Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας "Μνημεία Αστρόφωτα" στο Πλαίσιο Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)



Με επιτυχία τελέστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας "Μνημεία Αστρόφωτα" Μαλαμίδη Γεώργιου και Κωνσταντίνου Τσέκα στο Πλαίσιο Θεσπρωτίας το περασμένο Σάββατο (14/05/2016) και ώρα 19:00. 
Στην έκθεση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου από το ίδιο το χωριό αλλά και από άλλες περιοχές της Θεσπρωτίας. 
Το παρόν έδωσε ο δήμαρχος Σπύρος Παππάς και σύσσωμο σχεδόν το δημοτικό συμβούλιο. 
Όλοι οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τις εικόνες που κοσμούσαν τις δύο αίθουσες του εκθεσιακού κέντρου Πλαισίου. 
Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο χώρος είναι κατάλληλα διαμορφωμένος για την φιλοξενία εκθέσεων από όταν είχε διενεργηθεί παλιότερα η έκθεση φωτογραφίας «Η Ελλάδα του μόχθου». 
Πλήθος εργασιών και συντηρήσεως έγιναν πρόσφατα με χορηγία του δήμου Φιλιατών και ιδιωτών ώστε να είναι και πάλι λειτουργικός και να μπορεί να υποστηρίξει νέες εκθέσεις.


Μετά το καλωσόρισμα της προέδρου του εκπολιτιστικού συλλόγου Πλαισίου, κυρίας Τέτας Κάτσιου, μίλησαν με τη σειρά η Χριστίνα Γκάνια εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, ο Μιχάλης Πασιάκος ως επίτιμος καλεσμένος και στην συνέχεια οι δύο φωτογράφοι και δημιουργοί των εικόνων Μαλαμίδης Γεώργιος και Κωνσταντίνος Τσέκας. 


Η κυρία Γκάνια αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία που αφορούν τους αρχαιολογικούς και βυζαντινούς χώρους που επισκεφτήκαν από το 2014 οι δύο φωτογράφοι εκφράζοντας στο τέλος την ελπίδα ότι οι ίδιοι θα συνεχίσουν με το ίδιο πάθος το θαυμάσιο έργο που έχουν αναλάβει . 


Ο κύριος Πασιάκος έδωσε μια μαγική - μυστηριακή διάσταση στην έκθεση αναφερόμενος στην σύνδεση της θέσης των χώρων όπου χτίζονταν οι οικισμοί από την αρχαιότητα με τους αστερισμούς , δίνοντας ως τρανό παράδειγμα την προ κάποιων μηνών υπόδειξη πιθανής ύπαρξης πόλης των Μάγια από τον 15χρονο Καναδό William Gadoury. (http://www.smh.com.au/technology/sci-tech/canadian-teen-william-gadourys-discovery-of-mayan-city-debunked-as-junk-science-20160511-gosa26.html


Το λόγο στην συνέχεια πήρε ο κύριος Μαλαμίδης, που έκανε μία ιστορική αναδρομή για την ίδια την έκθεση και την υλοποίησή της στα πλαίσια προώθησης της ίδιας της Θεσπρωτίας η οποία ξεκίνησε με το thesprotia3d.gr πριν δύο χρόνια. 
Επιπλέον αναφέρθηκε σε τρεις κεντρικές φώτο που κοσμούν την έκθεση δίνοντας σαφής λεπτομέρειες για τον τρόπο λήψης. 
Ειδικότερα τόνισε την πρόσφατη επιτυχία της εικόνας «Ίριδα του Θεού» η λήψη της οποίας έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, νύχτα στην Μουργκάνα και αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ως νέα τεχνική στην αστροφωτογράφηση με πολλές αναδημοσιεύσεις και αφιερώματα σε διάφορους ιστοχώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως είναι αυτό των Fstoppers (https://fstoppers.com/composite/how-picture-was-taken-iris-god-86580) αλλά και την ανάρτησή της σε μία από τις σελίδες της NASA στο Facebook.


