To βιβλίο “Κοσμάς ο Αιτωλός τα εικονογραφικά 1779 – 1961” παρουσιάζει σημερα στην Παραμυθιά ο Μιχάλης Παντούλας


 
 
Το νέο του βιβλίου “Κοσμάς ο Αιτωλός τα εικονογραφικά 1779 – 1961” παρουσιάζει σήμερα στο θέατρο Καρκαμίσι στην Παραμυθιά, ο φιλόλογος – ερευνητής Μιχάλης Παντούλας.

Η παρουσίαση εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του δήμου Σουλίου για τους 49 Προκρίτους της Παραμυθιάς και θα ξεκινήσει στις 19:30

Πρόκειται για μία πλατιά και λεπτομερειακή παρουσίαση των εικονογραφικών παραστάσεων του Αγίου Κοσμά από το θάνατό του το 1779 έως την αγιοκατάταξή του το 1961. Συνολικά έχουν καταγραφεί 186 διαφορετικές εικονογραφικές παραστάσεις. Στα περισσότερα από τέσσερα χρόνια της έρευνάς του ο συγγραφέας έφερε στο φως και συγκέντρωσε ένα πλήθος διαφορετικών εικονογραφικών απεικονίσεων του Αγίου Κοσμά που βρίσκονταν διάσπαρτες σε έναν τεράστιο γεωγραφικό χώρο (από το Βουκουρέστι και τα Τίρανα, έως την Κρήτη και το Άγιο Όρος).

Ο ίδιος στον πρόλογό του αναφαίρει ότι “η εικονογράφιση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού παρουσίασε εξ αρχής ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς την αγιότητά του ο λαός την είχε πιστοποιήσει ενόσω ακόμη βρισκόταν στη ζωή”. Η παράθεση με χρονολογική σειρά των εικόνων, των τοιχογραφιών και των σχεδιασμάτων, μαζί με τα επιμέρους σχόλια εύκολα κατατοπίζουν τον αναγνώστη. Οι πίνακες εξάλλου της γεωγραφικής προέλευσης και των εικονογραφικών παραστάσεων στο τέλος του βιβλίου, διευκολύνουν για τον άμεσο εντοπισμό της εκάστοτε εικονογράφισης και του έτους δημιουργίας της. Η σημαντικότητα της εθνεγερτικής του δράσης αλλά και της πίστης από τον λαό αποτυπώνεται, φιλοτεχνείται και σχεδιάζεται ως ευλογία, απόθεση μνήμης, τιμής αλλά και χρέους για τον Άγιο Κοσμά.

Ο συγγραφέας με τη λαμπρή αυτή έκδοση προχωράει πολύ μακριά την έρευνα για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Εισχωρεί σε μονοπάτια και λεπτομέρειες που φωτίζουν πτυχές της δράσης και της ζωής του ανεξερεύνητες. Συμβάλει με αυτόν τον τρόπο ώστε ο Άγιος Κοσμάς να πάρει τη θέση που του αξίζει στο βάθρο της ιστορίας των Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας αλλά και του Έθνους μας. Η έκδοση στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τόσο με την επιμονή του ερευνητή και μέγιστα με τη βοήθεια του ζωντανού μας Αγίου Κοσμά, δίνει στον πνευματικά “κενό” σημερινό πολίτη, ελπίδα και κουράγιο. Η παραστατική εξάλλου παρουσίασή της, αποτελεί την αρχή συμπαγούς βάσης τεκμηρίωσης και βαθιάς ιστορικής γνώσης. Επικαιροποιεί ταυτόχρονα και τη ρήση του Αγίου “ψυχή και Χριστός σας χρειάζονται” καταστώντας την ουσιαστική, περιεκτική και χαρμόσυνο.
To βιβλίο “Κοσμάς ο Αιτωλός τα εικονογραφικά 1779 – 1961” παρουσιάζει σημερα στην Παραμυθιά ο Μιχάλης Παντούλας To βιβλίο “Κοσμάς ο Αιτωλός τα εικονογραφικά 1779 – 1961” παρουσιάζει σημερα στην Παραμυθιά ο Μιχάλης Παντούλας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.