Μαθητικές Κατασκηνώσεις Σαγιάδας - Του Σταύρου Κωσταρά

 
Ξανανοίγουν μετά από 5 χρόνια οι Μαθητικές Κατασκηνώσεις Σαγιάδας διάβασα με μεγάλη μου χαρά στα ΜΜΕ. 
 
Για την πρωτοβουλία αυτή οφείλω να συγχαρώ όλους τους τοπικούς φορείς που συνέδραμαν. 
 
Θέλω όμως και να κάνω τις παρακάτω παρατηρήσεις, τις οποίες θεωρώ αναγκαίες.
Τα χρονικά περιθώρια για να επαναληφθεί εφέτος η λειτουργία των κατασκηνώσεων αυτών είναι οριακά και ίσως ανεπαρκή. 
 
Τα χρήματα που αφορούν τις λειτουργικές δαπάνες δεν είναι αρκετά διότι, εκτός από αυτές, απαιτούνται αρκετά χρήματα για την συντήρηση των υποδομών των κατασκηνώσεων, οι οποίες παρέμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, και τα κονδύλια που δόθηκαν στο παρελθόν στους αρμόδιους φορείς (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) έμειναν ανεκμετάλλευτα! 
 
Το καθεστώς λειτουργίας, σύμφωνα με τον Καλλικράτη, είναι ερμαφρόδιτο και προβλέπει εποπτεία του αρμόδιου Δήμου, ο οποίος συγκροτεί και την αντίστοιχη επιτροπή λειτουργίας, αλλά οι ευθύνες όλες αλλά και τα χρήματα που διατίθενται πηγαίνουν στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία και τα διαχειρίζεται.

Εν κατακλείδι θα πρέπει να γίνουν άμεσα τα παρακάτω:  
  • Άμεση προκήρυξη, με ίσως και κατ’ εξαίρεση έγκριση από το υπουργείο, των θέσεων εργαζομένων που απαιτούνται και εγκρίθηκαν, προκειμένου να μην υπάρξει χρονική καθυστέρηση.
  • Ενημέρωση όλων των παιδιών να υποβάλουν άμεσα αιτήσεις με επανεξέταση των χρονικών περιόδων λειτουργίας προκειμένου να υπάρξει αρκετός χρόνος για όλες τις ενέργειες και την προετοιμασία της λειτουργικότητας των κατασκηνώσεων.
  • Αναζήτηση κατάλληλων εκπαιδευτικών οι οποίοι θα στελεχώσουν, μαζί με το προσωπικό που θα προσληφθεί, τις κατασκηνώσεις διότι στο παρελθόν δεν υπήρξαν αιτήσεις για συμμετοχή.
  • Έναρξη το ταχύτερο δυνατόν των απαραίτητων εργασιών που πρέπει να γίνουν στους χώρους των κατασκηνώσεων και οι οποίες δυστυχώς είναι πολλές.
Τα χρήματα που διατέθηκαν όπως διάβασα είναι 91.000 Ευρώ, για τις λειτουργικές δαπάνες και 16.850 Ευρώ για το μισθολογικό κόστος. Τα χρήματα δεν είναι αρκετά και προφανώς θα πρέπει να ζητηθεί η συνδρομή του Δήμου Φιλιατών αλλά και της Περιφέρειας και ίσως και άλλων φορέων για να γίνει εφικτή η συντήρηση των εγκαταστάσεων. 
 
Σε κάθε περίπτωση τα κονδύλια τα οποία δόθηκαν, αν δεν γίνει εφικτό να χρησιμοποιηθούν για την λειτουργία των κατασκηνώσεων την παρούσα χρονική περίοδο, να μην επιστραφούν αλλά ζητηθεί η χρήση τους να γίνει για την συντήρηση των εγκαταστάσεων η οποία είναι άκρως απαραίτητη. 
 
Θεωρώ ακόμη ότι οφείλω να ενημερώσω για προβλήματα που προέκυψαν στο παρελθόν όπως: 
Η χρηματοδότηση του έτους 2011 έγινε την 28-6-2011 (ημερομηνία παραλαβής του ποσού 88.685 ευρώ) και το έγγραφο με το οποίο ζητήθηκε να διευκρινισθεί ο τρόπος διάθεσής τους, εφόσον δεν λειτούργησαν οι κατασκηνώσεις, στάλθηκε την 31-10-2011, χωρίς έως τότε να γίνει καμία άλλη ενέργεια, με αποτέλεσμα το ποσό αυτό να επιστραφεί ανεκμετάλλευτο στο Υπουργείο, λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων, και των αδικαιολόγητων χρονικών καθυστερήσεων. Έτσι, και αφού από την 28-6-2011 έως την 31-10-2011, αλλά και αργότερα, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί ο τρόπος διάθεσης του από τους υπευθύνους διαχειριστές του στους οποίους και διατέθηκε δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης. 
 
Το 2012, εν μέσω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, καθυστέρησε αδικαιολόγητα από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και χειριστές του θέματος η ανακοίνωση για την πρόσληψη του προσωπικού, η οποία γίνεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ και απαιτεί χρονικό διάστημα ενός περίπου μηνός, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η λειτουργία των κατασκηνώσεων. Εκτός αυτού η αρμόδια επιτροπή δεν συγκροτήθηκε ούτε για να προβεί στην προκήρυξη της πλήρωσης της θέσης του νυχτοφύλακα για 8 μήνες, θέση της οποίας η πλήρωση θα απέτρεπε την πρόκληση φθορών στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων. Και τα χρήματα αυτής της περιόδου επιστράφηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο ανεκμετάλλευτα.
Μαθητικές Κατασκηνώσεις Σαγιάδας - Του Σταύρου Κωσταρά  Μαθητικές Κατασκηνώσεις Σαγιάδας - Του Σταύρου Κωσταρά Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαΐου 15, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.