Θεσπρωτία: 20 τμήματα νηπιαγωγείων είτε θα συγχωνευθούν, είτε θα κλείσουν



Προσπαθώντας να απαντήσει για τις απολύσεις (μη προσλήψεις) εκπαιδευτικών από Σεπτέμβρη, ο υπουργός Παιδείας είπε, μεταξύ άλλων: «Εμείς πήραμε πολλές χιλιάδες παραπάνω αναπληρωτές πέρυσι από όσες είχε πάρει η κυβέρνησή σας (σ.σ. της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ). Πολλές χιλιάδες παραπάνω. Και θα πάρουμε και φέτος πολλές χιλιάδες αναπληρωτές (...) γιατί καλύπτουν εκπαιδευτικές ανάγκες. Τέλος Ιουνίου θα ξέρουμε ποιες είναι οι εκπαιδευτικές ανάγκες και εγκαίρως θα γίνει ο προγραμματισμός για την πρόσληψη χιλιάδων αναπληρωτών».

Μόνο που η «αλχημεία» του υπουργείου είναι ότι φρόντισε να μειώσει ακριβώς αυτές τις εκπαιδευτικές ανάγκες: Με το κόψιμο χιλιάδων διδακτικών ωρών για πάνω από τους μισούς μαθητές των δημοτικών σχολείων, με την αύξηση του ελάχιστου αριθμού παιδιών στα νηπιαγωγεία που θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και κλεισίματα τμημάτων, με τους... «κανόνες» που θέτει για τη φοίτηση στο ολοήμερο πρόγραμμα και την κατάργηση της θέσης υπεύθυνου εκπαιδευτικού σε αυτό, οι ανάγκες για εκπαιδευτικούς θα είναι πολύ μειωμένες από το Σεπτέμβρη σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα.


Και οι εκπαιδευτικοί που θα βγουν στην ανεργία και δε θα επαναπροσληφθούν το Σεπτέμβρη θα είναι χιλιάδες. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, από τα 350 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ που προορίζονται για προσλήψεις αναπληρωτών έως το 2020, το υπουργείο Παιδείας χρησιμοποίησε τα 160 μόνο για το σχολικό έτος 2015 - 2016. Αντίστοιχα μειωμένα φαίνεται πως θα είναι και τα κρατικά κονδύλια, καθώς σύμφωνα με καταγραφή που έχουν κάνει οι εκπαιδευτικοί, για το 2016 - 17 υπάρχουν διαθέσιμα 38.000.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για αναπληρωτές, 32.000.000 ευρώ για παράλληλη στήριξη, ενώ σχεδιάζεται να δοθούν άλλα 80.000.000 ευρώ, δηλαδή τα μισά σε σχέση με πέρσι.

Ηδη, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, αιρετοί εκπρόσωποι και σωματεία εκπαιδευτικών μετρούν σε διάφορες περιοχές τις λιγότερες ώρες απασχόλησης και τις θέσεις εκπαιδευτικών που θα χαθούν σε κάθε περιοχή.
 
Στη Θεσπρωτία εκτιμάται ότι 20 τμήματα νηπιαγωγείων είτε θα συγχωνευθούν, είτε θα κλείσουν, ενώ και 25 εκπαιδευτικοί, περίπου που εργάζονται στα δημοτικά σχολεία θα κριθούν υπεράριθμοι. 

Παρόλο που η τελική εικόνα θα οριστικοποιηθεί μετά τη διαδικασία των υπηρεσιακών μεταβολών (αποσπάσεις - μεταθέσεις) και την οριστικοποίηση των ολοήμερων τμημάτων, προβλέπεται οι διορισμοί αναπληρωτών στο νομό Θεσπρωτίας από Σεπτέμβρη να είναι μηδενικοί.
Θεσπρωτία: 20 τμήματα νηπιαγωγείων είτε θα συγχωνευθούν, είτε θα κλείσουν Θεσπρωτία: 20 τμήματα νηπιαγωγείων είτε θα συγχωνευθούν, είτε θα κλείσουν Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 30, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.