Στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικών δημοτικού «Αριστοτέλης» 2016 το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας



Το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, πιστό στους στόχους και τη στρατηγική του, συμμετείχε, σήμερα 17 Μαρτίου 2016 και στον πανελλήνιο διαγωνισμό Φυσικών δημοτικού «Αριστοτέλης» 2016. Ο διαγωνισμός αυτός διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα φυσικής, με την ευκαιρία της ανακήρυξης από την UNECO του έτους 2016 ως «ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» και έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των Φυσικών Επιστημών στο Δημοτικό Σχολείο. Στο διαγωνισμό πήραν μέρος στην πρώτη φάση, με μεγάλη προθυμία οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας, με ικανοποιητικά αποτελέσματα, ενώ μετά από επιλογή θα υπάρξει και δεύτερη φάση, με βάση την αξιολόγηση των γραπτών των μαθητών, όπου θα δοθούν βραβεία και έπαινοι των πρωτευσάντων μαθητών σε πανελλήνια κλίμακα.
 
Η συμμετοχή των μαθητών του σχολείου μας σε αυτό το διαγωνισμό αποσκοπεί στο να μπορέσουν οι ίδιοι οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί να ξεπεράσουν το στάδιο της απλής παράθεσης γνώσεων και να οδηγηθούν συστηματικά στην ερμηνεία του κόσμου που μας περιβάλλει μέσα από την άσκηση στις επιστημονικές διαδικασίες, ώστε μέσα από αυτή να ανακαλύπτουν τη γνώση για τον εαυτό τους, ενώ παράλληλα θα ασκούνται στη λύση προβλημάτων της καθημερινότητας με τη βοήθεια των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκόμισαν από το μάθημα των Φυσικών επιστημών. 
 
Γι αυτό το λόγο ο διαγωνισμός δεν απαιτούσε στείρα απομνημόνευση γνώσεων, αλλά κριτική σκέψη και οργάνωση της υπάρχουσας γνωστικής εμπειρίας, ώστε να απαντηθούν προβλήματα που συναντά ο μαθητής στην καθημερινότητά του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο μαθητής δεν αντιμετωπίζει πια τα φυσικά φαινόμενα τυχαία και αποκομμένα από την πραγματικότητα, αλλά καλείται με μεθοδικό τρόπο να παρατηρήσει και να καταγράψει την εξέλιξή τους και να μάθει να οργανώνει τις παρατηρήσεις του, ώστε να ερμηνεύει σωστά τον κόσμο γύρω του, χωρίς προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες.
 
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα τμήματα της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας, κ.κ. Θεολόγου Στέφανο, Μπάζιου Γιαννούλα, Κωνσταντάκου Γεωργία, Μυριούνη Δωροθέα, γιατί με τη στάση τους και τη βοήθειά τους, οδήγησαν τα παιδιά με επιτυχία στο διαγωνισμό αυτό.

Ο Διευθυντής του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας
Γεώργιος Κύλλας
Στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικών δημοτικού «Αριστοτέλης» 2016 το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας Στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικών δημοτικού «Αριστοτέλης» 2016 το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 17, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.