Στο έλεος της εγκατάλειψης η πρώην Επαρχία Φιλιατών - του Πέτρου Μίντζα





Με αφορμή το αξιόλογο δημοσίευμα του φίλου και συνεργάτη μου Γιώργου Κώτση με τίτλο «τί έκανες εσύ για τον τόπο φούλη;», επανέρχομαι για µία φορά ακόμη στα οξυμένο πρόβλημα της εγκατάλειψης και περιθωριοποίησης της πρώην Επαρχίας Φιλιατών..

Η παρέμβασή μου αυτή έχει ως σκοπό την ανάδειξη του συνεχιζόμενου δράματος που ζουν οι εναπομείναντες κάτοικοι (στην πλειονότητά υπερήλικες) των μισοπεθαμένων ορεινών-ημιορεινών χωριών της ελληνοαλβανικής μεθορίου.

Μήπως και αφυπνιστούν επιτέλους οι πολιτικοί ιθύνοντες και δρομολογήσουν λύσεις στα χρόνια καυτά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ακρίτες μας αφάνταστα.

Οι κάτοικοι της ελληνοαλβανικής μεθορίου που βαστάνε Θερμοπύλες, βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους το δράμα της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας της πολιτείας.

Οι παραμελημένοι συντοπίτες µας που ζουν σ’ αυτή την άγονη και εθνικά ευαίσθητη περιοχή, υφίστανται µία απίστευτη ταλαιπωρία και καταπονούνται οικονομικά και κανείς από τους πολιτικούς ιθύνοντες του τόπου µας δε συγκινείται.

Διαχρονικά οι πολιτικοί ταγοί, την εγκατέλειψαν στην τύχη της και την επισκέπτονταν µόνο στα πανηγύρια και κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιοδειών. Κανείς αιρετός δεν αντέδρασε στην αποψίλωση της πόλης των Φιλιατών από τις κρατικές υπηρεσίες.

Κανείς από τους πολιτικούς ιθύνοντες δεν ενδιαφέρθηκε προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεων, ώστε να προσελκυστούν επενδύσεις, για να βρουν τα παιδιά μας δουλεία στον τόπο τους και να μην μεταναστεύουν όπως οι γονείς μας τη δεκαετία του 60 σε ξένες χώρες για να βρουν μεροκάματο.

Την τελευταία δεκαετία εκδηλώθηκαν μερικές σοβαρές αναπτυξιακές προτάσεις, αλλά σχεδόν όλοι οι Δημοτικοί Άρχοντες και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Νομού, σε αγαστή συνεργασία με μία ολιγομελή ομάδα η οποία απαρτίζεται από 4-5 βολεμένους-κρατικοδίαιτους (που παριστάνουν τους οικολόγους), έδιωξαν τα αναπτυξιακά έργα από τη Θεσπρωτία όπως: το φυσικό αέριο, την εγκατάσταση μονάδας πετρελαιοειδών στη Σαγιάδα, το φράγμα του Καλαμά στην Αβαρίτσα, το αιολικό πάρκο στην Κοκκινιά κ.α.

Εξαιτίας της ανεύθυνης στάσης των αιρετών και την αντίδραση των ψευτοκουλτουριάρηδων της άκρας αριστεράς που εναντιώνονται σε κάθε είδους επένδυση, η Θεσπρωτία βρίσκεται στην πρώτη θέση στο ποσοστό ανεργίας.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος μας, οφείλουν όλοι οι πολιτικοί ιθύνοντες να καταθέσουν δημόσια τις σκέψεις –απόψεις τους –κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει – για την ανάπτυξη της περιοχής. Και να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις στον άγονο και εγκαταλειμμένο τόπο μας, ακόμα κι αν από µία επένδυση δημιουργηθεί μισή θέση εργασίας. Είναι η μόνη λύση για να σταματήσει επιτέλους πληθυσμιακή αφαίμαξη και να παραμείνουν οι λιγοστοί εναπομείναντες νέοι άνθρωποι στον τόπο τους..

Θέλω να ελπίζω ότι οι πολιτικοί ιθύνοντες της Θεσπρωτίας, θα αντιληφθούν πως είναι επιτακτική η ανάγκη να μπουν μπροστά και να διεκδικήσουν με αποφασιστικότητα αναπτυξιακά έργα, πριν ερημώσει τελείως η περιοχή πέρα από τον Καλαμά.

Αν δεν κάνουν κάτι τώρα οι τοπικοί άρχοντες και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποί μας, είναι βέβαιο ότι πρώην Επαρχία Φιλιατών σε λίγα χρόνια θα μετατραπεί σε ένα απέραντο γηροκομείο. Ευχαριστώ για την φιλοξενία!
 
Στο έλεος της εγκατάλειψης η πρώην Επαρχία Φιλιατών - του Πέτρου Μίντζα Στο έλεος της εγκατάλειψης η πρώην Επαρχία Φιλιατών - του Πέτρου Μίντζα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 07, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.