Δήμος Ηγουμενίτσας: Της απευθείας αναθέσεως το ανάγνωσμα...




Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, με απόφασή του στις 02.09.2016, αποφάσισε τη διενέργεια προμήθειας με τίτλο  «Προμήθεια καλαθοφόρου» , εκτιμώμενης  αξίας  20.000 ευρώ με  Φ.Π.Α. 24%, με  τη διαδικασία  της  απευθείας ανάθεσης , (Δείτε ΕΔΩ) μετά και από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (Δείτε ΕΔΩ) στις 30/8/2016.

Η ανάθεση της εκτέλεσης της προμήθειας του καλαθοφόρου, έγινε στην Νατσικοπούλου Φωτεινή, Εμπορία Δομικών Μηχανημάτων, με έδρα τα Παλιάμπελα Πιερίας, Τ.Κ. 600 61, ΑΦΜ 10845xxxx, ΔΟΥ Κατερίνης,  έναντι του ποσού των 20 .000,00  ευρώ με Φ.Π.Α. 24%

Το ένταλμα πληρωμής της προμήθειας εκδόθηκε στις 18/10/2016 και ήταν συνολικού ποσού 19.338,71€. (Δείτε ΕΔΩ)

Δαπανήθηκαν επίσης τα ποσά των 2.480€  (Δείτε ΕΔΩ) για  υπηρεσίες χορήγησης έγκρισης τύπου οχήματος ειδικής χρήσης (καλαθοφόρο) και 496€ (Δείτε ΕΔΩ) για τη μεταφορά του καλαθοφόρου οχή ματος από το Αιγίνιο Πιερίας στην Ηγουμ ενίτσα

Σύμφωνα με την πάγια κρίση του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου της χώρας, η οποία επαναλαμβάνεται  μάλιστα με την ίδια ακριβώς διατύπωση σε σειρά Πράξεων  του VII Τμήματός του τα τελευταία έτη :  «...η  προμήθεια κάθε είδους αγαθών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως  διενεργείται κατά κανόνα  κατόπιν δημόσιου ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού, ώστε  να καθίσταται δυνατή, με την προσέλευση μεγάλου ή έστω  ικανού αριθμού μειοδοτών, η ανάπτυξη επαρκούς ανταγωνισμού και η διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων  αυτών (ΟΤΑ) με την επιλογή της πλέον συμφέρουσας γι’ αυτούς προσφοράς. 



Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατή η προσφυγή  στη διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού, όταν η ετήσια  κατ’ είδος προμήθεια δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000,00  ευρώ με ΦΠΑ ή στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης  (διαπραγμάτευση), όταν η ετήσια κατ’ είδος προμήθεια δεν  υπερβαίνει το ποσό των 15.000,00 ευρώ με ΦΠΑ. 

Με τον Καλλικράτη θεσμοθετήθηκε ένα νέο σύστημα εποπτείας των πράξεων των δήμων, περιφερειών και των νομικών τους προσώπων και πειθαρχικού ελέγχου των αιρετών (βλ. άρθρα 214-237 Ν 3852/2010). 

Η γενική αρχή που διέπει το νέο καθεστώς της εποπτείας των δήμων και περιφερειών αλλά και των νομικών τους προσώπων είναι ότι ασκείται από το Κράτος και συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεων τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών (άρθρο214 παρ 1 Ν 3852/2010).

Για την εποπτεία και τον πειθαρχικό έλεγχο έχει ιδρυθεί στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α., που αποτελεί αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό. 

Η Υπηρεσία αυτή είναι αρμόδια για τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των Ο.Τ.Α. και για τον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών κατά το άρθρο 102 παράγραφος 4 του Συντάγματος  και  μπορεί να εκδίδει οδηγίες αυτεπαγγέλτως, με σκοπό τη διασφάλιση της νομιμότητας στη δράση τους.

Προκειμένου να διενεργηθεί προμήθεια με διαδικασία μέσω διαπραγμάτευσης ή με απευθείας ανάθεση απαιτείται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. 

Και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
  • Δεν γνωρίζει η Οικονομική Επιτροπή και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας πως δεν μπορούν να ξεπεράσουν το ποσό των 15.000€, όταν προχωρούν σε απευθείας ανάθεση και πως η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης αποτελεί εξαιρετική διαδικασία (που πρέπει να δικαιολογείται);
  • Υπήρξε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάθεση;
  • Ελέχθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η νομιμότητα της απόφασης του Δημάρχου και της Οικονομικής Επιτροπής;
Περιμένουμε τις απαντήσεις, τουλάχιστον από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, αφού στην Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας, κάποια γάτα τους έχει φάει τη γλώσσα.

Δήμος Ηγουμενίτσας: Της απευθείας αναθέσεως το ανάγνωσμα... Δήμος Ηγουμενίτσας: Της απευθείας αναθέσεως το ανάγνωσμα... Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.