Ο Φορέας Διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά υποδέχεται τα χελιδόνια



Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει και φέτος γιορτή και προσκαλεί μικρούς μεγάλους να υποδεχθούν την Άνοιξη, φτιάχνοντας φωλιές για τα χελιδόνια. 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 29/03 στο Κέντρο Πληροφόρησης, στην Αμμουδιά και στις 30-31/03 στο «Πάνθεον» στην Ηγουμενίτσα και ώρα 9:30πμ.
Σκοπός των «Χελιδονισμάτων» είναι τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών, το μακρύ τους ταξίδι και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας για αυτά φωλιές από πηλό, τις οποίες τα παιδιά θα πάρουν μαζί τους και θα τις τοποθετήσουν στο σπίτι τους ή στο σχολείο, προσφέροντας στα χελιδόνια έτοιμα σπιτάκια.
Τα παιδιά εκτός από τις χελιδονοφωλιές , θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση σχετική με το ταξίδι των χελιδονιών ,καθώς επίσης να ασχοληθούν και με διάφορες χειροτεχνίες και ζωγραφιές σχετικές με τα χελιδόνια. 
Με αυτές τις κατασκευές και με ζωγραφιές που θα μοιραστούν στα παιδιά θα γνωρίσουν ένα έθιμο για το καλωσόρισμα των χελιδονιών που μας έρχεται από παλιά.
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, την πρώτη Μαρτίου ή στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, τα παιδιά γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την «χελιδόνα», και τραγουδούν ένα είδος καλάντων, τα χελιδονίσματα. 
Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλά μέρη της Ελλάδας όπως Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Δωδεκάνησα.
Την «χελιδόνα» σε κάποιες περιοχές την στολίζουν με φύλλα κισσού, που είναι χαρακτηριστικό της αειθαλούς βλάστησης, σε άλλες, με ζουμπούλια ή άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια, κι αλλού της κρεμούν κουδουνάκια και πολύχρωμα χαρτιά.
Οι «Χελιδονιστές», οι οποίοι ήταν κυρίως παιδιά αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ενήλικες, και γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών. 
Παλιά, οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, αυγά και σε λίγες περιπτώσεις χρήματα. 
Τα λεφτά καθώς και ότι προϊόντα που μάζευαν τα παιδιά τα αφιέρωναν στην εκκλησία. 
Κάποια «χελιδονίσματα» χαιρετίζουν το έαρ, την άνοιξη και απαγγέλλουν στίχους, για να διώξουν τον χειμώνα ή τον τελευταίο μήνα του, τον Φλεβάρη.
Ο Φορέας Διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά υποδέχεται τα χελιδόνια Ο Φορέας Διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά υποδέχεται τα χελιδόνια Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 18, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.