Οι φήμες και η πραγματική κατάσταση του κ.κ Τίτου - Παιχνίδια στην πλάτη Μητρόπολης και Μητροπολίτη και επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο.





Την ύπαρξη επιστολής από επιφανείς παράγοντες της Θεσπρωτίας προς τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο με θέμα την Μητρόπολη Παραμυθιάς, αποκάλυψε σε άρθρο του ο γνωστός δημοσιογράφος με ειδίκευση στα εκκλησιαστικά θέματα Σωτήρης Τζούμας και μετά από ένα μπαράζ δημοσιευμάτων σχετικά με την υγεία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τζούμα, η επιστολή περιγράφει αναλυτικά μια άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην Ιερά Μητρόπολη Παραμυθιάς και η οποία είναι επακόλουθο της κλονισμένης υγείας του Τίτου (;;;). Ωστόσο ο γνωστός δημοσιογράφος δεν αποκαλύπτει ούτε τα ονόματα που την υπογράφουν ούτε το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής. Μάλιστα το σχετικό άρθρο κάνει λόγο για επιτήδειους κληρικούς που κρατούν στην θέση του τον Σεβασμιότατο, ο οποίος σύμφωνα με το άρθρο, δεν μπορεί πλέον να επιτελέσει τα καθήκοντά του λόγω προβλημάτων υγείας.

Ο Σωτήρης Τζούμας, αποκαλύπτει πως μίλησε με δημάρχους και πολιτικούς της περιοχής μας, οι οποίοι όπως του ανέφεραν, γνωρίζουν την κατάσταση, δυσανασχετούν και περιμένουν από την Εκκλησία να δώσει την λύση. Μιλώντας με την δήμαρχο Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, μας ξεκαθάρισε κατηγορηματικά πως δεν την ενόχλησε ποτέ κανένας για αυτό το θέμα.

Δεν γνωρίζουμε τι περιέχει η επιστολή ούτε τι ειπώθηκε μεταξύ του αρθρογράφου και των πηγών του και έτσι δεν μπορούμε να το σχολιάσουμε. Προφανώς όμως, όσον αφορά το θέμα υγείας, κάποιοι καλοθελητές, παραπληροφόρησαν τον δημοσιογράφο.

Η πραγματική εικόνα:

Ο 85χρόνος Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας έχει πλήρη πνευματική διαύγεια και δεν πάσχει από καμιά ανίατη ασθένεια. Έχει απλά... γεράματα... Τα όσα ακούγονται κατά καιρούς περί αιμοκαθάρσεων, αλτσχάιμερ, εγκεφαλικών, ανίατων ασθενειών κλπ, ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας. Το μόνο που δεν έχουν πει, είναι πως ο μητροπολίτης έχει μαγουλάδες και ιλαρά. Δεν είναι αλώστε τυχαίο πως σε τουλάχιστον 4 φορές τα τελευταία χρόνια, η φαντασία οργίασε με τέτοιο τρόπο, ώστε να κυκλοφορήσει η φήμη πως ο Μητροπολίτης απεβίωσε.

Όσον αφορά τον τρόπο που έχει αποφασίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του, είναι κάτι που το κάνει 42 χρονιά με τον ίδιο τρόπο και σε καμιά περίπτωση δεν οφείλεται στην υγεία του ούτε και περιμένουμε να το αλλάξει σήμερα. Είναι στρατηγική επιλογή του, να δίνει περισσότερη σημασία στο πνευματικό του έργο όπως αυτός το κατανοεί και όχι στην επικοινωνία, όσο και αν θέλουμε όλοι μας να το δούμε περισσότερο κοινωνικό.

Ωστόσο, αυτό από μόνο του, δεν είναι αιτία απόσυρσης από τα καθήκοντα του, εκτός και αν ο ίδιος θεωρήσει πως δεν μπορεί πλέον να προσφέρει στο ποίμνιο του. H τοποθέτηση ενός βοηθού επισκόπου, ίσως να είναι μια λύση στις περιπτώσεις ηλικιωμένων μητροπολιτών, μια λύση που μάλιστα συνηθίζεται κατά καιρούς σε μητροπόλεις. Τώρα όποιος έχει την ικανότητα να κρίνει το πνευματικό έργο ενός 85χρονου μοναχού που επί 42 χρόνια είναι ιεράρχης... ας το κάνει... Εμείς δεν έχουμε αυτό το χάρισμα.

Το σίγουρο είναι πως “η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η και η αυγή μητροπολίτη”... και αναμένονται πολλά παιχνίδια και απο ντόπιους “επιφανείς παράγοντες” για τον επισκοπικό θρόνο της Παραμυθιάς, όποτε τεθεί θέμα διαδοχής, κάτι που νομοτελειακά θα έρθει...

