Τοξικό φυτοπλαγκτόν στο Δέλτα του Καλαμά

 
Ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση πως η Π.Ε. Θεσπρωτίας, προχώρησε σε σύμβαση με το Α.Π.Θ. , για την παρακολούθηση τοξικού φυτοπλαγκτόν στις εκβολές του Καλαμά.

Ορθά έπραξε η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης την παρακολούθηση του τοξικού φυτοπλαγκτόν.

Όμως καλό θα ήταν να ενημερώσει τους κατοίκους τι ακριβώς είναι το συγκεκριμένο τοξικό φυτοπλαγκτόν και τα επίπεδά του στην περιοχή, εάν είναι τοξικό και για τον άνθρωπο, είτε μέσω άμεσης επαφής είτε μέσω της διατροφικής αλυσίδας, αλλά και ποιες είναι οι αιτίες ύπαρξής του.

Ως κυριότερες αιτίες προβάλλονται η ρύπανση από τα αστικά λύματα, η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις.
 
Το θέμα απασχόλησε και την Κίνηση Πολιτών «Καθαρός Καλαμάς», που πραγματοποίησε συνεδρίαση στις 30/01/2016 και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
"Στη χτεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κίνησης έγινε συζήτηση για τη συμμετοχή του κόσμου και τη συμπλήρωση των υπερχιλίων υπογραφών στο ψήφισμα, τις  μη έγγραφες απαντήσεις στις επιστολές που είχαν αποσταλεί τον προηγούμενο μήνα και την παρωδία τη μέρα της υπόδειξης του αγωγού στη ΒΙΠΕ, στη σύνταξη επιστολής προς την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Θεσπρωτίας σχετικά με τη σύναψη σύμβασης με το Α.Π.Θ για το τοξικό φυτοπλαγκτόν στις εκβολές του Καλαμά, τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τη συμβολή του στις μετρήσεις-αναλύσεις δειγμάτων του νερού του Καλαμά και την πραγματοποίηση παρέμβασης-διαμαρτυρίας στο χώρο της ΒΙΠΕ στις 12 του Φεβρουαρίου."
Τοξικό φυτοπλαγκτόν στο Δέλτα του Καλαμά Τοξικό φυτοπλαγκτόν στο Δέλτα του Καλαμά Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 01, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.