ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ - ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΩΣΤΑΡΑ




Η συμπεριφορά μας αποδεικνύεται συμπεριφορά ενός μικρού παιδιού που, ενώ το μεγάλωσαν μέσα στα πούπουλα, έπαψαν ξαφνικά να του προσφέρουν τις ανέσεις που είχε και του ζήτησαν να συνεισφέρει το ίδιο σε όσα το αφορούν.

Δεν εξηγείται διαφορετικά η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Δεν θα εξετάσω ποιος έφταιξε για να βρεθούμε στην κατάσταση αυτή. Γελάω όμως όταν το ανάθεμα το ρίχνουμε στα πολιτικά κόμματα και συλλήβδην σε όλους τους πολιτικούς. Γελάω γιατί είναι γελοίο να θεωρείς ότι τιμωρείς κάτι άυλο όπως ένα κόμμα, ένα όνομα. Γιατί ένα πολιτικό κόμμα δεν είναι παρά ένα όνομα, μια ιδέα, ένα τίποτα δηλαδή. Δεν μπορεί να μας φταίει ένα τίποτα.

Κάθε κόμμα απαρτίζεται από ανθρώπους, από πολιτικούς κυρίως, οι οποίοι το εκπροσωπούν. Με το να ρίχνουμε το ανάθεμα συλλήβδην σε όλους τους πολιτικούς απλά μουτζώνουμε τον εαυτό μας. Διότι δεν είναι αυτοί οι πολιτικοί κάτι διαφορετικό από εμάς τους ίδιους. Εμάς μοιάζουν, εμείς τους επιλέξαμε και εικόνα μας είναι. Εκτός αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτοί είναι μια ιδιάζουσα κάστα ανθρώπων, που έχουν επωμιστεί το ρόλο να μην είναι σαν και μας, αν και προέρχονται από εμάς.

Όλοι είμαστε περήφανοι για την καταγωγή και την ιστορία μας. Ο πολιτισμός και η δημοκρατία που γέννησαν τα μυαλά των προγόνων μας είναι γνωστά και σεβαστά από όλους τους κατοίκους αυτού του πλανήτη. Δεν τα σεβόμαστε όμως εμείς οι ίδιοι. Δεν τα κοινωνούμε γιατί δεν μάθαμε να το κάνουμε και, κυρίως, γιατί δεν έχουμε εντρυφήσει στην παιδεία των προγόνων μας. Διότι δεν θα ήταν εφικτό στους προγόνους μας να δημιουργήσουν αυτόν τον πολιτισμό, αν δεν είχαν ύψιστη παιδεία. Και οικονομική ευμάρεια θα παραδεχτώ!

Η βάση όμως του πολιτισμού τους ήταν η παιδεία. Ο σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου, στην ιδιαιτερότητα, στην μόρφωση, στην διακριτότητα στους ρόλους που είχε μέσα στην ίδια την κοινωνία.

Για να διδάξει ο Πλάτωνας φιλοσοφία έπρεπε να είχε μαθητές οι οποίοι θα μπορούσαν να την κατανοήσουν. Για να γράψουν οι τραγωδοί μας αυτά τα μεγαλειώδη έργα τους θα έπρεπε να είχαν αντίστοιχο κοινό για να τα παρακολουθήσει στο θέατρο. Για να σωθούν προφορικά, για 300 και πλέον χρόνια, η Οδύσσεια και η Ιλιάδα, θα έπρεπε να υπάρχουν άνθρωποι που να έχουν την παιδεία να τα μεταφέρουν. Για να γεννηθεί η ιδέα της δημοκρατίας έπρεπε να υπάρχουν πολλοί που συμφωνούσαν και το έθεσαν σαν κοινό σκοπό. Για να μεγαλουργήσουν ο Φειδίας και ο Πραξιτέλης έπρεπε να είχαν δασκάλους οι οποίοι μπορούσαν να τους μεταδώσουν γνώσεις τις οποίες οι ίδιοι τελειοποίησαν. Για να γεννηθεί ένας Αριστοτέλης και να διδάξει έναν Μέγα Αλέξανδρο υπήρχαν οι συνθήκες που τις δημιούργησαν οι πολλοί και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έχουμε την τιμή να είναι πρόγονός μας ο άνθρωπος που, χάρη στη διδασκαλία του, θεωρείται ο άνθρωπος που επηρέασε πιο πολύ τον ρου της ιστορίας και την άλλη μεγάλη τιμή να έχουμε πρόγονο τον μεγαλύτερο στρατηλάτη που πέρασε από την γη.

Κι εμείς, ενώ μπορούμε να είμαστε περήφανοι για αυτούς, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την μιζέρια μας κατηγορώντας τους ίδιους μας τους εαυτούς για το κατάντημα μας. Δεν μπορούμε να δώσουμε μια νέα ώθηση στο μέλλον. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο γιατί δεν μας αφήνει ο άκρατος εγωισμός τον οποίο όμως έχουμε για λάθος λόγους!!



ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ - ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΩΣΤΑΡΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ - ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΩΣΤΑΡΑ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.