Συνταξιούχοι και τοπική αυτοδιοίκηση - Του Σταύρου Κωστάρα



Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι, από διάφορα τοπικά ΜΜΕ, υφίσταται παραπληροφόρηση η οποία προφανώς οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης και σχετικών γνώσεων για την ισχύουσα νομοθεσία!! Ας συμβουλευτούν και κάποιον νομικό ή εργατολόγο οι γράφοντες και πληροφορούντες τους αναγνώστες τους, μιας και, σε κάποιες περιπτώσεις, οι γραμματικές τους γνώσεις δεν τους επιτρέπουν να αναλύουν και να αποδίδουν το πνεύμα και το νόημα των νόμων και των διατάξεων που ψηφίζονται από τη Βουλή!!
Σε πρόσφατο νομοσχέδιο, κατά τον συντάκτη άρθρου «ενημέρωσης», κρυβόταν μια «πονηρούτσικη» όπως την χαρακτηρίζει λεπτομέρεια, η οποία τον «κούφανε» κατά την δική του έκφραση. Σε αυτήν αναφέρεται ότι «οι συνταξιούχοι οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν δραστηριότητα σε Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (στους οποίους περιλαμβάνεται και η Αυτοδιοίκηση), η καταβολή των συντάξεων ή της σύνταξης τους αναλόγως, τι δικαιούνται να τους χορηγούνται από τους ασφαλιστικούς τους φορείς, κύριες και επικουρικές, αναστέλλονται για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της υπηρεσίας της εργασίας και δραστηριοτήτων τους εν γένει, στους προαναφερόμενους φορείς του Δημοσίου»
Σύμφωνα λοιπόν με την παραπάνω διάταξη ο «αναλυτής» του άρθρου αυτού, πληροφορεί τους αναγνώστες ότι η αριστερή κυβέρνηση δεν επιτρέπει στους συνταξιούχους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί. Διαπιστώνει δε ακόμη ότι οι συνταξιούχοι οι οποίοι προσφέρουν σήμερα τις υπηρεσίες τους ως εκλεγμένοι σύμβουλοι στους Ο.Τ.Α (Αιρετή Περιφέρεια και Δήμους) δεν πρόκειται να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές διότι τυχόν εκλογή τους θα συνεπάγεται και την απώλεια των συντάξεων οι οποίες τους χορηγούνται από τους ασφαλιστικούς τους φορείς!!
Συνεχίζοντας ο ίδιος «αναλυτής» εγκαλεί τους βουλευτές ότι αντί να ασχολούνται με τα νομοσχέδια που ψηφίζουν παίζουν «μπιρίμπα» στα έδρανα, γράφοντας ακόμη και για αναδρομική ισχύ του νόμου, ο «άξιος» αυτός νομικός ερμηνευτής. Μιλάει δε και για αναστάτωση η οποία έχει προκληθεί σε συνταξιούχους Περιφερειακούς και Δημοτικούς συμβούλους ή και για παραιτήσεις αιρετών οι οποίες έγιναν συνεπεία της διάταξης αυτής και για λόγους φοβίας, μήπως κληθούν κάποιοι αιρετοί να πληρώσουν αναδρομικά από τα χρήματα τα οποία ελάμβαναν ως νόμιμα δικαιούμενη σύνταξη!!
Γράφει και άλλα τα οποία είναι φυσικά ανάξια σχολιασμού αφού, ως συνήθως, δείχνουν απλά το μέγεθος της άγνοιάς του αλλά και της τακτικής εντυπωσιασμού που επιλέγει προκειμένου να προσελκύσει αναγνώστες.
Θα πρέπει την επόμενη φορά, που θα καταπιαστεί με τέτοια θέματα, να φροντίσει πρώτα, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του φυσικά και των γραμματικών του γνώσεων, να διαβάζει και κάτι παραπάνω πριν προβεί σε οποιαδήποτε συμπεράσματα!
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα προβλέπονται από τον νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης) αλλά και την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, οι αιρετοί οι οποίοι εκλέγονται ως Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι δεν αναλαμβάνουν καμία σχέση εργασίας ούτε απασχολούνται σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνονται στις διατάξεις του νόμου αυτού. Η συμμετοχή σε Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αμειβόμενη εργασία ή απασχόληση. Δεν υπόκειται σε κανένα ωράριο εργασίας, δεν διέπεται από κανένα καθεστώς ασφάλισης και δεν έχει απολαβές για τους συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν την σύνταξή τους από τους αντίστοιχους ασφαλιστικούς φορείς βάσει των κρατήσεων τις οποίες έχουν καταβάλει και βάσει κριτηρίων μισθολογικών και άλλων προαγωγών. Η ελάχιστη αποζημίωση η οποία τους χορηγείται μόνο για την συμμετοχή τους στα συμβούλια, έχει τον χαρακτήρα της κάλυψης των εξόδων μετακίνησής τους από και προς την έδρα του Δήμου ή της Περιφέρειας. Η εκλογή λοιπόν κάποιου ως αιρετού, ακόμη δε και αυτή η ανάληψη καθηκόντων προέδρου δημοτικού συμβουλίου ή αντιδημάρχου, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί σχέση εργασίας ή απασχόλησης.
Και επειδή, όπως το αναφέρει, είναι όντως πολλοί οι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν και το χρόνο και την διάθεση να ασχοληθούν με τα κοινά αμισθί, θα πρέπει να συνεχίσουν αν το κάνουν. Ιδίως κάποιοι από εμάς οι οποίοι είχαν την τύχη, λόγω ειδικών συνθηκών, να πάρουν σύνταξη σε μικρή σχετικά ηλικία!!
Συνταξιούχοι και τοπική αυτοδιοίκηση - Του Σταύρου Κωστάρα Συνταξιούχοι και τοπική αυτοδιοίκηση - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 06, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.