρηματικών ομίλων στην πατρίδα μας και φυσικά όλο το πολιτικό προσωπικό τους (χθες και σήμερα) που προσπαθεί να εξασφαλίσει την συνέχιση και αύξηση της κερδοφορίας τους;

Εδώ γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν στο Δ.Σ. πολιτικές αντιπαραθέσεις για το ποιόν δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε; Η αντιπαράθεση θα γίνεται μόνο για το αν τα σκουπίδια θα είναι σε πράσινους η μπλε κάδους; (Που είναι υπαρκτό πρόβλημα, αναφέρθηκε σε αυτό και η προηγούμενη συνάδελφος και έχει δίκιο). Αλλά και αυτό όπως και όλα τα άλλα «μικρά» είναι αποτέλεσμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται κεντρικά.

Μια και μιλάμε για τα «μικρά» προβλήματα. Αναφέρετε στο πολυσέλιδο πόνημα σας μια σειρά αποφάσεις που πήρε το Δ.Σ. Η εικόνα όμως που δίνετε ,απέχει πολύ από την πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι κάτοικοι αυτού του Δήμου.

Αλήθεια τηρούνται οι κανονισμοί που ψήφισε το Δ.Σ. για τα πεζοδρόμια, για τραπεζοκαθίσματα, για τα σκουπίδια κλπ; Αν νομίζετε ότι τηρούνται βγείτε στις γειτονιές, στα Δημοτικά διαμερίσματα, να το παινευτείτε και στους πολίτες. Τότε θα καταλάβετε γιατί απουσιάζουν σήμερα από αυτήν την αίθουσα. Να ακούσετε τι θα σας πούνε για την καθαριότητα της πόλης.

Είναι αλήθεια ότι η πόλη καθάρισε μόνο κατά την διάρκεια της 5μηνης εργασίας. Αυτό δείχνει τις ανάγκες που έχει ο Δήμος από προσωπικό .Προφανώς αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από τους 5μηνίτες. Άρα προκύπτει η ανάγκη για μόνιμο προσωπικό με σταθερή σχέση εργασίας. Δεν το παλέψατε όμως κ. Δήμαρχε.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επιμέναμε σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. και θα συνεχίσουμε να το τονίζουμε ότι Δημοτική Αρχή που δεν διεκδικεί, αντικειμενικά συντάσσεται με την κυρίαρχη πολιτική του κεντρικού κράτους, της εκάστοτε κυβέρνησης .Μια πολιτική φιλομονοπωλιακή που είναι ενάντια στα συμφέροντα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αυτού του τόπου. Από την στιγμή που δεν αντιπαρατίθεστε με αυτήν και την εφαρμόζετε το λιγότερο συμφωνείτε με αυτήν. Και από την στιγμή που την εφαρμόζετε κατά γράμμα στο όνομα «ότι δεν γίνετε αλλιώς» τότε είστε συνένοχοι και συνεργοί.

Κ. Δήμαρχε

Σε πολλά αναφερθήκατε αλλά ορισμένα σοβαρά ζητήματα τα αφήσατε να περάσουν απαρατήρητα.

Σας απασχόλησε π.χ. η σχέση μεταξύ του Δήμου και της ΟΛΗΓ Α.Ε.

Ωστόσο είναι γνωστό ότι η ΟΛΗΓ Α.Ε. ανήκει πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ και είναι προς πώληση. Το Δ.Σ. τι θέση παίρνει σε αυτό το θέμα; Και αν έχει αντίθετη άποψη, που πρέπει να έχει γιατί δεν μπορεί το λιμάνι της πόλης να είναι ατομική ιδιοκτησία, τότε πως το αντιπαλεύει; Πως ενημερώνει τους κατοίκους του Δήμου; Πόσο τους προετοιμάζει στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού; Πόσο τους προσανατολίζει στην διεκδίκηση των χώρων, που ανήκουν στην ΟΛΗΓ Α.Ε. αλλά είναι αναγκαίοι για τον Δήμο (παραλιακό μέτωπο, χερσαία ζώνη);

Η αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνεται για το που θα γίνει το Εμπορευματικό κέντρο, το οποίο όταν και εάν ποτέ γίνει δεν θα ξέρουμε και σε ποιόν θα ανήκει.

Κ. Δήμαρχε

Ξέρετε πολύ καλά επίσης ,ίσως το έχετε δρομολογήσει ήδη, ότι μια σειρά υπηρεσίες του Δήμου ιδιωτικοποιούνται.(Υπάρχει η σχετική τοποθέτηση στο Δ.Σ. του υπεύθυνου αντιδημάρχου για την Καθαριότητα).Βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή αλλά και από την δική σας. Μάλιστα στο κείμενο του απολογισμού αναφέρετε ότι με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στα Σύβοτα «είδαμε στον ήλιο μοίρα». Προφανώς διαφωνούμε με αυτήν την προοπτική. Δεν το ανοίγετε όμως σαν ζήτημα ούτε καν το αναφέρετε για να πάρουν θέση και οι κάτοικοι αυτού του τόπου. Μάλλον θα μας το φέρετε σαν τετελεσμένο γεγονός.

Τέλος να πούμε ότι για κάθε μία από τις αποφάσεις που αναφέρετε στον πολυσέλιδο απολογισμό σας έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια κατά την συζήτηση τους στο Δ.Σ.

Κύρια και κατευθυντήρια γραμμή τους είναι η διαχείριση του «Καλλικράτη».

Θα τονίσουμε άλλη μια φορά ότι με αυτή την γραμμή δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα. Χωρίς αγώνα και αντίσταση σε αυτήν την πολιτική δεν πρόκειται να δει χαΐρι και προκοπή ο λαός και ο τόπος.

Απευθυνόμενοι στους εργαζόμενους, στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους αγρότες, ΕΒΕ, επαγγελματίες ,στους νέους ,στους άνεργους αυτού του τόπου άλλα και στους συναδέλφους του Δ.Σ. γιατί σε τέτοια στρώματα ανήκουν.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η βαθιά αντιδραστική πολιτική και η δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί να αποτραπεί στο σύνολο της με τις αποφάσεις των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών και εν προκειμένω και του Δήμου Ηγουμενίτσας. Μπορούμε ίσως να βάλουμε φρένο, να σταματήσουμε κάποια μέτρα. Μπορούμε να δείξουμε τον ένοχο που δημιουργεί τα προβλήματα. Αλλά δεν μπορεί να ανατραπεί αυτή η πολιτική χωρίς την λαϊκή οργάνωση και συμμαχία για σύγκρουση και ανατροπή της συνολικής πολιτικής που ασκείται και σήμερα στον τόπο μας και έχει ως κορμό της τα συμφέροντα και τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Ηγουμενίτσα 02/02/2016
Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας
Βασικά σημεία της τοποθέτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην συζήτηση του απολογισμού των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ηγουμενίτσας. Βασικά σημεία της τοποθέτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην συζήτηση του απολογισμού των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ηγουμενίτσας. Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 05, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.