Στον «αέρα» οι προστατευόμενες περιοχές Απειλούνται με λουκέτο οι Φορείς Διαχείρισης


Χωρίς λύση παραμένει η υπόθεση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών από την 1η Ιανουαρίου. Οι φορείς και οι εργαζόμενοι σε αυτούς βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα και κινδυνεύουν με λουκέτο, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Πριν από δύο χρόνια αποφασίστηκε η συγχώνευση και κατάργηση των 28 φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, μια επιλογή που όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ καθώς δέχθηκε δριμεία κριτική.

Με δεδομένο ότι οι φορείς χρηματοδοτούνταν έως το τέλος του 2015 σχεδόν αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ, το κενό που προέκυψε φέτος καλύφθηκε εκτάκτως με χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο.

Τους προηγούμενους μήνες το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκίνησε μια διαδικασία διαβούλευσης με διάφορους περιβαλλοντικούς φορείς για ένα νέο πλαίσιο για την (ούτως ή άλλως ανεπαρκή) οργάνωση και λειτουργία του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, το οποίο όμως δεν έφθασε σε τελική μορφή, ώστε να δοθεί σε διαβούλευση και μετά να καταλήξει στη Βουλή.

Έτσι οι μήνες πέρασαν και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος προανήγγειλλε μια διαδικασία - εξπρές ώστε να μην προκύψει και πάλι ζήτημα χρηματοδότησης της λειτουργίας των φορέων, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον ρυθμό χειρισμού της υπόθεσης από τον προκάτοχό του.

Την έντονη αγωνία τους για το μέλλον των Φορέων, εκφράζουν οι εργαζόμενοι σε αυτούς, ενώ στο θέμα παρενέβη ο πρώην υφυπουργός Σταύρος Καλογιάννης καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση.

«Κορύφωση της υποκρισίας αποτελεί ότι εκείνοι που σήμερα δεν γνωρίζουν καν ποιο θα είναι το μέλλον των προστατευόμενων περιοχών, τα προηγούμενα χρόνια είχαν την «αποκλειστικότητα» στην ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος. Ήταν λαλίστατοι, καταδικάζοντας αναιτιολόγητα κάθε πρόταση για αυτοχρηματοδότηση των Φορέων, για κάλυψη έστω μέρους των λειτουργικών τους δαπανών, ή για συγχωνεύσεις Φορέων, με στόχο την ευέλικτη λειτουργία τους με οικονομία κλίμακας», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Καλογιάννης.



 
Στον «αέρα» οι προστατευόμενες περιοχές Απειλούνται με λουκέτο οι Φορείς Διαχείρισης  Στον «αέρα» οι προστατευόμενες περιοχές Απειλούνται με λουκέτο οι Φορείς Διαχείρισης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.