“Όχι” στις μεταλλαγμένες ζωοτροφές από τους κτηνοτρόφους της Θεσπρωτίας



Το Σάββατο 23 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Σουλίου, “Καρκαμίσι” στην Παραμυθιά, ημερίδα για εναλλακτικές καλλιέργειες, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας και η Greenpeace.
Η τροφή που βασίζονται όλα τα σιτηρέσια των παραγωγικών ζώων σήμερα, είναι η σόγια η οποία είναι γενετικά τροποποιημένη ενώ και η μη τροποποιημένη πιθανότατα θα έχει μολυνθεί.
Εκτός από τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί η χρήση γενετικά μεταλλαγμένων, η σόγια είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν με αποτέλεσμα η τιμή του να μην είναι προβλέψιμη και πολλές φορές η τιμή της να μην είναι αυτή που πραγματικά πρέπει να είναι.
 
Γι’ αυτούς τους λόγους παρουσιάστηκαν τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας του λούπινου, του μπιζελιού, του κουκιού, του ρεβιθιού και άλλων φυτών που μπορούν κάλλιστα να την αντικαταστήσουν.
Ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας και η Greenpeace θα προσφέρουν την τεχνογνωσία σε όποιον κτηνοτρόφο ή αγρότη επιθυμεί να ασχοληθεί με την καλλιέργεια αυτών των φυτών.
Στην ημερίδα κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Ηλίας Κάνταρος γεωπόνος, η Αφροδίτη Ρήγα γεωπόνος και η Έλενα Δανάλη επικεφαλής της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.
Στην εκδήλωση επίσης μίλησαν η πρόεδρος των κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας Μυρτώ Λύκα, ο πρόεδρος των γεωπόνων Θεσπρωτίας Βασίλης Μουσελίμης και η γεωπόνος Μαρία Πατσιούρα.
 
Σε δηλώσεις της στο Agrotes.eu, η υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία, Έλενα Δανάλη ανέφερε:
«Η ημερίδα που διοργάνωσε η Greenpeace με τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας στην Παραμυθιά ήταν πολύ πετυχημένη, διότι όσοι παρευρέθηκαν (γεωπόνοι, κτηνοτρόφοι και έμποροι ζωοτροφών) μοιράστηκαν την πρόθεση τους να στραφούν άμεσα στην καλλιέργεια κουκιού, ρεβιθιού, λούπινου και μπιζελιού για αντικατάσταση της εισαγόμενης μεταλλαγμένης σόγιας στις ζωοτροφές» και συμπλήρωσε: «Το γεγονός ότι σήμερα ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας ανακοίνωσε πως θα στραφεί στα κτηνοτροφικά φυτά για ζωοτροφές χωρίς μεταλλαγμένη σόγια δείχνει ότι η Θεσπρωτία μπορεί και πρέπει να στραφεί προς τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά φυτά που έχουν πολλαπλά οφέλη για τη γεωργία, το περιβάλλον, την οικονομία και τον άνθρωπο και μπορούν να φέρουν αυτάρκεια στην κτηνοτροφία που τόσο πολύ χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι σήμερα».

 
“Όχι” στις μεταλλαγμένες ζωοτροφές από τους κτηνοτρόφους της Θεσπρωτίας “Όχι” στις μεταλλαγμένες ζωοτροφές από τους κτηνοτρόφους της Θεσπρωτίας  Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 24, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.