Τέλος τον λόγο πήρε ο κύριος Τσέκας ο οποίος αρχικά ανέλυσε με λεπτομέρεια την σύνδεση των αστερισμών με την μυθολογία. Στην συνέχεια έδωσε περισσότερα στοιχεία για την λήψη αστερισμών και νεφελωμάτων που έκανε με το τηλεσκόπιό του και με εξειδικευμένο εξοπλισμό, τονίζοντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις και την δυσκολία που ενείχαν οι συγκεκριμένες λήψεις. Σημείωσε τέλος ότι οι ίδιοι γίνονται διαρκώς καλύτεροι πάνω στην ενασχόληση νυχτερινών λήψεων και έχουν σαν στόχο την επίτευξη επαγγελματικών αποτελεσμάτων που θα γίνονται όλο και περισσότερο παγκοσμίως γνωστά!


Η παρουσίαση έληξε με ευχαριστίες των δημιουργών στους παρευρισκομένους αλλά και με αναφορά στα μελλοντικά τους σχέδια. 
Ειδικότερα φανέρωσαν μεν την επικείμενη δημιουργία νυχτερινού timelapse βίντεο που θα περιέχει μνημεία και αξιοθέατα της Θεσπρωτίας. 
Τόνισαν δε ότι οι λήψεις για το έργο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει και ότι θα συνεχίσουν και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Η τελετή των εγκαινίων έλαβε τέλος με ξενάγηση των παρευρισκομένων από μέρους των δημιουργών και με εστίαση αυτών σε μπουφέ εξωτερικά του εκθεσιακού κέντρου και στην πλατεία του χωριού.


Ο Γιώργος Μαλαμίδης και ο Κωνσταντίνος Τσέκας μιλώντας στο thespro.gr δήλωσαν: 
«Είμαστε περήφανοι που διοργανώνεται για 4η φορά η έκθεση «Μνημεία Αστρόφωτα» στο παραδοσιακό και διατηρητέο οικισμό του Πλαισίου. Το Πλαίσιο της Κυρά Βασιλικής άλλωστε κουβαλά στις πλάτες του βαρυσήμαντη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε δημοσίως τον δήμο Φιλιατών και την Περιφέρεια, αλλά και το πλήθος των χορηγών για την υποστήριξη και την βοήθεια ώστε να γίνει για άλλη μία φορά η έκθεση αυτή πραγματικότητα. Ευχαριστούμε την κυρία Γκάνια και τον κύριο Πασιάκο που με την παρουσία τους και τους πύρινους λόγους τους στόλισαν με τον καλύτερο τρόπο τα εγκαίνια. Επιπλέον ευχαριστούμε και τους κατά σειρά προϊστάμενους της εφορείας αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας κ. Γεώργιο Ρίγηνο και κ. Ιωάννη Χουλιαρά για την απρόσκοπτη πρόσβαση που μας έδωσαν και συνεχίζουν να μας δίνουν στα μνημεία της Θεσπρωτίας. Τέλος φυσικά να μην ξεχάσουμε τον ίδιο τον εκπολιτιστικό σύλλογο Πλαισίου που έχει ήδη διατελέσει αξιόλογο έργο στο Πλαίσιο, αλλά και όλο τον κόσμο που με τα εγκάρδια σχόλιά του μας δίνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε στο δύσκολο αυτό εγχείρημα προώθησης της Θεσπρωτίας μέσα από την δική μας ματιά.»

Η έκθεση θα παραμείνει στον χώρο του εκθεσιακού κέντρου Πλαισίου τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου. 
Ο εκπολιτιστικός σύλλογος παρέχει τα παρακάτω τηλέφωνα 6949203137 – 6980249160 – 6977415205 όπου με πρότερη συνεννόηση θα παρέχεται πρόσβαση στο χώρο της εκθέσεως.

Ακολουθεί βίντεο από την εκδήλωση. 
 

Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας "Μνημεία Αστρόφωτα" στο Πλαίσιο Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας "Μνημεία Αστρόφωτα" στο Πλαίσιο Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 16, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.