Όσον αφορά την Μητρόπολη Παραμυθιάς, μπορούμε να την κατηγορήσουμε για εσωστρέφεια, για έλλειψη επικοινωνίας, καθυστερήσεις και αγκυλώσεις που θυμίζουν γραφειοκρατικές τακτικές και για την έλλειψη πανεπιστημιακών κληρικών. Αυτό όμως είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τις κατά καιρούς φήμες που ακούγονται χωρίς αποδείξεις και οι οποίες σε πολλές φορές μπορούν να χαρακτηριστούν και ως κακοπροαίρετες, προσβάλλοντας όχι μόνο τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, άλλα και την ίδια την ιστορική Μητρόπολη.

H Ιερά Μητρόπολη Παραμυθιάς, οι κληρικοί και ο σεβασμιότατος, προσφέρουν μεγάλο πνευματικό και κοινωνικό έργο. Ωστόσο για να το αντιληφθούν αυτό οι ντόπιοι της επιστολής, θα πρέπει να έχουν επαφή με την εκκλησία και να μην περιορίζονται στην επίσκεψη σε ναούς κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και τις γιορτές του Αγίου Δονάτου. Μόνο σε φιλανθρωπίες, έδωσε σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ τα τελευταία 3 χρόνια, ωστόσο δεν το διατυμπανίζει.

Όλοι εμείς οι λαϊκοί, ας αφήσουμε τις ανούσιες κριτικές. Ξέρει ο Σεβασμιότατος τι και πότε πρέπει να κάνει οτιδήποτε. Όταν τεθεί θέμα αλλαγής, τότε θα μπορέσουμε και εμείς να πούμε την γνώμη μας για τον αντικαταστάτη. Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας λόγος.

Η paramythia-online.gr ως όφειλε, επικοινώνησε με την Ιερά Μητρόπολη Παραμυθιάς, ωστόσο δεν θέλησαν να κάνουν κανένα περαιτέρω σχόλιο. Μιλήσαμε και με τον Σωτήρη Τζούμα, ο οποίος τόνισε την συμπάθεια του για τον Σεβασμιότατο μας.

Το τελευταίο σχετικό άρθρο του Σωτήρη Τζούμα στο exapsalmos.gr, έχει ως εξής:

“Μητρόπολη Παραμυθιάς. Μία δυστυχώς ακόμη περίπτωση Μητρόπολης και ίσως η πλέον ώριμη για αλλαγή στο πηδάλιό της, αφού ο Μητροπολίτης της διανύει 85ο έτος και ευρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, είναι η Μητρόπολη Παραμυθίας. Ο Γέρων Τίτος είναι από καιρό εκτός ενεργού υπηρεσίας! Τον κρατούν όρθιο και φαινομενικά ατσαλάκωτο, για ευνοήτους λόγους, κάποιοι επιτήδειοι κληρικοί, αλλά ο ίδιος δεν ασχολείται πλέον με την διοίκηση της Μητρόπολης. Έφθασαν μάλιστα στο σημείο να δώσουν στο διαδίκτυο ομιλίες και κηρύγματα του Γέροντα Ιεράρχη από το παρελθόν, για να τον παρουσιάζουν δραστήριο και active, για να μην συζητά ο κόσμος την κατάστασή του! Συνομιλώντας με παράγοντες της περιοχής δημάρχους και πολιτικούς γνωρίζουν την κατάσταση και δυσανασχετούν και περιμένουν από την Εκκλησία να δώσει την λύση. Η Εκκλησία, όμως, αντιμετωπίζει τέτοια θέματα με δύο μέτρα και δύο σταθμά! Δυστυχώς! Αν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η λύση θα είχε δοθεί προ πολλού!! Εκείνο ωστόσο που μου δημιουργεί απορίες είναι το γεγονός ότι επληροφορήθην προ ημερών, από επιφανείς παράγοντες της περιοχής της Θεσπρωτίας ότι έχει αποσταλεί προ καιρού– από τις αρχές του καλοκαιριού– μία επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο και την ΔΙΣ, υπογεγραμμένη από μεγάλα ονόματα της τοπικής κοινωνίας, η οποία παρουσιάζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο οτι τα όσα διαδραματίζονται στην ακριτική αυτή και ευαίσθητη σε εθνικά θέματα Μητρόπολη. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί αυτή η επιστολή, εκεί που θα έπρεπε! Γιατί άραγε; Θα φανεί, δεδομένου ότι ουδέν κρυπτόν”

Οι φήμες και η πραγματική κατάσταση του κ.κ Τίτου - Παιχνίδια στην πλάτη Μητρόπολης και Μητροπολίτη και επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο. Οι φήμες και η πραγματική κατάσταση του κ.κ Τίτου - Παιχνίδια στην πλάτη Μητρόπολης και Μητροπολίτη και επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο. Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 10, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.