Την άμεση καταγραφή των ζημιών που έχει προκαλέσει η έντονη κακοκαιρία στη Θεσπρωτία ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας



 
Την άμεση ενεργοποίηση των κλιμακίων του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών που έχει προκαλέσει η έντονη κακοκαιρία και στη Θεσπρωτία ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Καταστροφή ζωικού και φυτικού κεφαλαίου λόγω καιρού στη Θεσπρωτία»

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και στη Θεσπρωτία προκαλούν σοβαρές απώλειες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Η παραγωγή εσπεριδοειδών, ιδιαίτερα συγκεκριμένες ποικιλίες πορτοκαλιών, έχει υποστεί τεράστιες ζημιές λόγω της ολικής καταστροφής δένδρων και καρπών από τον παγετό με συνέπεια να είναι αδύνατη όχι μόνο η συγκομιδή της φετινής σοδειάς αλλά και εκείνη της επόμενης χρονιάς. Η κτηνοτροφία αντιμετωπίζει μείωση της γαλακτοπαραγωγής, απώλειες νεογνών ζώων λόγω ψύχους και αυξημένες ανάγκες σε ζωοτροφές καθώς δεν είναι δυνατή η βόσκηση στην ύπαιθρο. Ανάλογες είναι οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών στη μελισσοκομία όπου καταστρέφεται ζωικό κεφάλαιο.

Οι καταστροφές αυτές - που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς η κακοκαιρία δεν έχει υποχωρήσει - θα έχουν αποτέλεσμα βαριές απώλειες στο εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων οι οποίοι από φέτος θα κληθούν να καταβάλλουν σημαντικά αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και να προκαταβάλλουν το 100% του φόρου εισοδήματος. Επομένως είναι εξαιρετικά επείγον να γίνει καταγραφή των ζημιών από τα κλιμάκια γεωπόνων του ΕΛΓΑ ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών. Επίσης το ΥΠΑΑΤ θα μπορούσε να συμφωνήσει με το Υπουργείο Οικονομικών διευκολύνσεις των ζημιωθέντων στην εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεών τους, όπως η προκαταβολή του φόρου εισοδήματος.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Εάν οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ έχουν προχωρήσει στις σχετικές αναγγελίες για την καταγραφή των ζημιών στη Θεσπρωτία,
Εάν και πότε θα ξεκινήσουν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις των ζημιών και κατά συνέπεια ο προσδιορισμός και η καταβολή των αποζημιώσεων,
Εάν και σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για να αντισταθμίσει τις σοβαρότατες απώλειες στο εισόδημα των παραγωγών.


 
Την άμεση καταγραφή των ζημιών που έχει προκαλέσει η έντονη κακοκαιρία στη Θεσπρωτία ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας Την άμεση καταγραφή των ζημιών που έχει προκαλέσει η έντονη κακοκαιρία στη Θεσπρωτία ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 10, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.